LIGE NU:

Ældre med demens laver kunst: - Jeg synes, det er sjovt at være her

I et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Kunsten i Aalborg vil man lave et tilbud til ældre med en demenssygdom, der er interesseret i kunst og kultur. Det strækker sig over otte uger og består af rundvisninger på museet og kreativitet, som museets personale står i spidsen for.

Birgith Lindberg Pedersen er en af deltagerne i projektet ”Aktiv med demens på Kunsten”. Hun hørte om projektet gennem sin mand, der undersøgte, om der var nogle tilbud til personer med demens i Aalborg. Hun var sammen med sin mand et par gange, og blev selv fanget af det.

- Da jeg hørte om det hernede, tænkte jeg, at det skulle jeg med til. Og det har jeg da godt nok fået et godt indtryk af. Jeg synes, det er meget sjovt at være her, siger Birgith Lindberg Pedersen.

Hun er 73 og bor i Aalborg. For tre år siden fandt hun med sin mand ud af, at, som hun selv udtrykker det, at der var noget rivende galt, og de fandt ud af, at Birgith var ved at få demens. Hun nyder mødet med andre, der lider af samme sygdom som hende.

quote Det er jo tit, at vi får noget at grine ad. Og det gør man jo ikke derhjemme, hvis man går alene to. Så går man jo ikke og griner hele tiden. Men det skal jeg da love for, at vi har gang i her. Så det nyder jeg

Birgith Lindbergh Pedersen

Gør en forskel for de ældre

Eva Henningsen er ekspert i demens, og hun står i spidsen for projektet. Hun peger på, at det ikke er meningen, forløbet nødvendigvis skal hjælpe på sygdommen, men at det kan være en aktivitet, der hjælper på humøret og de sociale kontakter. Og det kan kunsten hjælpe med.

- Det har meget med sanserne at gøre. Det er godt at få vækket sine sanser, når man har en demenssygdom, og det er det, kunsten kan. Men det kan også noget i forhold til det sociale. Der er god stemning, og det er trygt at komme her. Man kan noget, og man tør være her, siger Eva Henningsen.

Forløbet strækker sig over otte fredag formiddage. De får en rundvisning på museet, og derefter er de kreative, hvor de for eksempel laver tegninger med bind for øjnene, smykker og kuglemalerier. Hun ser tydeligt, hvordan deltagerne har udviklet sig på de seks uger, der indtil videre er gået.

quote Man møder nogle deltagere, som i starten lige skal lære hinanden at kende, og når de så går herfra og har været sammen de par timer, så er der bare smil og glæde på. Det kan godt være, de går hjem og ikke lige kan huske, hvad det er, vi har malet, men de går hjem med en god følelse, og det er vigtigt for mig

Eva Henningsen

Det med at gå hjem med en god følelse kan Birgith snakke med om.

- Der er jo bleven et stort sammenhold her, og det er nok det. Dejligt at snakke med dem. Også selvfølgelig at få lidt mere at vide om, hvad der sker. Det er alle tiders, siger Birgith Lindberg Pedersen.

Projektet "Aktiv med demens" tilbyder desuden madklubber, gåture, yoga og samtalegrupper for både personer med demens og deres pårørende.