Se de skønne sange og tankevækkende taler fra Frihedsfest
96-årige Knud Christensen var modstandsmand under 2. Verdenskrig. Til Frihedsfest holdt han aftenens første tale.
Klokken 20.34 tirsdag aften var det præcis 76 år siden frihedsbudskabet lød over radioen fra London. Den tyske besættelsesmagt havde kapituleret. Danmark var atter frit.
Den frihed Danmark og danskere genvandt dengang fejrede vi, sammen med en lang række samarbejdspartnere, her på TV2 Nord tirsdag aften.
Med til Frihedsfest havde vi inviteret flere af dem, der kæmpede mod besættelsesmagten - for friheden. Nogle af de sidste frihedskæmpere.
En af dem er Knud Christensen fra Hirtshals, der holdt aftenens første tale. Den kan du se over artiklen her.
Masser af musik
Klarup Pigekor åbnede festen med Johan Ottosens sang fra 1890: "Det haver så nyligen regnet" som faktisk var et symbol på den genforening af Danmark og Sønderjylland, der var så lang tid undervejs, men som under besættelsen vandt udbredt popularitet som protestsang mod besættelsesmagten.
Mattias Kolstrup som mange vil kende som forsanger i det hedengangne band Dúne fulgte på scenen op efter pigekoret med sin udgave af Vera Lynns sang We'll Meet Again, der blev et stort hit under krigen.
Et stort nummer OM krigen er Lars Lilholts kvad om Hvidsten Gruppen som kæmpede mod tyskerne og betalte den største pris for deres heltemodige arbejde med at tage imod våben og soldater. Sangen er skrevet sammen med familien Fiils yngste datter Gerda og er faktisk at betragte som danmarkshistorie.
Under krigen var det ikke kun modstandsfolk der gjorde modstand mod værnemagten. Det samme gjorde, på deres egen måde, aviser og tidsskrifter, digtere og kunstnere. Men den tyske censur var streng, så man skulle være kreativ hvis man skulle omgå den. Det lykkedes for Poul Henningsen med visen "De binder os på mund og hånd" - her fremført af Pernille Rosendahl.
En anden der var aktiv i modstandskampen var Halfdan Rasmussen som både børn og voksne vil kende for hans ABC, for hans "tosserier" og meget andet. Efter krigen - ja faktisk helt fremme i 1955 - skrev han digtet "Noget om helte" som Robert Normann i 1968 satte melodi til. Her kan I opleve det, fremført af Shaka Loveless.
Det er mange år siden Danmark, som offer for den tyske besættelsesmagt, oplevede at miste friheden. Vi har i det forgangne år oplevet - og gør det i nogen grad stadig - hvordan det er at miste nogle af vores fundamentale frihedsrettigheder, men yderligere sammenligning med besættelsestiden tåler coronakrisen vist ikke.
I mellemtiden har Danmark og danske soldater kæmpet ude i verden for at andre kunne være frie. I 90'erne kæmpede vores soldater på Balkan og efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 deltog vi i kampen mod terror. En kamp der i 20 år har betydet af danske soldater har været udsendt til konflikter i mellemøsten - i kampen for frihed.
En af dem, der har været udsendt, er ikke soldat. Han er præst og til Frihedsfesten holdt Oral Shaw, der også er sognepræst i Nørre Tranders, en inspirerende tale.
Minister for Nordisk og Udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) tog i sin tale om frihed også udgangspunkt i de steder og de mennesker, der ikke har friheden og i de bekymrende tendenser med misinformation, ytringsfrihed under pres og meget andet, der gør at der stadig, selvom vi er privilegerede med frihedsrettigheder her i Danmark, stadig meget at kæmpe for.
Ja, der var altså masser af musik og taler om både krig, fred, protest og frihed. Men der var også helt "almindelig" festmusik fra de dygtige kunstnere og musikere på scenen. De numre kan du se herunder