Arbejdsmarkedsforsker: De regionalt ansatte kan ikke være tilfreds med aftalen

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener, at de regionalt ansatte kunne have fået mere i lønposen, hvis ikke der havde været pres fra det kommunale.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de er glade for, at der ikke kommer konflikt. Og derfor siger de, at de er glade. Men under det kan der godt ulme noget utilfredshed.

Sådan lyder meldingen fra arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen oven på fredagens forhandlinger på det regionale område, der endte med en aftale klokken 3 natten til lørdag. 

Aftalen indeholdt en økonomisk ramme for lønstigninger på 8,1 procent over de næste tre år. Men det er falsk reklame, mener Henning Jørgensen - for reelt set får de regionalt ansatte kun 6,1 procent mere i lønningsposen.

Resten går til en pulje til ligeløn, ekstra midler til lavtlønnede og afværgelse af forringelser på seniorordninger. Og det mener Henning Jørgensen ikke, at de regionalt ansatte kan være tilfreds med.

- Utilfredsheden kom jo klart til udtryk, da vi fik det første delforlig, da Dennis Kristensen (chefforhandler for lønmodtagerne, red.) indgik forlig. Og så ruller bolden på de andre området, og derfor kan de ikke forvente at få meget mere. Og det fik de heller ikke, siger Henning Jørgensen. 

Orker ikke konflikt

Kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Jytte Wester, mener dog, at de regionalt ansatte har fået en god aftale.

- Jeg kan godt få armene ned, så fantastisk er den heller ikke. Men vi har haft et krav om, at vi skal have en lønudvikling, der svarer til lønudviklingen på det private arbejdsmarked, og det har vi fået. Og vi har afskaffet privatlønsværnet, og det, synes jeg, er en stor sejr, siger Jytte Wester.

Overenskomstaftalen skal nu til videre forhandling og afstemning blandt forbundne, inden den bliver godkendt. 

Selv om Henning Jørgensen ikke tror på, at forbundene er helt tilfredse med den regionale aftale, regner han alligevel med, at den bliver stemt igennem.

- Medlemmerne i forbundene har en frygt for at gå i konflikt. De er udmattede, og de gider ikke mere. Derfor kommer de til at stemme aftalen igennem, siger Henning Jørgensen.

Aftalen på det regionale område gælder for de 80.000 ansatte, der stod uden for det første delforlig, der blev indgået i onsdags. 


Seneste nyt

fra Nordjylland