16-årig fik frarøvet sin AaB-trøje: Nu er ny hooligan-lovpakke på vej
Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord
Sagen omkring en 16-årig AaB-fan, som fik frarøvet sin trøje på åben gade, er blandt andet baggrund for det nye lovforslag.
En nye hooligan-lovpakke er på vej.
Det skal være slut med at komme på stadion, hvis man udviser utryghedsskabende adfærd, deltager i slagsmål eller tvinger andre til at tage deres fodboldtrøjer af i forbindelse med fodboldkampe.
Sådan lyder det blandt andet i et nyt lovforslag, der skal styrke indsatsen mod hooligans, som justitsminister Peter Hummelgaard i dag har sendt i høring.
- Med lovforslaget sender vi et signal til dem, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt til fodboldkampe. Jeg er selv kommet på stadion i mange år, og jeg synes, at stemningen er helt fantastisk. Men jeg har også oplevet, hvordan stemningen lynhurtigt kan ændre sig, siger justitsministeren i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Det skal være trygt for børnefamilier og andre tilskuere at komme på stadion, og det er det ikke, når der udbryder slåskampe, bliver revet sæder af eller kastet ting mod politiet og kontrollører. Vi skal ikke finde os i den uacceptable adfærd, og viser det sig, at der er brug for flere tiltag fra politisk side, så er jeg klar til at se på det.
Præget af voldsomme sager
Den danske fodboldscene var i efteråret 2022 præget af flere voldsomme episoder både før, under og efter afviklingen af fodboldkampe. Blandt andet episoden i Aarhus, hvor en 16-årig AaB-fan blev fratvunget sin fodboldtrøje af en gruppe mænd.
Det resulterede i, at den daværende justitsminister nedsatte en ekspertgruppe, der i september 2022 kom med en række anbefalinger til, hvordan man kan sætte hårdere ind mod hooligans. Med afsæt i disse anbefalinger har den nuværende justitsminister Peter Hummelgaard (S) derfor tirsdag sendt et lovforslag i høring.
Lovforslaget skal blandt andet skal sikre:
At listen over strafbare handlinger, der kan give generel karantæne fra fodboldkampe, bliver udvidet. En generel karantæne er et forbud mod at opholde sig ved fodboldkampe og inden for et område på indtil 500 meter fra det sted, hvor fodboldkampen afholdes (3000 meter ved udebanekampe). Fremover kan politiet således give karantæne i op til 4 år, hvis man i forbindelse med fodboldkampe deltager i slåskampe, begår røveri eller tvinger andre til for eksempel at tage fodboldtrøjen af.
At politiet kan bistå fodboldklubbernes kontrollører med at identificere personer, der har overtrådt klubbernes ordensregler, men ikke ønsker at opgive personoplysninger til klubbens kontrollører.
At politiet får mulighed for på forhånd at beslutte at tilbageholde udvalgte tilskuersektioner efter kampen for at undgå tumult.
At personer, der udviser utryghedsskabende adfærd til fodboldkampe, kan bortvises fra det sted, hvor fodboldkampen afholdes. Ligesom ved generel karantæne vil bortvisningen gælde 500 meter fra stadion og fra tidligst 6 timer inden og til 6 timer efter afviklingen af kampen.
Blandt andet står lovforslaget være med til at sikre, politiet fremover kan give karantæne i op til fire år, hvis man i forbindelse med fodboldkampe deltager i slåskampe, begår røveri eller tvinger andre til for eksempel at tage fodboldtrøjen af.
Og at personer, der udviser utryghedsskabende adfærd til fodboldkampe, kan bortvises fra det sted, hvor fodboldkampen afholdes. Ligesom ved generel karantæne vil bortvisningen gælde 500 meter fra stadion og fra tidligst seks timer inden og til seks timer efter afviklingen af kampen.
Fan fik fratvunget sin AaB-trøje
Den 17. september 2022 fandt et røveri sted på Frederiks Allé kort efter en superligakamp mellem AGF og AaB.
Der blev en 16-årig og nogle af hans venner konfronteret på gaden af en gruppe mænd, der ifølge anklageskriftet truede den 16-årig med vold, hvis han ikke tog sin AaB-trøje af og gav den til dem.
De tiltalte mænd var henholdsvis 22, 24 og 25 år.
De to mænd på 24 og 25 år er desuden tiltalt for ulovlig tvang ved at have truet to af den 16-åriges venner, da de ville til at filme episoden med deres mobiltelefoner. En af vennerne nåede at filme en kort bid af hændelsen, men han blev ifølge tiltalen truet til at slette videoen igen.
Sagen mod de tre AGF-typer er berammet at komme for retten 10, 11 og 12 maj i Aarhus.
Baggrund for lovforslaget
Der blev i oktober 2022 indgået en bred politisk aftale om en styrket indsats mod hooligans. Aftalen blev udmøntet på baggrund af en afrapportering udarbejdet af ekspertgruppen, nu dialogforummet, som består af repræsentanter fra politiet, Divisionsforeningen, DBU, fanmiljøet og superligaklubber. Ekspertgruppen blev i den forbindelse enige om en række tiltag, og fire af disse kræver lovændringer.
Lovændringerne gælder på nuværende tidspunkt ved fodboldlandskampe samt alle fodboldkampe med deltagelse af hold fra Superligaen, 1. og 2. division, herunder træningskampe med deltagelse af sådanne hold, samt internationale kampe i UEFA-regi, som afvikles i Danmark.