LIGE NU:

Aalborg Operafestival: Nordjyske Helene synger for de ældre på plejehjem

Helene Hvass Hansen er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og turnerer lige nu rundt på nordjyske plejehjem, hvor hun forsøger at gøre en forskel med musik og sang i en tid, der kan være svær for især mange ældre.

I denne tid kan beboere og personale på 20 nordjyske plejehjem se frem til at få fornemt besøg af sopran Helene Hvass Hansen, når Aalborg Operafestival tager forskud på næste års 20-års jubilæum med plejehjemsturné i Nordjylland.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen

Helene Hvass Hansen er født og opvokset i Aalborg, men hun bor i dag i København, lige nu er hun dog på "hjemmebane", når hun i disse dage gæster en stribe nordjyske plejehjem. Torsdag eftermiddag sang hun for beboerne på Danahøj Plejehjem i Aalborg.

- Vi får en oplevelse sammen - på afstand. Musik kan jo noget helt særligt, der er både fællesskab i musik, men der er også noget, som hver enkelt oplever indvendigt, fortæller Helene Hvass Hansen.

Det er en helt særlig tid på grund af corona at komme rundt til de nordjyske plejehjem, men operaoplevelserne foregår alle steder efter alle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

- Det er følelsesmæssigt meget stort at komme rundt, og jeg håber, jeg kan være med til med musik og sang at bryde lidt af den trummerum, som mange af de ældre oplever, selvom jeg samtidig kan se, at personalet på plejehjemmene gør alt for at give beboerne glæde i hverdagene, siger Helene Hvass Hansen.

quote Det er en fornøjelse at se, hvordan kulturlivet tager ansvar for at sprede liv og glæde hos ældre i denne svære og mærkelige tid

Mads Duedahl (V), rådmand, Aalborg Kommune

Opera til kaffen

Det er blandt andre Aalborg Operafestival, der står bag projektet, og selv om operafestivalen er blevet udskudt til 2021, skal nordjyderne ikke snydes for musikalske oplevelser. Derfor tager Aalborg Operafestival og sopran Helene Hvass Hansen lige nu rundt til de nordjyske plejehjem med turnéen Opera til Kaffen.

 

- I en udfordrende coronaperiode, der i høj grad også har påvirket vores ældre borgere, ønsker vi at give dem en hyggelig og sikker sangoplevelse til kaffen på højeste kunstneriske niveau. Sang berører og styrker fællesskabet, og det ønsker vi at bidrage til med denne turné. Samarbejdet med de mange plejehjem og Ældre- og Handicapforvaltningen har været fortrinligt, og nogle steder har de ældre allerede planlagt at lade ”boblerne springe” til koncerten, fortæller leder ved Aalborg Operafestival, Peter Rønn.

Hos Aalborg kommune er man også begejstret for initiativet, der ifølge rådmand Mads Duedahl (V) skaber et kærkomment afbræk i hverdagen på plejehjemmene.

- Det er en fornøjelse at se, hvordan kulturlivet tager ansvar for at sprede liv og glæde hos ældre i denne svære og mærkelige tid. De ældre på plejehjemmene har aldrig haft mere brug for værdifulde indslag i deres hverdag, lyder det fra rådmand Mads Duedahl.

quote En ældre mand kommer hen og fortæller mig, at han har rejst verden rundt som sømand og oplevet en del, og så fortæller han mig, at koncerten var ligeså stor en oplevelse for ham, som dengang i New York i 1950´erne, da han hørte Frank Sinatra <em>live</em>

Helene Hvass Hansen, sopran, Opera til Kaffen

Opera og Sinatra

Plejehjemsbeboerne får en fuld operakoncert med numre, som de kender.  Det er blandt andet arier fra Puccinis La Bohème, Romeo og Julie og Mozarts Figaros Bryllup, som de nordjyske plejehjemsbeboere får at høre.

- Det er kendte arier, som jeg synger, og jeg fortæller først om historien bag musikken, så det er lige før, det føles som at være i Italien, fortæller Helene Hvass Hansen og tilføjer, at hun synger på enten fransk eller italiensk.

Og opera er langt fra fremmede for mange af de ældre beboere, i hvert fald ikke, hvis man spørger den nordjyske sopran, for det er hendes oplevelse, at mange tidligere har været i for eksempel Verona eller andre steder i Sydeuropa og har hørt opera.

- Men jeg må nok sige, at en af de historier, jeg husker bedst fra mine besøg på plejehjem, er, da en ældre mand kommer hen og fortæller mig, at han har rejst verden rundt som sømand og oplevet en del, og så fortæller han mig, at koncerten var ligeså stor en oplevelse for ham, som dengang i New York i 1950´erne, da han hørte Frank Sinatra live. Jamen, der er altså mange dejlige historier derude fra de ældre, og mange har oplevet rigtigt meget, som er så fantastisk at høre om, og mange er gode til at snakke over en kop kaffe, og det giver jeg mig ofte tid til, når jeg er der, siger Helene Hvass Hansen.

Se eller gense TV2 Nords dækning af Aalborg Operafestival sidste år, der bød på både heavy metal og opera i lufthavnen:

For nittende gang løber Aalborg Operafestival i disse dage af stablen og til dette års festival kan man for første gang opleve kombinationen af klassisk opera og dødsmetal.

Brug for opera

Opera til Kaffen er udviklet i 2015 af Helene Hvass Hansen i samarbejde med Fonden Ensomme Gamles Værn. Turnéen er støttet af Musikkens Hus, Statens Kunstfond, William Demant Fonden og Aalborg Kommune.

Det er et koncept, som Helene Hvass Hansen fik ideen til for fem år siden, da hun var på barsel med sit andet barn.

Hun ville gerne med sin sang være med til at skabe glæde blandt ældre mennesker og tog derfor kontakt til Ældre Sagen for at høre, om det kunne være en mulighed med et forholdsvist simpelt setup at rykke ud til blandt andet plejehjem og plejecentre.

- Det var de heldigvis med på og kunne se noget i, fortæller Helene Hvass Hansen og tilføjer:

- Og som min mand siger, så ved ikke man, at man har brug for opera før, man har oplevet opera!

Turnéen fortsætter resten af ugen og bevæge sig rundt til forskellige plejehjem i Nordjylland.

Se eller gense indslag fra Aalborg Operafestival tilbage fra 2017, da operaen indtog CW Obels Plads:

Den årlige operafestival er i fuld gang i Aalborg. Omkring 30 events forskellige events er på det fire dage lange program.

Se eller gense TV2 Nords halve time lange program med masser af musik og snak om opera, da arrangementet Opera i Rebild blev en del af Aalborg Operafestival:

Reportage fra Aalborg Operafestival.