Årelang retssag mellem byggematador og Aalborg Kommune er definitivt slut: - Vi har besluttet ikke at anke dommen
Mandag den 9/11 blev der sat punktum i en omdiskuteret sag, der trækker tråde helt tilbage til 2005. Her underskrev den daværende borgmester Henning G. Jensen og den tidligere rådmand Henrik Thomsen et håndskrevet dokument. Det dokument skulle sikre, at Calums lejligheder ned til Stigsborg Brygge i Nørresundby ikke ville miste havudsigt. Nu slår retten fast, at dokumentet er ugyldigt.
Mandag fik en lang retssag mellem Aalborg Kommune og ejendomsselskabet Calum A/S sin afslutning. Onsdag sluttede den årelange strid definitivt.
Mandag blev der efter længere tids tovtrækkeri mellem ejendomsselskabet Calum A/S og Aalborg Kommune sat et punktum i en retssag, der trækker tråde helt tilbage til 2005.
Vi har besluttet ikke at anke dommen, men i stedet se fremad og i øvrigt fortsætte vores gode relationer til Aalborg Kommune.
Jakob Axel Nielsen, administrerende direktør Calum A/S
Stridens kerne var en aftale mellem Aalborg Kommunes daværende borgmester Henning G. Jensen (S), daværende rådmand for Teknik- og Miljøudvalget Henrik Thomsen (SF), og Henrik Calum fra Calum A/S.
Det er nedenstående håndskrevne dokument fra 2005, der har givet anledning til en toårig lang retssag.
Dengang indgik de førnævnte parter en aftale, hvor Henrik Calum mener at have fået Aalborg Kommunes garanti for, at man ikke ville bygge på et attraktivt område mellem fjorden og et Calum-byggeri på Stigsborg Brygge i Nørresundby. Et nyt byggeri ville nemlig fjerne fjordsigten fra flere af hans lejligheder.
Før i mandags gik striden på, hvorvidt aftalen var gyldig eller ej. I byretten kom afgørelsen så. Her var facit, at Aalborg Kommune godt må lade grunden på Stigsborg Brygge bebygge, selvom både kommunens daværende borgmester og teknik-rådmand i 2005 satte deres underskrift på en "aftale" om det modsatte. Retten vurderede, at aftalen skulle have været vedtaget i byrådet for at være gældende. Onsdag kom der så to streger under facit, eftersom afgørelsen nu kommer til at stå ved magt.
- Vi har besluttet ikke at anke dommen, men i stedet se fremad og i øvrigt fortsætte vores gode relationer til Aalborg Kommune. Vi har tillid til det danske retssystem, og sagen er blevet meget grundigt behandlet i byretten. Den afgørelse, der foreligger nu, er vi derfor indstillet på fuldt ud at respektere, uagtet udfaldet ikke er som vi havde forventet, siger Jakob Axel Nielsen.
LYNANALYSE: MEGET KLAR AFGØRELSE
Lynanalyse af Søren Wormslev, politisk analytiker, TV2 Nord
Det er en meget usædvanlig sag, der nu er endt med en meget klar afgørelse: Aalborg Kommune er ikke bundet af den "aftale", som den daværende borgmester og den daværende teknik-rådmand i 2005 satte deres underskrift på.
Retten henviser blandt andet til, at "det burde have stået Henrik Calum klart efter hans baggrund som advokat og ejendomsudvikler", at en ret som den, Calum hævder at have fået med aftalen, forudsætter godkendelse i byrådet. Uanset om de to toppolitikere på det famøse møde i 2005 agerede som grundejere eller planmyndighed.
Tilbage står stadig mange spørgsmål: Hvorfor skrev de to politikere under på et dokument med overskriften "Aftale", når dokumentet ifølge deres forklaring i retten primært beskriver det, lokalplanen for området dengang allerede udstak? Og kan andre (heller) ikke regne med, at en aftale, underskrevet af en kommunes øverste politiske ledelse, holder vand?
Calum må - hvis afgørelsen står ved magt og ikke ankes - leve med, at de boliger, man byggede, sandsynligvis mister fjordudsigten. Derudover skal firmaet betale godt to mio. kr. i sagsomkostninger.
Modsat Jakob Axel Nielsen kunne borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup Larsen glæde sig over udfaldet af mandagens retssag. Hør hans reaktion herunder:
Calum A/S står ifølge afgørelsen til at skulle betale alle sagsomkostningerne fra den toårige retssag.