LIGE NU:

To 9-årige drenge samler ind til Knæk Cancer: De har nu nået 38.000 kroner

Pant for 38.000 kroner på under et år lyder helt surrealistisk. Ikke desto mindre er det, hvad to nordjyske drenge på ni år har samlet sammen til fordel for kræftens bekæmpelse.

Mange bække små gør en stor å. Den talemåde har i høj grad gjort sig gældende for to nordjyske drenges projekt det seneste års tid.

Før sidste års indsamlingsshow til Knæk Cancer havde Adam Damborg Busk og Rasmus Holdensgaard Nøhr, der begge går i 3.B på Klarup Skole, indsamlet 129 kroner.

Disse penge havde de to unge drenge skrabet sammen ved at samle pant. I stedet for at bruge de 129 kroner på slik valgte de dengang at donere pengene til Kræftens Bekæmpelse, da der var det årlige Knæk Cancer-show.

Ny målsætning

Her stoppede initiativet imidlertid ikke. De to drenge havde en ambition om, at de ville samle endnu mere sammen til det efterfølgende år, og den målsætning har de nået. Lidt over 38.000 kroner har de på nuværende samlet sammen, og nu håber de at nå helt op på 45.000 kroner, inden Knæk Cancer-indsamlingsshowet løber af stablen lørdag den 24. oktober. Idéen til initativet kom ret pludseligt.

- Hverken vores familie eller Rasmus’ familie har haft kræft tæt inde på livet. I hvert fald ikke i den nærmeste familie, så jeg ved ikke helt, hvordan de fik idéen. Jeg tror bare, at de er nogle gode drenge, siger Nils Busk, der er Adams Damborg Busks far.

Trækvogn har været tro væbner

I starten traskede Adam Damborg Busk og Rasmus Holdensgaard Nøhr rundt med en lille trækvogn og fandt flasker i skraldespande. Gradvist formåede de at samle flere og flere penge ind, og tiden efter skole blev derfor ofte brugt på at trille rundt efter flasker til et godt formål.

Langsomt spredte historien sig i lokalområdet, og pludselig var det ikke nok at gå rundt med en trækvogn.

Vi knækker cancer med pant

Facebook-gruppen ’Vi knækker cancer med pant’ blev oprettet af drengenes forældre, og derefter tog det fart. Adam Damborg Busks far har været én af dem, der har givet drengene en stor hjælpende hånd. Mange søndage er blevet brugt på at hente pantflasker i lokalområdet, og her var trækvognen ikke altid stor nok. Så til tider måtte den udskiftes med familiens trailer.

Meny i Klarup fik i foråret nys om de to drenge, og de lovede at spytte 5.000 kroner i kassen, hvis drengene fik samlet 30.000 kroner sammen. Efter umådeligt mange flasker på rullebåndet har Adam Damborg Busk og Rasmus Holdensgaard Nøhr nået det mål, og fredag eftermiddag kom belønningen så, da de fik overrakt 5.000 kroner af Jan Sørensen, der er butikschef i Meny i Klarup.

De to 9-årige drenge har som bekendt ikke stillet sig tilfreds endnu. De har knap en måned til at indsamle yderligere 7000 kroner, hvis de skal indfri deres mål om at nå helt op på 45.000 kroner. Én ting er dog sikkert. Drengene kan uanset hvad forvente at se deres navne nederst på tv-skærmen den 24. oktober, når TV2 afholder indsamlingsshow. Alle, der donerer 10.000 eller mere, får nemlig deres navn i placeret nederst på tv-skærmen for en kort stund i løbet af showet.