Seneste nyt:

Aalborg Portland: Nye klimaråd kan få store konsekvenser for eksport

Klimarådet har mandag offentliggjort nye anbefalinger til at mindske Danmarks CO2-udledning. Men det kan få konsekvenser for eksporten, lyder det fra Aalborg Portland.

Danmarks største udleder af CO2 ligger i Aalborg. Det er cementfabrikken Aalborg Portland, der udleder fire procent af Danmarks samlede CO2. I fremtiden kan regningen for kvælstofudledningen blive væsentligt forhøjet.

Mandag offentliggjorde Klimarådet nemlig en række anbefalinger, der skal mindske Danmarks udledning af CO2. Heriblandt en anbefaling om at sætte CO2-afgiften op til 1500 kroner per ton.

HVAD ER KLIMARÅDET?

- Vi er meget overraskede over, at man kommer med et udspil med så høj en afgift. Det er umiddelbart stik imod de anbefalinger, vi arbejder med i klimasamarbejdet, hvor man arbejder ud fra at skabe et incitament til grønnere løsninger og en efterspørgsel efter grønnere produkter, siger Michael Lundgaard Thomsen, der er direktør i Aalborg Portland.

Ifølge Michael Lundgaard Thomsen kan det få store konsekvenser for virksomheden, hvis afgiften øges så markant, som Klimarådet lægger op til.

- Det vil simpelthen betyde, at vi ikke kan konkurrere. Det vil være så voldsom en stigning på omkostningerne til eksport, at alt eksport falder bort. Der vil være en periode, hvor vi måske kan konkurrere indenrigs, men selv der vil vi være kraftigt udfordret, og derfor skaber vi grundlæggende en stor lækage af CO2 til andre lande, siger han.

Grønnere cement på vej

Aalborg Portland er en af regeringens klimapartnere, og det betyder, at de allerede arbejder med at nedbringe deres CO2-udslip. De har blandt andet udviklet en cementtype, der udleder 30 procent mindre CO2 end almindelig cement.

- Det har vi patent på, og det er vi meget glade for, for det er faktisk en verdensnyhed. Det er noget, der er interessant over hele jorden. Det her er en teknologi, der kan hjælpe til, at der ikke opstår en kraftig stigning i CO2-udledningen globalt, siger Jesper Sand Damtoft, der er udviklingschef i Aalborg Portland.

Den grønnere cementtype fungerer som almindelig cement og kan holde til lige så meget. Den forventes at komme på markedet i slutningen af 2020, og om ti år forventer Jesper Sand Damtoft, at det er den primære cement, der produceres hos Aalborg Portland.

- Der har ikke tidligere været stor efterspørgsel efter et grønt byggeprodukt. Det har været prisen, der har afgjort det tidligere, det kan jeg roligt sige. Der begynder vi at se, at der er kommet stor efterspørgsel det seneste år. Det er sket meget pludseligt, og det er selvfølgelig positivt, siger han.

Klimaminister er imod for høje afgifter

Klimarådets anbefalinger skal nu diskuteres politisk, og partierne skal finde ud af, hvilke anbefalinger de vil gå videre med. Derfor er det ikke sikkert, at afgiften på CO2 ender på 1500 kroner, som Klimarådet har anbefalet.

- Vi kommer til at se på brugen af afgiftsinstrumentet som en del af den grønne omstilling. Det tror jeg er åbenlyst for alle. Men at foreslå så store afgifter, som vil betyde store konsekvenser for ligheden blandt danskerne, og at arbejdspladserne vil flytte til udlandet, det synes vi selvfølgelig ikke er en god måde at gøre det på. Vi tror på, at der er andre muligheder, siger Dan Jørgensen, Soc.Dem., der er Klima-, energi- og forsyningsminister.

 


230522 Frederikshavn Boligforening

play Presset boligforening får ikke hjælp fra brancheforening

250522 Buster Juubel

play Glæde i Aalborg-lejren efter spændende afslutning: - Det handlede om bare at krige den hjem

Media Drop 250522 1937 ivha

37-årig varetægtsfængslet – kørte med vilje bil med unge af vejen

250522 Casper Steinfath i mål

Nordjyde skriver historie på vandet: - Meget vildere, end jeg havde drømt om

230522 Frederikshavn Boligforening

play Presset boligforening får ikke hjælp fra brancheforening

250522 Buster Juubel

play Glæde i Aalborg-lejren efter spændende afslutning: - Det handlede om bare at krige den hjem

Media Drop 250522 1937 ivha

37-årig varetægtsfængslet – kørte med vilje bil med unge af vejen

Til forsiden

Til forsiden