Rådmand Thomas Krarup jubler over, at der er uddannet 5000 demensvenner i Aalborg Kommune. Foto: Ib William Christensen

5000 demensvenner i Aalborg Kommune

I Aalborg Kommune er interessen for at blive demensven så stor, at kommunen allerede nu har 1000 flere demensvenner end man havde sat som mål for 2017.

Hvordan hjælper man bedst, hvis man møder et menneske med demens, som ser ud til at være kommet for langt væk hjemmefra og befinder sig forvirret og utryg i bybilledet?

Det er der nu 5000 borgere i Aalborg Kommune, der har fuldstændg styr på. De har nemlig gennemgået kommunens uddannelse til demensven og dermed lært om demens, og hvordan man hjælper mennesker med demens.

Uddannelsen er foregået i samarbejde med Alzheimerforeningen, og det har været en overvældende succes. Faktisk er der nu 1000 flere demensvenner, end Aalborg Kommune havde regnet med at uddanne i år.

- Vi er overvældede over interessen for at blive demensven i Aalborg Kommune. Vi er meget ambitiøse på demensområdet, og derfor satte vi os det mål, at vi ville uddanne 4.000 demensvenner i 2017. Men vi er blevet løbet helt over ende af interessen, og derfor nåede vi slet ikke at fejre vores mål, inden vi var godt på vej mod de 5.000, fortæller rådmand Thomas Krarup (Konservative) om Ældre- og Handicapforvaltningens succes med at uddanne demensvenner.

Demensvenner lærer at spotte mennesker med demens i gadebilledet og hvordan de kan tilbyde at hjælpe de demente, hvis de for eksempel er forvirrede eller utrygge.

- Demensvennerne gør med ganske små handlinger en kæmpe forskel for mennesker med demens. En dag stod en ældre herre og tomlede i en rundkørsel i en af kommunens mindre byer – det fik en af vores demensvenner til at reagere og tilbyde sin hjælp. Den ældre herre havde ganske rigtig forvildet sig for langt væk fra hjemmet, men fik hurtigt hjælp til at finde tilbage igen. Den slags historier hører vi rigtig mange af fra vores demensvenner, forklarer frivillighedskoordinator og projektleder for demensvennerne i Aalborg Kommune, Karin Boye Nielsen.

Tirsdag 13. juni klokken 15 fejrer Aalborg Kommune og Alzheimerforeningen, at der nu er 5.000 demensvenner i Aalborg Kommune. Det sker i Musikkens Hus, hvor musikere fra Symfoniorkestret slår tonen an, mens rådmand Thomas Krarup og direktør ved Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen står for talerne.