LIGE NU:

Analyse: Per Clausen er klar til rådmandspost

Enhedslistens veteran skal fra nytår være barselsvikar som rådmand i Aalborg. Og får partiet efter næste valg igen en rådmandspost i landsdelens største kommune, tyder meget på, at netop Per Clausen skal besætte den. Den nuværende rådmand, Lasse Olsen, er efter weekendens landsmøde i Enhedslisten afskåret fra at genopstille som rådmandskandidat.

Mindst én rådmand i Aalborg bliver skiftet ud efter kommunalvalget om et år. Det står fast, efter at Enhedslisten på sit årsmøde i weekenden afstod fra at afskaffe partiets såkaldte rotationsprincip.

Reglen har især været i fokus landspolitisk, fordi den - hvis den ikke, som foreslået, blev afskaffet - afskærer partiets leder, Pernille Skipper, fra at genopstille til næste folketingsvalg. Men at princippet består, betyder også, at Enhedslistens rådmand i Aalborg, Lasse Puertas Navarro Olsen, ikke igen kan besætte en sådan post, når det ny byråd tiltræder 1. januar 2022.

Fuldtidsansatte lokalpolitikere kan nemlig ifølge partiets vedtægter ikke genopstille til hvervet efter to fireårsperioder.

quote Per Clausen har på forhånd signaleret, at i givet fald er han parat til at påtage sig posten.

Søren Wormslev, politisk analytiker, TV2 Nord

Om Enhedslisten igen kan sikre sig en af de eftertragtede rådmandsposter i Aalborg, afhænger af valgets udfald. Hvis mandaterne rækker til en rådmandspost, tilfalder den med meget stor sandsynlighed partiets veteran, Per Clausen.

Enhedslisten i Aalborg gennemfører i begyndelsen af det nye år en vejledende urafstemning om, hvem der skal være rådmandskandidat, inden beslutningen træffes på en generalforsamling i marts.

Per Clausen har på forhånd signaleret, at i givet fald er han parat til at påtage sig posten.

Lasse Olsen har tilsvarende tilkendegivet, at han er klar til at stille op som menigt byrådsmedlem.

Enhedslisten i tal

Per Clausen, der er 65 år, sad i flere omgange i Folketinget og debuterede i aalborgensisk byrådspolitik ved valget i 2013. Dengang fik han et markant personligt valg med næsten halvdelen af alle Enhedsliste-stemmer, men måtte afstå fra at blive rådmand netop på grund af det interne rotations-princip. Hans forudgående medlemskab af Folketinget udelukkede på daværende tidspunkt en fuldtidspost i byrådet, fordi man først efter en vis "karantæne" igen kan vælges til en fuldtidspost.

Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
Foto: Mick Knive Anderson

Til gengæld blev Lasse Olsen rådmand, mens Per Clausen siden har været en indflydelsesrig og markant gruppeformand.

Per Clausen er nu på den anden side af karensperioden. Derfor kan han også til nytår tage fat på en fire måneders vikar-periode som rådmand for miljø-og energiforvaltningen, mens Lasse Olsen holder barselsorlov.

I byrådsgruppen træder vandløbsbiolog Anna Aaen i samme periode ind som stedfortræder.

På landsmødet udpegede Enhedslisten også de partimedlemmer, der ved næste folketingsvalg skal stå øverst på listerne i de enkelte storkredse. I Nordjylland bliver det igen folketingsmedlem og gruppeformand Peder Hvelplund, Hjørring, der er spidskandidat, mens nr. to bliver Astrid Vang Hansen fra Aalborg.

Sidstnævnte danner privat par med rådmand Lasse Olsen, og de to blev begge valgt til partiets hovedbestyrelse. Når der er møde i hovedbestyrelsen, kan også Peder Hvelplund følges med sin hustru til møde. Hun, byrådsmedlem i Hjørring Louise Bilde Hvelplund, blev nemlig ligesom det nordjyske folketingsmedlem valgt til hovedbestyrelsen i Enhedslisten. Ved afstemningen fik de to nordjyske kvinder i øvrigt begge flere stemmer end deres gemal.