23-årig frygtede studiestart – men rektorens velkomst gjorde hende helt rolig
23-årige Fiona Jakobsen har oplevelser med grov mobning med sig fra sin folkeskoletid, og studiestart har derfor virket ekstra skræmmende. Foto: Privatfoto
For introverte studerende kan studiestarten være overvældende. Det vil Aalborg Universitet gøre noget ved med nyt kodeks.
Fiona Jakobsen var decideret bange, da hun mandag havde første dag på Aalborg Universitet.
Tænk, hvis de andre ikke kunne lide hende. Tænk, hvis hun bare kom til at sidde for sig selv uden at tale med nogen.
- Det sociale skræmmer mig rigtigt meget, fortæller 23-årige Fiona Jakobsen til TV 2.
Hun beskriver sig selv som ”meget introvert”, og hun har også en autismediagnose.
Så da universitetets rektor under en fælles morgenmad på første skoledag fortalte om universitetets adfærdskodeks og fokus på forskellighed, sænkede Fiona Jakobsens skuldre sig.
Og det er netop pointen med adfærdskodekset.
For studiestart er ofte forbundet med navnelege, speeddating og alkohol i stride strømme. Aktiviteter, der ofte i høj grad tilgodeser de ekstroverte studerende og glemmer de introverte.
Derfor har man på Aalborg Universitet lavet et nyt adfærdskodeks, som de 600 tutorer er blevet undervist i.
Kodekset bygger på opmærksomhed, respekt og accept af forskelligheder. Kodekset er lavet for at omfavne de store forskelligheder, der er i en gruppe af studerende.
Ro i maven
Fiona Jakobsen er to dage inde i sit nye studieliv, og indtil videre har introforløbet været meget trygt.
Det har hjulpet hende at vide, at adfærdskodekset findes. Og at det endda hænger på gangene rundt omkring.
Fiona Jakobsen har også talt med én af sine tutorer om sine udfordringer, og det er rart at kunne dele sine tanker med nogen.
Der er vist endda flere på studiet med samme slags udfordringer, har hun hørt.
- Det gør, at jeg får ro i maven og ikke behøver at tænke over, om jeg er mærkelig. For det er vi jo alle sammen på en måde, siger hun.
Handlede om alkohol og fest
Aalborg Universitet har de seneste år haft fokus på at ændre alkoholkulturen under studiestarten, og i år har fokus været på at inkludere både introverte og ekstroverte studerende.
Det gør de eksempelvis gennem rekruttering og uddannelse af tutorer og andre typer af aktiviteter – eksempelvis tour de chambre i mindre grupper uden alkohol.
Hvad vil det sige at være introvert?
Begreberne introvert og ekstrovert bruges til at beskrive særlige karaktertræk ved ens personlighed.
Klassiske introverte træk omfatter blandt andet, at man er mere indadvendt og har få, nære venner.
Introverte bruger mere energi på at være sammen med andre mennesker og har brug for alenetid for at lade op.
Ekstroverte er mere udadvendte og får energi af at være sammen med andre mennesker.
Mange har både introverte og ekstroverte træk i deres personlighed.
Kilde: Netdoktor.dk
Det fortæller Rikke Jønson, der er chef for studieliv på Aalborg Universitet.
Hvis hun lukker øjnene og kigger på den tutorgruppe, der for ti år siden stod klar til at byde nye studerende velkommen, ligner den ikke den gruppe, der mandag tog imod det nye hold af studerende i det østlige Aalborg.
- Tidligere har det meget været én type studerende, vi rekrutterede som tutorer. Det gjorde også, at der meget blev lavet én slags aktiviteter. Dengang handlede det i højere grad om alkohol og fest, fortæller hun.
Tidligere var det helt op til de studerende selv at tilrettelægge introforløbet.
Men i dag har universitetet taget mere styring på, hvad det som uddannelsesinstitution kan gøre for at klæde sine tutorer bedre på og skabe en mere varieret gruppe af tutorer.
Og det har virket.
- Vi kan se, at når vi samler alle tutorerne til vores seminardag, så er tonen helt anderledes, end den var i 2019. Fokus er ikke længere på fest og farver, men på at lave et rusforløb, der inkluderer alle. Tutorerne ser i langt højere grad dem selv som rollemodeller og nogle, der skal rumme både det ekstroverte og introverte.
Hun peger også på, at udviklingen i tutorgruppen kommer som en effekt af, at der generelt er større diversitet blandt de studerende, end der har været tidligere.
Derfor glæder det også Rikke Jønson, at tutorgruppen i år rummer tutorer med autisme, så de nye studerende med lignende udfordringer også på det punkt kan spejle sig i de nye rollemodeller.
Et ædrueligt introforløb
En af de rollemodeller, der skal være med til at skabe et mere inkluderende introforløb, er Lucas Andreasen, der er tutorkoordinator på engelskstudiet på Aalborg Universitet.
I år har han valgt at køre "sober september" for at vise, at man ikke behøver at drikke alkohol for at have det sjovt.
Introforløb i forandring
De seneste år har der på flere danske universiteter været fokus på, at introforløbet ikke skal lægge op til grænseoverskridende adfærd, uhæmmet druk og aktiviteter med sexistisk eller racistisk karakter.
DTU har afskaffet rusturen, og sidste år blev stripshowet under den traditionsrige universitetskonkurrence Kapsejlads i Aarhus afskaffet. På Københavns Universitet er en tradition med, at hvert hold skulle klæde sig ud som en nationalitet, blevet afskaffet, fordi den bidrog til ”nedværdigende fremstilling" af etniske grupper. Både Aalborg og Aarhus Universiteter tillader først alkohol efter klokken 16 i introforløbet.
Som tutorkoordinator er han ansat af Aalborg Universitet til blandt andet at være med til at rekruttere tutorer til introforløbet.
En af de nye ting på programmet bliver en nytænkt tour de chambre. Her skal de studerende i små grupper besøge de fire tutorer. Her vil tutorerne skabe et trygt rum til hyggesnak i mindre grupper. Og hvis der skulle være en velkomstdrink, så er den i hvert fald uden alkohol.
- Man skal ikke bryde ud af en skal, bare fordi man er introvert. Det her arrangement er meget til dem, siger han.
Lucas Andreasen var selv meget nervøs, da han startede for tre år siden. Han stod helt alene i en ny by og i en ny tilværelse som studerende. Men et par inkluderende tutorer gjorde, at han hurtigt fik en god start på uddannelsen. Den gode start, han selv fik, vil han nu give videre til de nye studerende.
- Den her måned er megavigtig. Hvis man står og føler sig alene efter den første måned, så bliver det faglige også svært. Det er et kæmpe skridt at starte på universitet, og det er vigtigt at få nogle venner, som er i samme båd.