Enke franarret 22.000: Telefonsvindlere læser dødsannoncer og udnytter enker i sorg

Skruppelløse bedragere ringer rundt til ældre kvinder, der netop har mistet deres mænd, og udgiver sig for at være fra bedemanden eller skifteretten. Svindlerne forsøger at lokke tusindvis af kroner ud af enkerne. I mindst et tilfælde er svindlen lykkes.

Der er åbenbart ingen grænser for, hvor lavt nogen kriminelle mennesker vil synke. Det har bedemand Ditte Immersen Dalgaard fra Farsø Begravelsesforretning selv indset efter at hendes forretning nu for anden gang er blevet forsøgt misbrugt i et svindelnummer.

- Jeg er meget vred og ked af det. I min branche er tilliden til mig som bedemand alfa og omega, siger Ditte Immersen Dalgaard.

En enke, som netop har begravet sin ægtemand, bliver ringet op af en mand, der udgiver sig for at være fra Farsø Begravelsesforretning. Han kalder sig Andreas og spørger til, om hun har været tilfreds med deres service.

Manden siger, at der er problemer med hendes regning, og han vil hjælpe hende med at få den betalt. Hun skal bare indbetale pengene på et kontonummer, som han oplyser, og han vil meget gerne guide hende. Svindelnummeret lykkes dog ikke. En snarrådig datter overtager røret, og hun lugter lusk. Datteren opdager, at kontonummeret ikke det samme, som står på den regning, hendes mor har fået tilsendt.

- Det er så frækt. Man bliver meget forarget over det. På hendes vegne bliver jeg såret over, at der er nogen, der udnytter mennesker i sorg på den måde. At de så samtidig udnytter min forretnings navn, det kan jeg jo ikke tolerere, siger Ditte Immersen Dalgaard.

quote Jeg synes det er forfærdeligt synd, for den her enke som på den måde er blevet narret. Vi forsøger under vores samtaler at advare om de her skiderikker, der kan finde på det her.

Kirsten Skriver Steffensen, Jammerbugt Bedemand

Enke blev franarret 22.000 kroner

Også Kirsten Skriver Steffensen, der er indehaver af Jammerbugt Bedemand, er fortørnet. Hun har netop stået med en enke, der er blevet franarret 22.000 kroner. Enken bliver ringet op af en mand, der udgiver sig for at være fra skifteretten.

Han er meget venlig og vil hjælpe hende med at få betalt regningen hos Jammerbugt Bedemand, hvis hun overfører pengene til et kontonummer, som han oplyser. Manden kender mange detaljer om mandens aktiebeholdning, hvilken bank hun har og endda, hvad rådgiveren hedder. Han ved også, hvad regningen cirka lyder på. Enken indbetaler derfor pengene i god tro.

- Jeg synes, det er forfærdeligt synd for den her enke, som på den måde er blevet narret. Vi forsøger under vores samtaler at advare om de her skiderikker, der kan finde på det her, siger Kirsten Skriver Steffensen.

Svindler forbereder sig godt

Svindleren lyder på stemmen som en ung mand af dansk oprindelse. Om det er samme mand ved bedemændene ikke, men han ved meget om begravelser og bedemandsforretninger. Bedemændene er overbevist om at svindlerne finder sine ofre i dødsannoncerne. De tror også, at de bevist går efter ældre kvinder, hvor det måske tidligere har været manden, der har stået for pengesagerne.

- De har da gjort deres forarbejde godt. Man skal nu være noget inde i det eller at have prøvet det for at vide, at du skal have en skifteretsattest, før du har råderet over boet, siger Kirsten Skriver Steffensen, der dog stadig ikke kan forstå, hvordan svindlerne har skaffet sig de meget detaljerede oplysninger om aktier og bankrådgiverens navn.

Enken, der er blevet bedraget for 22.000 kroner, har meldt sagen til politiet. For Ditte Immersen Dalgaard er den anden gang på kort tid, at svindlere forsøger at misbruge hendes forretning. Første gang kontaktede svindleren en enke, der dog sende forespørgslen videre til sin revisor, og så mistede svindleren interessen.

Hvis man skal undgå svindel, så skal man aldrig oplyse sit nem-id telefonisk. Ditte Immersen Dalgaard siger også, at efterladte aldrig skal betale penge ind på et kontonummer, de får oplyst telefonisk.

- Jeg sender jo en regning, og så siger jeg, at hvis de ikke selv kan finde ud af det, så kan de få deres bank til at overføre pengene. Jeg beder aldrig nogen indbetale noget via en kontonummer, som jeg oplyser i telefonen.

Skifteretten kender til svindlen

Skifteretten i Aalborg advarer også imod svindlerne. I Aalborg er der slet ikke nogen mandlig sagsbehandler i Skifteretten.

Skifteretten bekræfter, at de ringer op til efterladte, men de hjælper aldrig med at betale en bedemandsregning. Er man i tvivl, om man har en svindler i røret, så råder skifteretten til, at man selv ringer op til retten og spørger, om de lige har ringet en op.


Seneste nyt

fra Nordjylland