Afviser blankt: På trods af drukneulykker skal Aalborg ikke have havnehegn

10 drukneulykker på fem år i Aarhus Havn har fået politikerne i det østjyske til at sætte 400 meter hegn på udvalgte strækninger af havnen.

Kasper Sønderdahl har billeder i hovedet, som han aldrig slipper af med. 

Han er beredskabsdirektør ved Østjyllands Brandvæsen, og det billede han ikke kan slippe af med, er af en mor, der står på kajen og kigger ned i det blå-sorte vand i havnen i Aarhus. En mor, der leder efter sin søn, som senere viser sig at være druknet i havnen.

- Det er jo noget, vi i brandvæsnet har oplevet mange gange. At stå der med de pårørende, når ulykken er sket, og vi er kommet for sent, siger Kasper Sønderdahl.

Ti drukneulykker på fem år i havnen i Aarhus fik i starten af 2022 byrådet i Aarhus Kommune til at tage en beslutning om at øge havnesikkerheden. På udvalgte strækninger er der blevet sat 400 meter hegn op på anbefaling af Kasper Sønderdahl og Østjyllands Brandvæsen.

- Jeg er meget taknemmelig overfor den lydhørhed, som politikerne lægger for dagen, siger Kasper Sønderdahl.

040123 Kasper Sønderdahl jewi 5422

Fodgængerfelt direkte ud i havnebassinet

Brandvæsnet har udpeget særligt farlige steder. Blandt andet ved Navitas på Aarhus Havn, hvor et fodgængerfelt nærmest fører direkte ud i havnebassinet. Her er der kommet et hegn op.

- Det var helt oplagt, at der skulle hegn op her. Alene lige her er der tre menneskser, der er druknet, siger Kasper Sønderdahl.

Medlem af Aarhus Byråd, Jesper Kjeldsen (S) er en af de politikere, der pressede på for få et hegn op. Forud gik en debat om et hegn ville skæmme havnefronten.

- Når man kigger ud over havnen, så synes jeg ikke, det er noget, der har skamferet havnen på nogen måde. Det har tværtimod gjort det mere sikkert at færdes her, og det, synes jeg, er rigtig positivt, siger Jesper Kjeldsen.

Flere ulykker i Aalborg

I Aalborg er der også sket en række drukneulykker i Limfjorden. Flere gange er det blevet debatteret om løsningen kunne være et hegn, men By og Land-rådmand Jan Nymark Thaysen (V) vil ikke gå den vej, selvom de har gjort det i Aarhus.

- Vi har lavet en stor opgradering af sikkerheden med flere termiske kameraer på havnefronten, så vi synes jo egentligt at vi er ganske godt med, siger Jan Nymark Thaysen.

Tal fra Nordjyllands Beredskab viser at antallet af hændelser på Aalborg Havnefront og Limfjorden, hvor beredskabet må rykke ud med hjælp er stigende. I 2018 måtte Beredskabet rykke ud med hjælp syv gange. I 2022 var det steget til 18 episoder.

Lige som Aarhus har Aalborg lavet en byudvikling, der har fået flere mennesker til at færdes på havnen. Havnen er åbnet op og Jan Nymark Thyasen vil derfor ikke have et hegn.

- Det med at begynde at hegne det fra igen, det stider imod det vi har forsøgt at lave byplanlægning efter i de sidse mange år, siger Jan Nymark Thaysen (V).

I Aarhus mener Jesper Kjeldsen ikke, at hegnet har lukket havnen inde.

- Det handler jo om at finde noget, der passer ind til det design, der ellers er lavet. Det, synes jeg, bestemt man er lykkedes med i Aarhus, siger han.

Hændelser ved Aalborg Havnefront 2018-2022, hvor Nordjyllands Beredskab er rykket ud med hjælp. Kilde: Nordjyllands Beredskab
Hændelser ved Aalborg Havnefront 2018-2022, hvor Nordjyllands Beredskab er rykket ud med hjælp. Kilde: Nordjyllands Beredskab

Frygter unge kåde mennesker

Et hegn på havnen i Aalborg vil også få nogen til at klatre på det kådhed frygter rådmanden, for det er der nogen, der gør på Limfjordsbroen. Den frygt deler beredskabsdirektøren ikke i Aarhus.

- Jeg tænker egentligt ikke, at det er kådhed og dumdristighed, der er vores store udfordring. Det er bare sådan, at når man laver et bynært havneareal, så er der steder, hvor der er indhak, hvor der er mørkt eller glat. Der er der en helt åbenlys risiko for, at du kan falde i, siger Kasper Sønderdahl.

Nordjyllands Beredskab har udarbejdet et kort, der viser de hændelser på havnefronten i Aalborg, som beredskabet er blevet kaldt ud til de seneste fire år. Mange hændelser er centreret omkring det centrale del af byen. Jan Nymark Thaysen vil gerne overveje et hegn, hvis man kan udpege særlige farlige steder. 

Den udpegning mener han ikke, man kan lave ud fra det kort over hændelser, som beredskabet har lagt frem.

- Det vi har er et meget komplekst billede af, hvor de her uheld er sket igennem årerne. Det er over en otte til ni kilometer lang havnekant bare her på sydsiden af fjorden, hvor de her uheld har været gennem de seneste fem år, som vi har statistik på, siger Jan Nymark Thaysen.

Aarhus henter inspiration fra Aalborg

Med inspiration fra Aalborg har havnen i Aarhus fået 17 termiske kameraer op, og Brandvæsnets redningsbåd har nu også fået en fast plads i bassin tre. Før skulle den først fragtes til havnen på en trailer. Det har halveret redningsbådens udrykningstid. Politikerne i Aarhus har også besluttet, at der skal mere hegn op omkring i åen i Aarhus.

Selvom rådmand Jan Nymark Thaysen ikke er tilhænger af hegn, så har han dog tænkt sig, at tage på studietur til Aarhus.

- Jeg har haft planer om, at jeg skal til Aarhus. Jeg har bare ikke nået det endnu. Det er en god ide at kommer derned, for vi skal jo lære af hinanden, siger Jan Nymark Thaysen.

Aarhus og Aalborg henter inspiration fra hinanden. Se indslaget herover.

Havnesikkerheden i Aarhus bliver aldrig perfekt, og der vil ske ulykker, erkender Kasper Sønderdahl. I 2022 har der dog ikke været nogen drukneulykker i Aarhus Havn. Om det er tilfældigt, eller det skyldes de nye sikkerhedsforanstaltninger, tør bedredskabsdirektøren ikke konkludere på for grundlaget er for spinkelt. Men han tror på, at de nye tiltag kommer til at redde liv.

- Hvis man med en relativ simpel hegnsløsning og kameraovervågning faktisk kan være med til, at forhindre at der er flere mødre, der står og kigger ned i dybet efter deres sønner. Det vil betyde meget. Det vil være godt, siger Kasper Sønderdahl.


Seneste nyt

fra Nordjylland