Arkivfoto Foto: Michael Andersen

Aalborg Zoo afliver bjørne: Zoo er blevet for lille til så store dyr

Bjørneanlægget i Aalborg Zoo er så utidssvarende, at Aalborg Zoo har besluttet at skille sig af med deres brunbjørne. Onsdag blev de aflivet, og der kommer ikke nye bjørne i haven.

Onsdag formiddag er Aalborg Zoos to brunbjørne, der var 20 og 21 år gamle, blevet aflivet. Det fortæller dyrepasser Frank Orloff Thomsen til TV2 Nord, ligesom Aalborg Zoo skriver det på sin Facebook-side.

Årsagen er, at som man bliver klogere på, hvad vilde dyrs behov er, bliver kravene til at holde dyr i fangenskab skærpet, og Aalborg Zoo var derfor kommet til den konklusion, at bjørneanlægget i Aalborg, ikke længere var tidssvarende. Det faktum sammenholdt med bjørnenes alder betød også, at det mest hensigtsmæssige var at aflive dyrene - de kunne ikke sendes til andre haver.

- Pladsen, anlæggets indretning og det at vi ikke kan tilbyde de muligheder brunbjørne har i naturen for at vende sten og finde føde hist og pist, gør, at vi ikke kan have bjørnene mere. Samtidig valgte man for nogle år siden at give hunbjørnen en p-stav, så de ikke kunne få unger, og man glemmer nok lidt, hvor meget livsglæde der er forbundet med det at have unger, siger Frank Orloff Thomsen, der som dyrepasser med speciale i rovdyr finder dagens aflivninger særdeles triste.

- Men samtidig er jeg naturligvis professionel, og kan sagtens se, at dyrene skal have det godt, og vi må nok sige, at de har kedet sig lidt i vores anlæg, fortæller han videre.

Færre store dyr i små haver - elefanter kan være fortid

Generelt betyder de stadigt mere skrappe krav til dyrehold - som naturligvis indføres til dyrenes bedste - at zoologiske haver i fremtiden, og navnligt de små byhaver som Aalborg er et eksempel på, vil have færre af de store, vilde dyr. Og hvis ikke Aalborg Zoo kan brede sig til nye arealer vil for eksempel elefanterne være fortid i haven.

- Vi har tre gamle damer her i haven. De har det godt, og skal ingen steder, men når de engang ikke er her mere, kommer der ikke nye dyr i elefantanlægget. Det har vi bare ikke faciliteterne til, siger Frank Orloff Thomsen, der har været dyrepasser i 30 år og har set rigtig mange dyr forsvinde fra haverne.

- Der var nok over dobbelt så mange af de store dyr, der kunne trække mange mennesker i haven, og dengang brugte man meget krudt på at have "hitdyr". Nu er fokus blevet ændret, og vores fokus er skiftet fra at fornøje og underholde til at formidle og undersøge. Det må stadig gerne være underholdende, men det skal have bund i vores mission - at have et avlsprogram og en genbank i forhold til de dyr, der har brug for os.

Se brunbjørnene i Aalborg Zoo i dette afsnit af TV2 Nord-serien Dyrepasserne fra 2016:

11:42 Luk video