LIGE NU:

Aalborg Kommune tvinges til at bruge 70 millioner til genopbygning af skoler

Syv skoler skal genopbygges, ellers risikerer de at styrte sammen.

Facadeelementerne på syv skoler i Aalborg er i fare for at styrte ned. Det skyldes, at betonfacaderne med årene er blevet løse og kan vælte ned, ramme forbipasserende eller i yderste tilfælde medføre sammenstyrtning.

Aalborg Kommune er derfor nødsaget til at tilsidesætte en stor sum penge. De forventer en regning på 70 millioner kroner, efter alle syv skoler er sikret.

- Det er ærgerligt, for 70 millioner kroner kunne være brugt til spændende nye faglokaler, læringsrum eller nye udendørs legepladser. Det er en virkelig træls regning at betale for det her, men det er til gengæld også en nødvendig og vigtig regning, siger skolerådmand i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V).

De skoler, der trænger til en kærlig hånd, er Gistrup, Farstrup, Klarup, Nøvling, Gudumholm, Tofthøjskolen og Vestre Mariendal Skole. 

Blandt de syv skoler, der er i fare for sammenstyrtning, er det Gistrup Skole, der trænger mest. Her har kommunen allerede måtte lave sikrende indgreb i bygningen.

- Fugerne i bygningen har givet sig, så vi har været nødt til at sætte de store facadeplader fast med klæbeankre, siger Jan Nymark Thaysen.

Det er kun skoler, der er bygget af entreprenørfirmaet Bach & Egemos, der oplever problemerne. Det skyldes, at de i sin tid valgte at bruge præfabrikerede plader til at bygge skolerne med. Det var både var nemmere og billigere. Ifølge Jan Nymark Thaysen kan de ikke stilles til ansvar.

- Det var jo en god måde at bygge på dengang. Pladerne kunne monteres nemt, og så var de også cirka 30-40 procent billigere, så de kunne i stedet bygge mange flere skoler. Det forstår man jo godt, de har prioriteret.

Gistrup er dyrest

Gistrup Skole er også den skole, der står først i køen, når der skal renoveres. En renovering, der er estimeret til at koste 21 millioner kroner.

Kommunen har vurderet restlevetiden for hver enkelt skole. Tre af skolerne er blevet vurderet til at have en levetid på 0-2 år. Det drejer sig om Gistrup, Farstrup og Klarup Skole. De resterende fire skoler, Nøvling, Gudrumholm, Tofthøjskolen og Vestre Mariendal, kan overleve uden genopbygning i 2-5 år.

- De skoler, der er mest påtrængende, er dem med flere etager. På Gistrup går vi i gang med det samme, og ved de andre skoler, der ikke har flere etager, kan der godt gå op til fem år, før vi går i gang, siger Jan Nymark Thaysen.

Han forsikrer dog forældre og børn om, at de ikke skal være bekymrede, når de færdes på skolerne. 

- Vi har fuldstændig styr på alt sikkerhedsmæssigt. Der er ikke fare for, at nogen kommer til skade. 

Det er som en gammel rusten bil

Jan Nymark Thaysen mener, at de alvorlige bygningsfejl godt kunne være opdaget tidligere. 

- Set i bakspejlet kan man selvfølgelig godt sige, at vi skulle have tjekket efter. Men det er lidt ligesom at købe en gammel rusten bil, hvor alle serviceintervaller måske ikke altid overholdes, siger han. 

Han er samtidig uforstående overfor, at Aalborg Kommune er den første kommune, der står med problemet. 

- Hvorfor har det her ikke fyldt mere i Kommunalteknisk Chefforening. Er der virkelig ikke nogen kommuner, der har haft den her udfordring før os? Det kan jeg næsten ikke tro. 

Genopbygningerne af de mest trængende skoler er nu igangsat, og Aalborg Kommune har fremsendt finansieringen som et ønske til kommunens anlægs-budget. 310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

Til forsiden

Til forsiden