Seneste nyt:

Nordjyske “varulve” stod klar i kulissen: - De havde en uhyggelig evne til at slå ihjel

Da den danske befolkning gik på gaden for at fejre befrielsen, sad en gruppe danske og tyske nazister klar til at gå til angreb. Alt, der skulle til, var et signal.

Se udsendelsen “De Nordjyske Varulve” nederst i artiklen. 

Måneders forberedelse med falske identiteter, nedgravede sprængstoffer og hemmelig kommunikation kunne være endt i likvideringer og ødelæggelser i Nordjylland under og efter 2. verdenskrig. 

Her stod såkaldte varulve klar i kulissen til at gå til angreb. Det samme gjorde varulve i resten af landet.

Modstandsgrupperne blev sammensat i august 1944.  

Strategien var at gemme sig lokalt og vente på, at fjenden erobrede Danmark. Herefter skulle varulvene gå til angreb og på den måde være med til at vende krigslykken. 

Tyskerne havde en klar formodning om, at russiske styrker ville nå frem til Danmark først, og at varulvene derfor skulle angribe russiske soldater.

quote Ud fra en forudgående plan skulle man begynde at lave likvideringer og sprænge vigtige, centrale steder.

Erland Leth Pedersen, kriminalassistent og forfatter

- Ud fra en forudgående plan skulle man begynde at lave likvideringer og sprænge vigtige, centrale steder for at skabe så meget kaos som muligt, siger Erland Leth Pedersen, der er kriminalassistent ved Københavns Politi, og som har skrevet en bog om varulvene. 

 

Medlemmer fra nazistisk terrorgruppe 

Varulvenes medlemmer kom primært fra den nazistiske terrorgruppe Petergruppen. En gruppe, som bestod af tidligere danske soldater fra Frikorps Danmark.

- Medlemmerne af Petergruppen havde forestået 147 likvideringer under besættelsen. Så de havde en uhyggelig evne til at slå ihjel. Det er bestemt et netværk, som kunne blive katastrofalt, hvis det blev aktiveret, siger Thor Bæch-Pedersen, der er historiker ved Nordjyllands Historiske Museum. 

quote Det er bestemt et netværk, som kunne blive katastrofalt, hvis det blev aktiveret.

Thor Bæch-Pedersen, historiker, Nordjyllands Historiske Museum

Alle varulve fik falske identiteter. De købte en række private villaer i Nordjylland, blandt andet i Hasseris og på Gjøl, hvorfra man kunne være i radiokontakt med overkommandoen i Tyskland. 

20 kasser med våben blev gravet ned i Nordjylland. Alt var klar. Varulvene manglede blot et signal fra Tyskland.  

Men signalet kom aldrig. 

Se den spændende udsendelse om det hemmelige netværk lige her: