Aalborg Kommune: Sandgravning er en trussel mod drikkevandet

Randers Tegl vil gerne have lov til at grave efter sand ved Vester Hassing. Vandværker og Aalborg Kommune er imod.

På en mark udenfor Vester Hassing ligger et område på godt 29 hektar, hvor Randers Tegls afdeling i Gandrup gerne vil have lov til at indvinde sand. Ifølge Teglværket er ejeren af jorden parat til at sælge til dem.

- Vi er inde i en god udvikling med stigende beskæftigelse og stigende salg. Dermed har vi også brug for flere råstoffer, siger Jens Piper, der er råstofansvarlig i familieforetagenet Randers Tegl.

I dag henter Teglværket sand i Lyngså. Det er 40 kilometer væk, mens marken ved Vester Hassing ligger kun tre kilometer fra virksomheden.

- Det er alfa og omega for os, at vi har tilgængelighed til råstofferne og helst så tæt på som muligt, siger Jens Piper.

Fem vandværker i området har gjort indsigelse mod teglværkets planer. Det nye graveområde ligger nemlig kun 300 meter fra en vandværksboring. Vandværkerne mener ikke, de har mulighed for at lave nye boringer i området, når de for brug for det, hvis Teglværket får lov til at indvinde sand.

quote Vi havde egentligt regnet med at få en hjælpende hånd fra kommunen frem for at få det modsatte.

Jens Piper, råstofansvarlig, Randers Tegl

- Jeg er meget bekymret for det. Nu bruger vi så mange penge på at sikre vores grundvand, og så får vi lige pludseligt en nabo ind tæt på, der vil til at grave huller i jorden. Det, synes vi, ikke er så godt, siger John Cocks, der er formand for Vester Hassing vandværk.

Også Aalborg Kommune er imod sandindvindingen. Byrådet har netop vedtaget en indsigelse mod planerne.

- Når man graver, er der en risiko for, at man rammer grundvandet. Jeg er bekymret for, at man ved en fejl kommer til at grave så dybt, at man kommer til at forurene grundvandet, siger Lasse Puertas Navarro Olsen, der er rådmand for Miljø og Energi i Aalborg Kommune.

Maskinerne på teglværket i Gandrup sprøjter mursten ud, for der opsving i byggeriet. Værket bruger primært ler i produktion, men der er også brug for sand. Værket ser ikke nogen problemer i både at indvende sand og vand fra det samme område. De mener at Aalborg Kommune og vandværkerne er overforsigtige.

- At vi graver sand har ingen negativ indflydelse på drikkevandet. Selvfølgelig skal man passe på drikkevandet. Vi vil også gerne passe på drikkevandet. Vi havde egentligt regnet med at få en hjælpende hånd fra kommunen frem for at få det modsatte, siger Jens Piper.

Rådmanden indrømmer gerne at han arbejder efter et forsigtighedsprincip. Det, mener han, at han har pligt til, også selvom det sætter en kæp i hjulet for en virksomhed.

- Vi har en helt særlig forpligtigelse i forhold til at beskytte både den nuværende og den fremtidige forsyning af drikkevand. Derfor er vi også nødt til at være rigtig forsigtige, siger rådmanden.

Hvis Randers Tegl får lov til at grave ved Vester Hassing, så har de sand nok til teglproduktionen de næste 40 år.

Planer om et graveområde ved Vester Hassing er lige nu i høring. Det er Region Nordjylland, der i sidste ende skal afgøre,l om Teglværket får lov til at indvinde sand.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland