Anders blev tvunget på kontanthjælp: Jobcenterchef erkender fejl
Klejnsmed ved at blive ruineret af afgørelse, som kommunen selv kalder et fejlskøn
En nordjysk klejnsmed er tæt på personlig konkurs, efter at han blev kørt ned af en bilist. Kommunen og banken ville have ham til at sælge alt, fordi han stod til at ryge ud af sygedagpengesystemet.
Den 31. marts sidste år fik alvorlige følger for Anders Falberg Larsen, da han på cykel blev torpederet af en bilist.
- Jeg kom galt af sted med min skulder, hofte, knæ og ansigt, da bilen ramte mig ind i siden, da jeg kørte på min cykel. Skulderen var af led, og kravebenet sad lodret op, fortæller Anders Falberg Larsen.
En sygemelding var uundgåelig. Efter tre måneder kom fyringen, og efter fem måneder røg også sygedagpengene. Fagforeningen forstår ikke, at jobcentret ville lukke sagen med et argument om, at Anders Falberg Larsens sygdom er permanent.
- At man har været syg i lang tid, er ikke det samme som, at man skal blive ved med at være syg. Sagen skulle jo lukkes, før lægerne var færdige med at undersøge Anders Falberg Larsen og afgøre, om han for eksempel skulle opereres, siger Bjarne Sørensen, socialrådgiver i Dansk Metal i Aalborg.
Tvinges på kontanthjælp
Anders Falberg Larsen skal på kontanthjælp, afgjorde jobcentret, men det er total nedtur for den 47-årige klejnsmed, der har arbejdet hele sit liv og altid haft orden i økonomien.
- Så går jeg fuldstændig konkurs. Jeg er allerede ved at være ruineret nu. De seneste fire måneder er det ikke engang blevet til kontanthjælp, fordi pensionen, bilen og motorcyklen først skal afvikles. Og nu forlanger banken, at jeg skal sælge mit hus - i og med, at jeg ikke har nogen indtægt, siger Anders Falberg Larsen.
Hos Dansk Metal mener de også, at hele sagsbehandlingen skal gå om.
Nu forlanger banken, at jeg skal sælge mit hus - i og med, at jeg ikke har nogen indtægt.
Anders Falberg Larsen
- Kontanthjælp er ikke rimeligt. Jeg mener, at der er lavet en sagsbehandlingsfejl her. Jobcentret skulle have afventet nye helbredsoplysninger og så vurderet sagen derefter. Det er gået for hurtigt, siger Metals socialrådgiver, Bjarne Sørensen.
Anders Falberg Larsen tænker meget på, om han skulle have klaget noget før eller for eksempel have krævet et arbejdsprøvningsforløb, men hos Metal afviser man, at det er borgeren selv, der skal kende reglerne.
- Man får jo ikke et kørekort i sygedagpengesystemet, som når man tager kørekort, men må stole på den rådgivning, man får fra sin rådgiver, siger Bjarne Sørensen.
Jobcenterchef lægger sig ned
Efter, at TV2 Nord er gået ind i sagen, har Jobcentret meddelt, at Anders Falberg Larsens sag bliver genoptaget.
Det er gået galt i Anders Falberg Larsens sygedagpengesag. Det erkender man nu i Job- og Ydelsessekretariatet i Aalborg Kommune.
- Vi har begået et fejlskøn. Det er jo en ærgerlig sag, kan vi se, når vi kigger på den igen. Vi har også rettet op på det, så vi kan få Anders tilbage på banen. Han får sine sygedagpenge tilbage. Med 7-8000 sager om året kan det engang imellem gå for stærkt, og så kan vi selvfølgelig komme til at lave en fejl, det er vi ærgerlige over, siger Jesper Dahlgaard, Job- og Ydelsessekretariatet, som hører under Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune.
Regner ikke med tilsvarende sager
Anders Falberg Larsen siger til TV2 Nord, at han er glad for, at jobcentret nu vil rulle hans sag tilbage og alligevel betale de fem måneders dagpenge, han mangler. Han kan dog ikke lade være med at tænke på, om andre er i samme situation, for han synes, at han selv har argumenteret grundigt for sin sag - uden, at det hjalp.
Jobcenterchefen tror ikke, at der er tilsvarende sager, der er blevet overset.
- Vores system med mulighed for klager og partshøring fungerer godt. Kommer der henvendelser ud over den her, så kigger vi selvfølgelig på det. Hvis der er en enkelt, så er borgeren selvfølgelig velkommen til at henvende sig, og så kigger vi på det, siger jobcenterchefen.