Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Andrea kørte fast i sneen og overnattede hos en fremmed

Foto: Privatfoto: Heidi Gade

Onsdag aften strandede Andrea Ziesch i sin bil knap 70 kilometer fra sit hjem. Frossen og fortvivlet søgte hun hjælp hos en fremmed, og det fortryder hun ikke.

Kulden bed Andrea Ziesch i ansigtet, da hun i det sene aftentimer traskede afsted i knæhøje snedriver. Hun var netop gået fra sin bil, som hun ikke kunne få fri af sneen.

Hun havde ikke nogen plan, men hun vidste, at hun ikke kunne sove i sin bil, for der var ikke mere strøm på den, og den var derfor blevet kold.

Jeg kunne ikke se andre muligheder end at byde hende ind

Heidi Gade

Da hun så det gule hus, hvor der var lys i vinduet, blev hun glad. Og fordi hun ikke anede, hvad hun ellers skulle gøre, satte hun kursen mod hovedøren. 

Billedet af huset tog Andrea på sin gåtur i morges. Foto: Privatfoto: Andrea Ziesth

Midt i aftensmaden

Inde i huset var Heidi Gade i gang med at lave aftensmad til sin mand, datter og barnebarn, da det bankede på døren. 

- Til en start var jeg noget forvirret, for vi ventede jo ikke gæster, og så stod der en komplet fremmed kvinde i døren, siger Heidi Gade. 

I døren forklarede Andrea, at hun var kørt fast på vej hjem fra sit arbejde som tandlæge i Aalborg, og at hun ikke havde mulighed for at komme hjem til Viborg. Til slut spurgte hun, om hun måtte komme indenfor. 

En tallerken ekstra

Heidi Gade lukkede Andrea Ziesch ind i sit hjem. Familien fik hurtigt arrangeret en ekstra kuvert til den uventede gæst. 

- Jeg var simpelthen så taknemmelig. Det kan slet ikke beskrives. Jeg havde overvejet, om jeg kunne sove i min bil, men det tror jeg altså ikke, jeg kunne, siger Andrea Ziesch.

Efter aftensmaden og et glas rødvin redte Heidi Gade op på sofaen. Hun fandt også nattøj frem, som Andrea kunne låne. 

Efter en lang dag i kulden var Andrea lykkelig for et varmt sted at tilbringe natten. Foto: Privatfoto: Andrea Ziesch

Hip hurra

I morges vågnede Andrea Ziesch på sofaen til duften af nybagte boller. Det var Heidi Gades mand, Christian, der var i gang i køkkenet. 

For det skulle vise sig, at det var Heidis fødselsdag. Så der var Andrea også med som gæst ved morgenbordet.

- Jeg er fuldstændig overvældet over den kærlige behandling, jeg har fået hjemme hos Heidi og Christian. Jeg har også sagt til Heidi, at hun er velkommen til at komme forbi og få en tandlægebehandling på min regning, siger hun og griner. 

Inden Andrea tog afsted, blev kvinderne fotograferet sammen. Til vestre er Heidi og til højre er Andrea med Heidis barnebarn.

Efter morgenmaden gik de alle en tur med hunden. De gik forbi, hvor hun var kørt fast, og ikke overraskende var bilen der endnu. 

Torsdag formiddag lykkedes det for SOS Vejhjælp at få Andreas bil fri af snedriverne. Foto: Privatfoto: Andrea Ziesth

Det handler om tillid

Da TV2 Nord taler med Heidi Gade torsdag morgen, er hun meget glad for sin beslutning om at åbne sit hjem for en fremmed.

- Det var så dejligt at kunne hjælpe. Den der gensidige tillid, der opstår mellem mennesker i sådan en situation, det var mega fedt, siger hun og opfordrer andre til at gøre det samme, hvis de nogensinde skulle få muligheden. 

Flere var strandet samme sted i Godthåb som Andrea. Foto: Privatfoto: Andrea Ziesch

Selvom de sidste 24 timer har være udfordrende for Andrea, så er hun også glad for oplevelsen.

- I lang tid har vi været nødt til at holde afstand til hinanden i samfundet på grund af corona, så det var fantastisk at mærke, at når det virkelig gælder, så bliver man nødt til at stå sammen, siger hun.


Faldende medlemstal truer: Nu lokker lokal svømmeklub med særligt tilbud

Der blev svømmet 95.050 meter til dagens arrangement i Terndrup Svømmehal.

- Det er jo blandt andet for at komme på landkortet, og for at få vist, vi er en svømmeklub her.

Sådan lyder det fra træner og bestyrelsesmedlem fra svømmeklubben SMUT i Terndrup, Heidi Gornitzka Olesen.

Svømmeklubben i Terndrup har nemlig haft problemer med et faldende medlemstal. På trods af det formår de at komme tilbage og få nye ting og nye hold oprettet.

Derfor inviterede man søndag svømmeglade gæster gratis indenfor i håbet om at skabe mere fokus omkring den lokale svømmeklub. Det var i forbindelse med, at man deltog i SvømDanmarks årlige arrangement 'Den Store Svømmedag', som man deltog i for første gang.

Selvom arrangementet er en optakt til Danmarks Motionsuge, som starter i næste uge, så skal det også være en hjælp til de lokale klubber med at få nye medlemmer og skaffe penge.

- Jeg tror, vi kommer til at stå stærkere - både i forhold til sammenholdet i svømmeklubben, men også i forhold til at skabe fokus på, at den er her, pointerer Heidi Gornitzka Olesen.

En hjælpende hånd

På trods af at arrangementet er gratis for besøgende, så giver det penge i lommerne på de lokale svømmeklubber.

Hver klub har nemlig sørget for sponsorerer, som sponsorerer svømmerne. Samtidig står SvømDanmark også bag en landsdækkende konkurrence, for hvor mange der hopper i vandet i hver klub, og i hvilken klub der bliver svømmet længst.

- Det her er en af måderne, vi kan gøre det billigere at svømme for dem, som er medlemmer. Det med, at vi kan få samlet nogle sponsorater ind på andre måder, gør en forskel, som kan komme til glæde for medlemmerne, siger Heidi Gornitzka Olesen.

Derudover har svømmeklubben SMUT også arrangeret, at der blandt andet også er præmier til den yngste og ældste svømmer. Alle svømmere får også et diplom for deres præstation.

- Vi skal holde gang i lokalsamfundet

For parret Jette Dam Jensen og Per Bjergene Larsen handler det ikke kun om udsigten til et diplom.

- Jeg trænger i den grad til at få noget mere motion i livet, så det er derfor, jeg er her, fortæller Jette Dam Jensen.

Sammen har de sat målet, at de skal svømme over en kilometer.

- Det er jo også for at støtte op om et godt arrangement, pointerer Per Bjergene Larsen.

Parret kommer ikke selv fra Terndrup, men fra Bælum, men for dem er svømmehallen i Terndrup den nærmeste.

Derfor er de ikke i tvivl om, at de bliver nødt til at støtte op dagens arrangement. Både for svømmeklubben, men også for lokalområdet.

- Vi skal jo prøve at bevare lokalsamfundet og holde gang i det. Hvis ikke vi gør det, så dør det, lyder det fra Per Bjergene Larsen.


Rådmand er meget bekymret for 'Limfjord-losseplads': - Vi er nødt til at kigge ind i det

Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord

Der er ifølge forskerne især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg.

- Jeg bliver selvfølgelig meget bekymret, når man kalder Limfjorden for en losseplads, for så tyder det på, at man har gjort et voldsomt fund, konstaterer Rådmand for By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V).

Han refererer til den historie, som TV2 Nord bragte tidligere søndag, hvori forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet (AAU) kalder Limfjorden for en losseplads for ophobet mikroplast, efter man har fundet høje niveauer af mikroplast i Limfjorden.

-  Vi er nødt til at kigge ind i, hvad vi kan gøre, konstaterer Jan Nymark Thaysen, der tilføjer:

- Miroplast er noget, vi har drøftet, og det er en generel udfordring herhjemme, som man får øjne mere op for. Det er jo nok mere udbredt og en større trussel, end man havde forventet, og det her viser jo bare, at det desværre er rigtigt.

Vil have en redegørelse

Der er ifølge forskerne især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg.

- Vi håndterer jo rigtig meget spildevand i Aalborg Kommune fra både kommunen selv, men også fra nabokommuner. Om der er en forureningskilde der, er noget vi skal have kigget ind i, pointerer rådmanden

Jan Nymark Thaysen understreger, at han ikke kender undersøgelsen endnu, men at netop spildevandet, som forskerne peger på, er noget der i forvejen er på dagsorden i kommunen.

- Det er en håndfuld år siden, at vi fik de andre byrådspartier med på at fremrykke det her separatkloakering, hvor vi får skilt regnvand og spildevand fra hinanden. Når det regner rigtig meget, kommer der jo noget ikke renset spildevand i fjorden, om det er deri, det kommer fra, det ved jeg ikke, men det vil jeg bede om en undersøgelse af, konstaterer han, og tilføjer.

- Vi vil derfor i Venstres byrådsgruppe bede forsyningen om at lave en redegørelse omkring mikroplast, og om det er noget man har styr på, eller noget man kan filtrere sig ud af, og hvor det måske kommer fra, så vi kan blive klogere på, hvor det præcis stammer fra, for vi er nødt til at gøre noget ved det, pointerer rådmanden.


Han takkede ellers nej, første gang han blev spurgt.

Mogens Nørgård, der i dag er socialdemokratisk gruppeformand i det nordjyske regionsråd og samtidig 2. næstformand i rådet, er parat til at være sit partis spidskandidat ved valget 18. november næste år.

Og flere partifæller bakker hans kandidatur op, lader han forstå.

I årevis hed spidskandidaten Ulla Astman. Men hun tabte efter valget i 2021 posten som regionsrådsformand til Mads Duedahl (V) og har efterfølgende forladt regionsrådet. 

Siden har Socialdemokratiet været på jagt efter en ny frontfigur - en afgørelse er dog blevet udskudt, indtil det stod klart, at der fortsat vil være en nordjysk region og et nordjysk regionsråd.

Det vil der, fremgår det af SVM-regeringens udspil til ny sundhedsstruktur. Regionsrådet i Nordjylland skal dog være mindre end nu og får fra 2026 25 medlemmer mod nu 41.

Takkede nej første gang

Mogens Nørgård siger, at han tidligere i forløbet er blevet spurgt, om han ville være spidskandidat, men dengang takkede nej. 

- Nu kan vi imidlertid se, at flere erfarne partifæller har valgt ikke at genopstille. Det har ført til nye overvejelser om, hvordan vi sikrer erfaring og kontinuitet i et regionsråd, der samtidig bliver mindre. Alt det har fået mig til at genoverveje situationen og anmelde mit kandidatur, siger Mogens Nørgård. 

Han er 66 år og har været medlem af regionsrådet siden dets oprettelse i 2007. Tidligere har Mogens Nørgård siddet i Folketinget, dengang som repræsentant for Kristendemokraterne. 

Om Mogens Nørgård bliver spidskandidat, er dog endnu ikke afgjort. For Hjørrings tidligere borgmester, Arne Boelt, har også signaleret, at han - hvis der er bred opbakning til det - er klar til at stå øverst på S-listen ved valget næste år.

I modsat fald agter Arne Boelt fortsat at stille op til regionsrådet, men som menigt medlem. 

Socialdemokratiets regionsbestyrelse skal i den kommende uge tage stilling til situationen. 


Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST

Undersøgelserne er foretaget fra 2020 til 2024, og de viser, at mikroplastforureningen er hobet op i fjordens sedimenter.

- Limfjorden er blevet en losseplads for ophobet mikroplast, som er en alvorlig forureningskilde, der truer både dyreliv og menneskers sundhed. Det er derfor nødvendigt med yderligere forskning og handling for at afbøde disse skader.

Sådan markant er meldingen fra forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet.

Forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet (AAU) har nemlig fundet høje niveauer af mikroplast i Limfjorden.

Langsigtede konsekvenser

Der er ifølge forskerne især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg.

Forureningen kan have langsigtede konsekvenser for både havmiljøer og de mennesker, der er afhængige af dem til føde og indkomst. Det nye fund i Limfjorden er derfor bekymrende ifølge Jes Vollertsen.

- Hvis vi ikke forstår omfanget af forurening med mikroplast, kan vi ikke vurdere de potentielle risici, der er for natur og mennesker. Den nye viden om mikroplast i Limfjorden er derfor afgørende for, at vi kan træffe de rigtige beslutninger om, hvor vi skal sætte ind, og hvordan vi skal løse problemet, konstaterer han.

Musling på menuen kan betyde mikroplast i kroppen

Undersøgelserne er foretaget fra 2020 til 2024, og de viser, at mikroplastforureningen er hobet op i fjordens sedimenter. Sedimenter er partikler aflejret på bunden af fjorden, og de kan bestå af en række forskellige materialer som for eksempel mineraler, organisk materiale og rester af marine organismer.

