Aalborg Zoo kommer med opsigtsvækkende efterlysning - har du set dette dyr?
Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Derudover efterlyser Aalborg Zoo også et særligt segment af nordjyderne.
Det er ikke en påskekylling, som Aalborg Zoo efterlyser. I stedet er det et helt særligt dyr i Nordjylland.
Det er danmarks mindste ugle, der har brug for hjælp - nemlig kirkeuglen - og her kan nordjyderne få en afgørende betydning.
Fuglen var tidligere den mest almindelige ugle i Jylland, men nu findes der kun en ganske lille bestand tilbage, som primært er koncentreret i Himmerland.
Derfor opfordrer Aalborg Zoo alle, der har en kirkeugle eller bor på en lokalitet, hvor der er kirkeugler i nabolaget, til at henvende sig til dem.
Livreddende førstehjælp
Kirkeugler er meget stedfaste, og deres jagtområder er ikke ret store. Derfor har de behov for, at landskabet omkring reden tilbyder et solidt og varieret fødeudbud hele året rundt.
De seneste årtiers landskabsudvikling har skabt svære betingelser for de danske kirkeugler, da deres levesteder forringes eller forsvinder.
Derfor udfører Aalborg Zoo - ifølge dem selv - livreddende førstehjælp for at forsøge at redde den truede fugl.
Arbejdet består af tilskudsfodring med daggamle kyllinger, for at sikre et tilstrækkeligt fødegrundlag, som kan hjælpe med at øge overlevelsen af ungerne.
Derudover arbejdes der med opsætning af redekasser, der afhjælper manglen på naturlige steder at placere en rede.
Om kirkeuglen
Kirkeuglen er Danmarks mindste ugle og er cirka på størrelse med en solsort.
Den har en kompakt krop, kort hale, gule øjne og et fladt hoved.
Fjerdragten er brunlig med tydelige striber på undersiden.
Flugten er spættelignende, med hurtige vingeslag i lange buer. Man kan også observere kirkeuglen ”muse” som en tårnfalk, når den jager.
Kirkeuglen ses ofte i dagtimerne, enten på jagt eller siddende på blandt andet hegnspæle eller sten.
Arten er en udpræget standfugl, og voksne fugle flytter sig sjældent mere end 10 km væk fra ynglepladsen.
Ungfugle på jagt efter territorier og mager, strejfer længere omkring.
Kilde: Aalborg Zoo
Fremgang i 2022
En opgørelse fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet viste tilbage i december 2022, at man kun har registreret 11 ynglepar i hele Jylland det år.
Dog var der også positivt nyt. For i Østhimmerland var der ifølge undersøgelsen fremgang at spore. Her var der nemlig i 2022 registreret otte ynglepar, hvilket var to flere end i 2021.
Men det er slet ikke ensbetydende med, at uglen nu er uden for fare.
Kirkeuglen og dens tilbagegang har også fået opmærksomhed fra andre kanter, og i 2020 blev en national arbejdsgruppe etableret under Vildtforvaltningsrådet med Landbrug & Fødevarer, DOF, DN, Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Jægerforbund for at hjælpe kirkeuglerne.
Det arbejde fik i juni 2021 en pose penge fra miljøminister Lea Wermelin. De skal gå til at sikre både nuværende og kommende levesteder, hvis bestanden af kirkeugler en dag bliver så stor, at den spreder sig igen.
Efterlyser nordjyder
Aalborg Zoo og resten af arbejdsgruppen råder stadig over uglekasser, som man er meget interesseret i, bliver ophængt.
Så mener du, at det er relevant at få ophængt en kirkeuglekasse hos dig, eller har du kirkeugler, som projektet ikke kender til, så kan du kontakte Rikke Kruse Nielsen fra Aalborg Zoo på mail rkn@aalborgzoo.dk.