Foto: Ib William Christensen

Affaldskamp: Ejerforening stævner kommune

Omdannelsen af Budolfi Plads i Aalborg har stået på gennem flere år, og placeringen af affaldscontainere, får nu en ejerforening til at lægge sag an mod Aalborg Kommune for brud på god forvaltningsskik.

- Vi kigger på forberedelsen til nedgravningen af affaldscontainere.

Synet uden for Lise Toftilds butik på Budolfi Plads i Aalborg byder på en masse byggerod.

Det har hun og andre både forretningsdrivende og beboere været vant til de senere år, hvor pladsen i det indre Aalborg har været under omdannelse.

Jeg synes ikke, at det er ordentligt. Det er på kanten til at være meget arrogant og respektløst.

Lise Toftild, beboer og butiksejer, Aalborg. 

Placeringen af fire nedgravede affaldscontainere har fået Lise Toftild og hendes ejerforening, Budolfi Plads 9, til at råbe op.

I første omgang har de været uenige med kommunen om placeringen.

- Udfordringen her er, at de faktisk er flyttet fra den oprindelige placering. I lokalplanen er de tinglyst til at skulle være ovre på hjørnet ved Vingårdsgade, fortæller Lise Toftild til TV2 Nord.

Aalborg Kommune ville ikke lade borgerne komme til orde med deres mening om flytningen i form af en partshøring, og det skabte som det første skår i forholdet mellem beboere og kommune. 

Vendte rundt på tallerken

I april 2019 fik piben pludselig en anden lyd.

I et brev fra Aalborg Kommune står der blandt andet:

" ...da lokalplan 1-1-117 for centerområdet omkring Budolfi indikerer en anden placering af affaldsøen nær jer, vurderer kommunen, at I, som er berørte naboer, forinden skal have lejlighed til at komme med eventuelle bemærkninger i henhold til forvaltningslovens § 19."

Problemet var bare, at brevet ikke endte hos parten i form af Lise Toftild og ejerforeningen.

- Jeg synes ikke, at det er ordentligt. Det er på kanten til at være meget arrogant og respektløst, siger Lise Toftild.

Brevet fra Aalborg Kommune blev i stedet sendt til ejendomsselskabet DEAS, der på intet tidspunkt har været involveret i sagen.

Dermed gik det ejerforeningens næse forbi, at der fra d. 2. april 2019 var en 14 dages partshøringsperiode, hvor beboerne kunne komme med deres syn på affaldscontainernes placering.

Lise Toftild og ejerforeningen havde inden da sendt indsigelser og klager til Aalborg Kommune, og derfor kom det som noget af en overraskelse, at man ikke havde fået informationen om partshøringen til trods for, at man er part i sagen.

Man fandt simpelthen ud af at der havde været en partshøring ved en tilfældighed.

- Som skatteborger og som erhvervsdrivende må jeg sige, at jeg har mistet al tillid til Aalborg Kommune, siger Lise Toftild.

Læs også Forening demonstrerer mod ”skadeligt” 5G – forsker afviser frygten

Ejerforeningen har nu en jurist til at se på sagen, og man sender en klage til både borgmesteren og ombudsmanden udover den allerede verserende sag mod kommunen.

- Ret skal være ret, og vi forventer at blive behandlet med respekt. Forvaltningsloven gælder i alle kommuner, så dermed også i Aalborg. Man kan ikke fastholder, at en sag ikke skal partshøres, for så lige pludselig at gøre det alligevel og også ukorrekt, forklarer Lise Toftild.

Er det ikke bare et udtryk for, at I efterhånden er rigtig godt trætte af al det her byggerod?

- Nej, det er det ikke. Vi har opnået en vis grad af tålmodighed i det her forløb. Det her handler om, at vi er voldsomt skuffede over den tilgang, som Aalborg Kommune har, slutter Lise Toftild. 

Aalborg Kommune har mandag ikke ønsket at kommentere sagen over for TV2 Nord. 

01:49

VIDEO: Arbejdet med at nedgrave affaldscontainerne er netop gået i gang på Budolfi Plads. 

Luk video