Aalborg Store Pris: - Det er måske det flotteste program, vi nogensinde har haft
Foto: Foto: TV2 Nord
TV2 Nord sender søndag direkte fra Derby Revanchen søndag klokken 12.30-16.15 på TV2 Nord Salto og på tv2nord.dk.
Landets bedste travheste stiller til start, når der søndag er travløb i topklasse på Racing Arena Aalborg. TV2 Nord sender direkte fra væddeløbsbanen klokken 12.30-16.15 på TV2 Nord Salto.
Søndag er der travfest i Aalborg. Her afgøres Derby Revanchen ved Aalborg Store Pris - årets største begivenhed på væddeløbsbanen. Og det er et stærkt felt, publikum kan overvære.
- Det er måske det flotteste program, vi nogensinde har haft. Og det siger jeg ikke bare for at sælge det, siger Lars Hellerup, der er banechef ved Racing Arena Aalborg.
Alle de fem heste, som var først over målstregen ved Dansk Trav Derby, er med til start ved hovedløbet ved Aalborg Store Pris.
Det var travtræner Gordon Dahl og hesten Dumbo fra Stutteri Disney, der tog førstepladsen ved Dansk Trav Derby for tre uger siden, og som kunne tage hjem med præmien på 605.000 kroner. Gordon Dahl har hjemmebane på Racing Arena Aalborg, og han har store forventninger til Derby Revanchen.
- Jeg møder op med en hest, som er i topform, og som jeg forventer, løber med vinderchancer. Det bliver en stor dag for Aalborg Væddeløbsbane – en dag, man som Aalborg-træner ser frem til, siger Gordon Dahl.
Ekstraordinære tiltag virker
Ved Racing Arena Aalborg ser de også frem til Derby Revanchen – og til at en masse tilskuere forhåbentlig dukker op.
TV2 Nord dækker Derby Revanchen
TV2 Nord sender direkte fra Derby Revanchen søndag klokken 12.30-16.15 på TV2 Nord Salto og på tv2nord.dk. Journalist Hans-Christian Lauritzen og sportskommentator Hans Peter Rytter kommenterer løbet, og livereporterne Robert Bedsted og Sofie Bach er med på væddeløbsbanen, hvor de blandt andet taler med kuske, tilskuere og opdrættere.
Travsporten har gennem flere årtier kæmpet med nedgang, men ifølge banechef Lars Hellerup er det, som om interessen stille og roligt er ved at vende tilbage igen.
- Nedgangen har nogle gange gjort det hårdt at være engageret i sporten. Præmieudviklingen og priserne på hestene har ikke fulgt med udviklingen på omkostningerne. Men nu tyder det på, at vi har fået stoppet nedgangen, siger Lars Hellerup.
Han peger på, at det blandt andet er arbejde med at gøre travsporten mere synlig, der nu bærer frugt. Samtidig har Racing Arena Aalborg erkendt, at der skal mere end blot hestevæddeløb til at trække folk til travbanen. Derfor har de gjort ekstra meget ud af løbene ved blandt andet at supplere med opvisninger, familiedage, dinosaurløb og studiebar med en times fri fadøl til byens studerende.
- Vi kan se, at det virker, når vi gør noget ekstraordinært, siger Lars Hellerup.
- Travsport er megastort i Nordjylland
Gordon Dahl har været engageret i travsporten i over 30 år. Siden januar 2015 har han haft hjemmebane på Racing Arena Aalborg som træner og kusk. Ifølge ham er der ingen andre regioner, der kan måle sig med Nordjylland, når det kommer til travheste.
- Nordjylland er her, hvor hele materialet findes. Der er et hav af topatleter og topheste heroppe i forhold til resten af landet. Travsport er megastort i Nordjylland i forhold til resten af Danmark, og regionen er en kæmpe leverandør til travsporten, siger han.
- Jeg møder op med en hest, som er i topform, og som jeg forventer, løber med vinderchancer.
Gordon Dahl, travtræner
Ifølge ham skyldes det, at mange nordjyder i gamle dage havde heste.
- Dengang var det malermester Jensen og slagtermester Iversen, der havde heste, og det er hængt ved gennem generationer. Så ramte finanskrisen i 2008, og her mistede sporten en masse folk, som ikke er kommet igen, siger han.
Behov for yngre generationer
Den helt store udfordring for travsporten er ifølge travtræner Gordon Dahl at få yngre generationer til at indtage væddeløbsbanen – både på banen og på lægterne.
- Vi kan risikere at få problemer i fremtiden, hvis ikke vi får nogle nye og yngre folk etableret. Ved Aalborg Væddeløbsbane er der heldigvis en rigtig god ponyklub, som arbejder på det. De forsøger at lokke folk på væddeløbsbanen for at forstå, at travsport er rigtig godt – og at det slet ikke er farligt. Der er ikke noget, der er så godt for unge mennesker som heste, siger Gordon Dahl.
Banechef Lars Hellerup ved Væddeløbsbanen peger på, at det især er folk mellem 35 og 50 år, der mangler blandt travfolket.
- Vi har nogle år til at få suppleret op, så der er nogen, der kan tage over, når de ”gamle” går fra. Jeg tror godt, det kan lade sig gøre. På trods af dårlige tider er det lykkedes at fastholde en interesse og opbakning til sporten, siger han.
Og når det går løs til Derby Revanchen ved Aalborg Store Pris tror Lars Hellerup da også på god opbakning på lægterne.
- Jeg har en forventning om en masse publikummer, siger han.
FAKTA OM TRAV
I 2018 blev der afholdt 1947 løb i Danmark. Det er 13 procent færre end i 2014.
I 2018 blev der født 410 føl i Danmark. Det er 22 procent færre end i 2014.
I 2018 blev der uddelt 6.368.365 kroner i præmiepenge. Det betyder i gennemsnit 3271 kroner i præmiesum pr. løb. Det er en stigning på fem procent i forhold til 2014.
Kilde: Union Européenne du Trot – 2018 Annual Report