LIGE NU:

Aalborgs budget er på plads for næste år

22 ud af 31 byrådsmedlemmer står bag det nye budgetforlig i kommunen, der gælder fra 2020-2023.

Tirsdag aften er det lykkedes størstedelen af byrådet i Aalborg Kommune at blive enige om budgettet for de næste år. Det oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er heldigvis lykkedes os at få lavet et godt og anstændigt budget. Vi er en vækstkommune med 2.274 nye borgere alene i år, og det er dejligt, men det skaber også et udgiftspres. Vi har valgt at prioritere tre nye børnehaver, for vi ser et stigende antal små børn, og så bliver den nye skole på Stigsborg Brygge færdigfinansieret, siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S) på vegne af forligspartierne.

- Det er også vigtigt at påpege, at der tages højde for behovet for pleje og omsorg af de ældre - der bliver også tilført penge til et stigende antal borgere med komplekse behov, 

Borgerinddragelsen har været højt prioriteret i dette års budgetproces, oplyser kommunen. Over 300 borgere kom til budgetdebat i CREATE mandag den 21. oktober, mens andre har deltaget på sociale medier. 

- Vi udvikler Aalborg sammen - det har været meget tydeligt i dette års budgetproces, hvor borgerne har været super aktive på vores to borgermøder og på vores sociale medier. Vi har blandt andet valgt at bevare tilbuddet "Aktiv med demens", da vi blev overbevist ud fra borgernes gode saglige argumenter, fortæller Thomas Kastrup-Larsen. 

I budgettet er der særligt fokus på følgende emner, skriver Aalborg Kommune. Følgende er direkte uddrag fra Aalborg Kommunes pressemeddelelse:

Demografiske udfordringer

Den demografiske udvikling betyder markant flere ældre og små børn i Aalborg Kommune de kommende år. Derfor er nye daginstitutioner en del af budget 2020, ligesom der er taget højde for behovet for pleje og omsorg af de flere ældre. Aalborg Kommune er et attraktivt sted at bosætte sig for unge familier. Det betyder, at der næste år investeres kraftigt i dagtilbud for at kunne matche det stigende børnetal.

Børne- og Ungeunivers på Stigsborg

Et helt nyt Børne- og Ungeunivers på Stigsborg Havnefront er kommet et
stort skridt videre med dette års budget og forventes færdigbygget i 2024. Universet skal omfatte en skole med plads til 1000 elever og en integreret institution med plads til 160 børn.

Flere borgere med komplekse behov

De senere år er der oplevet et udgiftspres på voksen-handicapområdet som følge af flere borgere og som følge af, at borgerne har mere komplekse behov. Med budgetoplæg 2020 er området tilført 6 millioner kroner årligt til forventet tilgang på området.

Flere skal i job

Aalborg har udviklet sig til at være en succesfuld studieby. Det har en stor positiv betydning for hele kommunen, men desværre ender et stigende antal studerende i ledighed efter studiet. Forligspartierne vil derfor gå nye veje for at få højtuddannede og andre grupper i job. Aalborg Alliancen skal fortsætte, og der er indarbejdet en række forslag på beskæftigelses- og erhvervsområdet, herunder også at Aalborg Kommune som arbejdsgiver sætte sig mål for at løfte indsatsen gennem IGU-aftaler for flygtninge, flere voksenlærepladser, flere praktikpladser m.m.

I grøn balance

Med dette års budget vil Aalborg Byråd sikre det fortsatte arbejde med at bringe Aalborg Kommune i front i den grønne omstilling. Blandt andet gennem fortsat udvikling af grøn transport, eksempelvis i form af en mulig el-færge til Hals-Egense overfarten, og fuldt fokus på den grønne omstilling til fremtidens klimavenlige multiforsyning. Der investeres 97,5 mio. kr. i energibesparende foranstaltninger i kommunens bygninger.

I Aalborg Kommune er bæredygtighed og den grønne omstilling højt politisk prioriteret - både i forhold til de overordnede ambitioner om at blive Danmarks Grønne Testcenter, men i ligeså høj grad i bevidstheden om, hvad hver enkelt af os kan gøre i hverdagslivet. På den baggrund igangsættes der, når Aalborg Kommunes nye bæredygtighedsstrategi er politisk godkendt, konkrete handlingsinitiativer målrettet både kommunes ansatte og borgerne i Aalborg Kommune. For at sikre prioritering og kvalitet i disse indsatser afsættes der 3 mio. kr. fra 2021 og frem.

Du kan finde hele referatet af Aalborg Kommunens budgetforlig her:

Udvalgte ændringer i budgettet:

  wohlgemuth teaser vff

  play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

  def_thumb,50_percent

  play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

  80_percent

  play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

  190121 VO Virtuel højskole Still

  play Nu kan du se kunstudstillinger hjemmefra: Aftenskoler rykker online

  wohlgemuth teaser vff

  play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

  def_thumb,50_percent

  play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

  80_percent

  play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

  Til forsiden

  Til forsiden