20.000 kilometer snor syes ned i græstæppe

Der sker ting og sager på Aalborg Portland Park. En gigantisk symaskine er ved at sy snor svarende til halvdelen af jordens omkreds ned i den nyanlagte plæne.

- Det er pragtfuldt, den er jo jævn som en golfbane, det må man sige.

I 25 år har John Larsen plejet græsset på Aalborg Portland Park, og han glæder sig over den nye plæne, som fremover skal betrædes af de professionelle fodboldspillere.

John Larsen på sin arbejdsplads gennem 25 år.
John Larsen på sin arbejdsplads gennem 25 år.
Foto: Malthe Birger Jensen (Arkivfoto)

- Det er en helt anden form for spil, der kommer til at være nu. Det bliver hurtigere og meget mere jævnt, siger groundsman på Aalborg Portland Park, John Larsen, til TV2 Nord.

Det nye græstæppe består af såkaldt hybridgræs, hvor plastikstrå bliver syet ned i naturgræs for at gøre banen mere slidstærk. Langt størstedelen af banen består dog stadig af naturgræs. Banen er en af de første af sin slags i Danmark, mens flere store europæiske klubber allerede benytter sig af teknikken.

VIDEO: Kom helt tæt på den enorme symaskine.

Symaskinen, der udfører arbejdet, har to valser med hver 86 nåle, og den kører nat og dag. Efter planen tager det syv døgn at nå gennem græsset på Aalborg Portland Park, og til den tid, vil der være brugt mere end 20.000 kilometer snor svarende til en halv gang rundt om jorden.

- Hver strå går 18 centimeter ned og efterlader to centimeter oppe. Græsrødderne kan så få fat i plastikstråene, samtidig med at vandet kan dræne ned igennem. Det gør, at vi får en bane som er virkelig godt iltet, og samtidig er den væsentligt forstærket i forhold til en regulær naturgræsbane, fortæller Mads Lauritzen fra Evergreen Sport Powered by SIS Grass, som ejer den enorme symaskine.

Kræver stadig pleje

Særligt de kolde måneder med meget nedbør kan normalt være hård for en fodboldbane, men med det nye grønne tæppe håber Aalborg Kommune på, at AaB får en hjemmebane, som mere eller mindre er god hele året rundt.

- Med den her hybridløsning er vi sikre på, at vi er på rette vej i Aalborg. Jeg vil ikke sige, at vi kan love superligaklubberne grønt græs i Aalborg hele tiden, men det er meget tæt på, forklarer driftsplanlægger i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Erik Johnsen, til TV2 Nord. 

En del af holdet bag den store forvandling på stadion.
En del af holdet bag den store forvandling på stadion.
Foto: Malthe Birger Jensen (Arkivfoto)

Hele banearbejdet koster i omegnen af fem millioner kroner, og på sigt tror Aalborg Kommune, at banen er en billigere løsning end den nuværende, da hybridgræsset ikke vil kræve den samme form for vedligehold. 

Er banen så god, at du bare kan sidde og drikke kaffe, mens den passer sig selv?

- Nej det kan den ikke, og nu drikker jeg ikke kaffe, men te. Vi skal for eksempel til at finde nogle andre former for gødningsstoffer. Vandet trækker så hurtigt igennem, så vi skal have fundet ud af, hvordan vi kan styre det, forklarer groundsman, John Larsen.

Symaskinen er efter planen færdig onsdag, og de første til at spille på det nye græs bliver U21- herrelandsholdet, der møder Ukraine den 4. september.


Seneste nyt

fra Nordjylland