LIGE NU:

71-årig dømt for livsfarlig chikane - jagtede ryttere i bil

En strid om retten til at færdes til hest på en række skovstier i området omkring Restrupgård ved Aalborg endte onsdag i retten i en sag om at være til fare for andres liv og førlighed.

Det koster en 71-årig mand 60 dages betinget fængsel og en frakendelse af førerretten i seks måneder, at han i foråret kørte efter en gruppe ryttere, som red en tur på de skovstier, der ligger på mandens jord ved Restrup Enge syd for Aalborg.

Det vurderede Retten i Aalborg onsdag, hvor manden var tiltalt for forsætligt at have forvoldt fare for andres liv og førlighed ved at have chikaneret de fire ryttere.

Den 71-årige mand, der ejer jord i nærheden af Restrupgård, hvorfra ryttere til hest ofte rider ud i området, kørte ifølge tiltalen i sin bil tæt op bag de fire rytteres heste med horn og lygter aktiveret. En af rytterne faldt af hesten og brækkede blandt andet skulderen.

Episoden skete i april, hvor Annette Jakobsen, hendes kæreste og to veninder var nået godt en kilometer ind i skoven ved Restrup Enge, da de pludselig hørte en bil speede op bag dem.

- Da vi runder heromkring, kan vi se langt hen ad vejen. Vi kan se bilen køre imod os, fortæller en af rytterne, Lise-Lotte Holmgren, om episoden.

Ifølge rytterne kørte den 71-årige aggressivt efter dem i godt 500 meter, mens han holdt hornet i bund. Noget, der fik hestene til at løbe løbsk, så den ene rytter faldt af hesten og brækkede skulderen, trykkede flere ribben og fik hjernerystelse.

- Vi er fuldstændig chokerede over, at man kan finde på at opføre sig sådan. Èn ting er, at man kan have ret til at sige, at her må I ikke være. Men at man siger det på en måde, der sætter dyr og menneskers liv i fare, giver jo ingen mening, siger Lise-Lotte Holmgren.

Sket før

De skovstier, som rytterne benytter, hører ikke til Restrupgård, men der er ifølge rytterne vej-ret til, at de må færdes på stierne, der ligger tæt ved den 71-åriges jorde. Det er den 71-årige dog ikke enig i, og han har derfor anlagt et civilt søgsmål mod rytterne, fordi han ikke mener, at de har ret til at ride på stierne.

Ifølge Heidi Foget Jensen, der er indehaver af Restrupgård, hvor godt 70 ryttere ofte rider ud fra, er episoden ikke enestående. Den 71-årige har ifølge hende tidligere truet ryttere med, at de ikke må ride i skoven.

- Men vores ryttere rider på den her side af Restrup Engvej, og der har alle lov til at færdes, siger Heidi Foget Jensen.

Anklageren i sagen nedlagde påstand om, at den 71-årige skulle idømmes en fængselstraf, ligesom han skulle fratages retten til at køre bil.

En af rytterne kræver desuden erstatning for det værdi-tab af sin hest, der er sket ved, at den tidligere var trafiksikker, men at det nu ikke længere er tilfældet. Hesten havde inden episoden en værdi på cirka 75.000 kroner.

Den 71-årige nægtede sig i retten skyldig i anklagerne, og ankede med det samme sagen til landsretten.

INDSLAG FRA 25. OKTOBER: Hver tredje dansker har oplevet såkaldt vejvrede, det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. På onsdag skal en sag om netop aggressivitet i trafikken afgøres i retten. En sag, der allerede har haft konsekvenser for de implicerede og som  begyndte i en ridestald i Restrup Enge syd for Aalborg.