720 kvinder i online byttekatalog: - Det er temmelig organiseret

02:30

En 24-årig mand fra Aalborg er blevet sigtet i en sag om ulovlig deling af nøgenbilleder af flere end 700 kvinder fra hele landet. Billederne er blevet hacket og ulovligt delt i et onlinekatalog, som man har kunne få adgang til ved selv at bidrage med ulovligt materiale. Video: Anderst Hestbek

Intime billeder af hundredevis af kvinder er delt uden samtykke i onlinekatalog. En 24-årig mand fra Nordjylland er sigtet i sagen. Ukendt bagmand står bag.

VED DU NOGET?

Er du blevet krænket, eller kender du én, der er - eller har du andre informationer i sagen, kan du kontakte os på redaktion@tv2nord.dk eller ringe 96969613.

Intime og krænkende billeder af 720 kvinder florerede i et krypteret onlinekatalog, som ukendte gerningsmænd fik adgang til og delte - i bytte for nye, intime billeder af andre kvinder.

Det viser en kompliceret efterforskning, som Nordjyllands Politi har arbejdet med siden foråret 2018.

Et katalog, som en ukendt står bag, og som andre ukendte brugere har fået adgang til - i bytte for intime billeder af piger og kvinder. 

00:13

Man fik adgang til kataloget ved at komme med nye, intime billeder af piger og kvinder. 

Luk video

Politiets efterforskning peger i retning af, at kataloget indeholder krænkende materiale af disse kvinder, da der foruden navnene også fremgik en kort beskrivelse af indholdet.

- Der er både intime billeder i kataloget, men også andre typer af billeder. I kataloget er nogle billeder angivet som bikinibilleder, andre steder står der, at der ikke er tale om nøgenbilleder, fortæller Frank Olsen til TV2 Nord. 

Materialet er fortrinsvis kommet i bagmandens ulovlige besiddelse via hacking og ulovlig deling, oplyser Nordjyllands Politi. 

00:20

Sådan er materialet stjålet. 

Luk video

Politiets efterforskning viste, at kataloget er oprettet af en ukendt gerningsmand, og det er ikke lykkedes for politiet at skaffe sig adgang til katalogets indhold ud over indholdsfortegnelsen.

Det er ikke lykkedes at identificere bagmanden i sagen. 

Denne indholdsfortegnelse i kataloget var forsynet med et skærmprint af den enkelte kvindes facebookprofil.

Efterforskningen viste, at disse facebookprofiler var uploadet af en 24-årig mand fra Aalborg. 

Den sigtede har erkendt

Derfor skred politiet til anholdelse af aalborgenseren den 7. maj 2018. 

Han er sigtet for blufærdighedskrænkelse og for uberettiget videregivelse af billeder af private forhold – under afhøringen har han erkendt han sin rolle i sagen.

02:58

Du kan se hele interviewet med Sille Klinge, presseansvarlig hos Pulterkammerets Aktivister, her. 

Luk video

Politiet mener, at den 24-årige har fået adgang til billedkataloget, hvor han har set pigenavnene og deres øvrige oplysninger, hvorefter han har søgt og fundet deres profiler på Facebook og herefter uploadet skærmprints. 

Den 24-årige er løsladt, men han er fortsat sigtet i sagen.

Langvarig efterforskning

Vicepolitiinspektøren pointerer, at der er tale om en særdeles kompleks og langvarig efterforskning, hvor efterforskerne har skulle rede mange tråde ud, blandt andet forfølge vanskelige it-spor – herunder har man også haft bistand fra Rigspolitiets it-enhed, NC3.  

- Vi tager delingssager af intimt materiale meget alvorligt. Det er dybt krænkende for borgerne at få delt intime billeder, siger Frank Olsen, vicepolitiinspektør, Nordjyllands Politi.

Læs også Elise blev offer for hævnporno: Nu er der strengere straffe på vej

Det langstrakte efterforskningsarbejde skyldes blandt andet, at der via billedmateriale har skullet ske nøjagtig identifikation af de i hundredvis af forurettede kvinder og herefter også underretning af de pågældende kvinder. 

Derefter kan de pågældende tilkendegive over for politiet, om de ønsker en bistandsadvokat beskikket. 

- Når vi har et samlet overblik over, hvor mange af kvinderne, der ønsker en bistandsadvokat, sender vi anmodningen om beskikkelse til Retten i Aalborg, hvorefter sagen afleveres til anklagemyndigheden for juridisk vurdering, siger vicepolitiinspektør Frank Olsen. 

Den sidste underretning blev udsendt 23. august. De forurettede kvinder har nu frist til 1. oktober til at melde tilbage, hvorefter Anklagemyndigheden overtager sagen.

Forsiden lige nu