TV2 Nord

Morten "Kok" Nielsen laver julemad

Morten har i 18 år stået både foran og bag gryderne i hans egen restaurant Mortens Kro i Aalborg. I serien ”juleræs” viser Morten hvordan man kan pifte julemaden op med nye og anderledes forretter, hovedretter og desserter til julen.

Opskrift fra program 1: Glarmestersild 

07:40 Luk video

Marinade bestående af:
Æble eddike, Rørsukker, (rigeligt) stjerneanis, kanel, lakridsrod, citrongræs, sorte hele peberkorn, kvæder (vilde æbler), gulerødder i forskellige farver, bolsjebede, rødløg, porre og pebrerod.

Kog marinaden igennem, og sæt den til afkøling.

Bland sild (saltsild eller almindelige sild) og marinaden sammen i et stort glas og sæt koldt.

Velbekomme

Opskrift fra prorgram 2: Grisekæber i juleøl:​

Grisekæber

Urter:
Kvæder (vilde æbler)
Løg (rød løg, skalotteløg)
Gule beder
Æbler

06:08 Luk video

Krydderi:
Fennikel
Timian

Øl:
Gerne ældre øl (mørk jule øl)

Tilberedning:
Hæl olivenolie i en gryde
Svits alle urterne, gerne i grove stykker.
Tilsæt krydderierne
Skær sener fra grise kæberne og svits sammen med urterne.
Hæld herefter øl på og lad det stå og simre, gerne et par timer.
Efter et par timer er øllet kogt ind til en sirups konsistens, tilsæt salt og smag retten til.
Man kan med fordel tilsætte maizena , for at tykne gryderetten.

Som tilbehør kan bruges kartoffelmos eller bare en kogt kartoffel.

Velbekomme.