Aalborg Kommune bringer sundheden ud

Med et nyt, mobilt sundhedstilbud, vil Aalborg Kommune støtte borgere, der bor længst væk fra de centrale sundhedstilbud.

Hvis man bor i yderkanterne af Aalborg Kommune, kan det måske nok føles som om, der er lidt langt til de kommunale sundheds- og rehabiliteringstilbud.
 
Det kan kommunen nu sat sig for at gøre noget ved. Med et nyt, mobilt sundhedstilbud, der kører som et forsøgsprojekt over halvandet år, rykker man sundhedstilbuddene ud til dem, der ellers ville have svært ved at komme ind til sundhedstilbuddene.

Første sted, den kommunale sundhedsbus er rykket ud, er til Farstrup, som ligger i den allervestligste del af Aalborg Kommune. Her er ni ældre borgere fra lokalområdet samlet i byens forsamlingshus, hvor de får undervisning i KRAM-faktorer, vaneændringer og gode råd til at leve et sundere liv.

I alt er 14 borgere mellem 39 og 80 år fra den lille by og omegn en del af projektet. De er alle lægehenviste borgere med hjerte-kar-sygdomme, KOL eller type 2-diabetes, og som føler at afstanden til kommunens rehabiliteringstilbud inde centralt i Aalborg er for stor.
  
- Vi har haft indledende samtaler med deltagerne, og de fleste siger, at der er for langt ind til tilbuddene i Aalborg, og at de har svært ved at finde parkering når de er derinde. Alle er mødt frivilligt op til det her, så det viser jo, at for nogle er tilbuddet godt, når det er lokalt. Vi oplever flere, der tager deres naboer med, som også vil høre om tilbuddet. Derfor sætter vi allerede folk på venteliste, fortæller Finn Andersen, der er fysioterapeut ved Aalborg Sundhedscenter og en del af det nye mobile team.

Målet med projektet er at udvikle en model for, hvordan man kan lave kvalitetssikrede rehabiliteringstilbud yderst i kommunen. Aalborg Kommunes egne data viser nemlig, at sandsynlgiheden for at borgerne deltager i rehabiliteringstilbud daler i takt med afstanden til tilbuddene.

- Vi har simpelthen en gruppe af borgere, der ikke får den støtte, som de ville have glæde af. Så nu afprøver vi en model, hvor Sundhedscentret i stedet kommer ud til borgerne. Vi håber at projektet kan give os nogle erfaringer, og dem tænker vi da bestemt skal komme resten af landet til gode også. For vi ved, at vi ikke er den eneste kommune med disse udfordringer, siger rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl.

Sundhedsteamets tre medarbejdere rykker ud i "Rehabilen", som deres køretøj er døbt, to gange om ugen, hvor der afholdes samtaler, undervisning og træning. Efter Farstrup bliver det Nibes tur til at få besøg, og senere er planen at tage fat på den sydlige del af Aalborg Kommune.


Seneste nyt

fra Nordjylland