Seneste nyt:

Anklager: - Politiets anholdelse forhindrede masseskyderi

Torsdag var den 27-årige nordjyske mand, der er tiltalt for at planlægge masseskyderi, for retten for fjerde gang.

Efter en uges pause blev retssagen mod den 27-årige nordjyske mand, der er tiltalt for at planlægge et eller flere masseskyderier, genoptaget.

Det var det fjerde retsmøde, der fandt sted i Retten i Aalborg torsdag. Her skulle forsvarer og anklager fremlægge dokumentation i sagen og komme med en begrundelse for, hvorfor den 27-årige enten skulle dømmes eller frifindes.

Retsmødet bar præg af anklagerens indsamlede dokumentation fra tiltaltes computer. Efter politiet fik fingrene i tiltaltes computer, kom der nemlig mange opsigtvækkende informationer frem. Blandet andet et 178 siders manifest, som tiltalte havde skrevet.

Ransagelse af computer er nøglen

Noget andet, der også lå på tiltaltes computer, var en videodagbog, hvor den 27-årige havde delt morderiske tanker.

- I forhold til 2015, hvor jeg begyndte at gå op i masseskyderier, har jeg ikke et drive for det. Det eneste, jeg synes, ville være interessant ville være at skyde en i skoven – skyde i ryggen en eller to gange og se dem falde ned, måske skyde i hovedet, og se hvordan det ser ud. Det er en ekstrem måde at ville prøve at have en ny oplevelse, siger den tiltalte i videodagbogen.

Derudover fandt politiet frem til, at den tiltalte havde foretaget flere søgninger på massemordere. Herunder blandt andet Elliot Roger og Adam Lanza.

SKOLESKYDERI I INCEL-MILJØETS NAVN

Men det var ikke de eneste søgninger, den tiltalte havde lavet. I foråret 2020 havde den 27-årige angiveligt søgt flere gange på Tilst Skole via Google. Samtidig var der tre manualer til, hvordan man kunne bygge en hjemmelavet maskinpistol.

Sammenligner riffel med bukser

Da det, efter en kort pause, blev forsvarerens tur, blev tiltaltes forhold til bitcoins og forsøg på at købe en AR-15 riffel med selvsamme valuta italesat. Den tiltalte satte sig ved vidneskranken med håndskrevne noter og sagde følgende:

- Jeg mente bare, at jeg trykkede på riflen, som hvis man er inde at kigge på et par bukser og trykker for at få informationer.

Forsvareren forklarede også, at der under ransagningen blev fundet et brev, som den tiltalte havde lavet i perioden mellem 2018-2020. Ifølge forsvareren var brevet skrevet som en bucket-list. Og på den liste stod skoleskyderi ikke nævnt.

Kun lige i rette tid

Tiltalte ville have udført sin plan indenfor en overskuelig periode, hvis ikke han var blevet anholdt, sagde anklageren i sin procedure i retten. Og netop derfor mente han også, at den tiltalte burde dømmes efter alle tre forhold.

Selvom den tiltalte af flere omgange havde forklaret, at udførslen af skoleskyderiet bare var en fantasi, så var anklageren ikke i tvivl om, at den tiltalte havde foretaget alle de handlinger, der stod beskrevet i anklageskriftet.

- Jeg mener, at det her ikke passer. Jeg mener, at der fortsat var liv i at udføre V-day (masseskyderiet, red.) helt frem til anholdelsen, sagde anklageren og fortsatte:

- Med så grundig forberedelse, så er det for mig åbenbart, at man har haft til forsæt at dræbe flere personer. Tiltaltes plan blev heldigvis ikke ført ud i livet, altså han fik ikke dræbt nogen, sagde anklageren.

Retsmødet sluttede før forsvareren kom med sin procedure. Retssagen vil derfor blive genoptaget på mandag.