Dyr og organismer, der lever her, risikerer at blive ramt af kemisk forurening, fysiske skader og underernæring, hvis de indtager mikroplast. Mennesker kan blive eksponeret for mikroplast gennem fødevarer som for eksempel muslinger og via drikkevand, hvilket kan føre til sundhedsproblemer, som forskningen endnu ikke kender de fulde konsekvenser af.

- Vi har med vores tekniske udstyr fundet partikler, der er mindre end diameteren på et menneskehår. Denne detaljegrad er afgørende, fordi forskellige plasttyper har unikke kemiske sammensætninger, som påvirker forskelligt både miljømæssigt og sundhedsmæssigt, understreger Jes Vollertsen.

Set i lyset af den store mængde mikroplast i Limfjorden mener forskerne fra AAU, at mikroplastforureningen kræver øget opmærksomhed og handling for at beskytte både økosystemer og folkesundhed.


Nordjyde modtager ærespris: - Jeg var helt mundlam

Foto: Kim Matthai Leland

Helle Jørgensen har været i Stubhuset siden 2011.

- Jeg var helt mundlam og meget overvældet. Jeg havde overhovedet ikke set det komme, så jeg kunne heller ikke hive takketalen frem og sige noget klogt, siger Helle Jørgensen med en grin.

Til dagligt er hun musikchef på Stubhuset i Støvring, og det er hendes arbejde her, som fredag blev anerkendt til Dansk Livs efterårsseminar.

Her modtog Helle Jørgensen nemlig Dansk Lives Ærespris, Årets Gunnar, som gives til personer, der gennem mange år har gjort en særlig indsats som arrangører i musiklivet.

- Jeg synes jo, det er de helt store, der får den pris, så jeg slet ikke troet, at jeg ville få den, konstaterer hun.

- Det er en stor anerkendelse og en kæmpe ære at få den pris. Der er så mange, der gør et kæmpe arbejde, som havde fortjent den lige så meget som mig, tilføjer hun.

Det sagde man om Helle

I forbindelse med overrækkelse af prisen har Dansk Lives bestyrelse sagt følgende om Hende:

“Helle er personificeringen af Stubhuset. Hun har med stor vedholdenhed og passion formået at positionere Stubhuset som et sted både musikere og publikum nyder at besøge. Hvis det ikke var for ildsjæle som hende, ville Danmark være et kedeligere sted at leve. Helle har skabt et hjem for musikken i Stubhuset, og hendes arbejde er uvurderligt.”

Er rørt over kærligheden

Hun kom først hjem til Nordjylland sent lørdag aften, derfor har hun endnu ikke kunnet vise prisen frem, men det skal hun nok gå gjort i den kommende uge.

- Jeg glæder mig til at vise den til baglandet. Prisen er også et symbol på, hvad et fællesskab kan løfte, og hvilken betydning det kan have, at man står sammen om at få live musikken ud. Den er til hele Stubhuset, og ikke kun mig, pointerer hun.

Det seneste døgn er det også strømmet ind med lykønskninger og kærlighed.

- Det rør mig faktisk. Der var også at en af vores frivillige, der lavede et opslag i den lokale Facebookgruppe, hvor der stod; "Vores Helle Jørgensen". Prisen gør de frivillige stolt, og det er jeg meget rørt over – det er fantastisk, påpeger hun.

Kulturoplevelser til alle

Helle Jørgensen har været i Stubhuset siden 2011. Inden da har hun blandt andet arbejde hos Aalborg Kongres og Kulturcenter.

- Vi forsøger at have et bredt program, så der er noget for alle. Alle skal have mulighed for at komme en til to gange om året og få en kulturel oplevelse, forklarer hun.

Et andet mål for Helle Jørgensen og Stubhuset er desuden at nå længere ud end byen.

- Halvdelen af vores gæster har postnummer 9530 Støvring, mens den anden halvdel har andet postnummer, så vi formår at hente folk udefra, forklarer hun.

Derudover går hun og Stubhuset også meget op i, at børn og unge får en kulturel oplevelse en gang om året. Derfor inviterer man skolerne gratis til arrangement en gang om året.

- Så får alle en oplevelse, og så er der ikke nogen, der ikke kommer afsted. Så får de en fælles kulturel oplevelse, hvor der ikke er forskel. Det er jo lige meget, om du er god til matematik eller ej her, forklarer Helle Jørgensen.