02:22

Der er fundet nye arkæologiske fund ved sygehusbyggeri - blandt andet resterne af landets måske ældste kat

Foto: Mick Knive Anderson

Foto: Mick Knive Anderson

1 af 3

Arkæologer vil udgrave ved sygehus for 6,6 mio. kroner

Der er fundet så betydelige fund ved det nye universitetshospital, at museumsfolk vil udgrave 9.700 kvadratmeter efter fund af en kat.

Der kan være tale om, at det er Danmarkshistoriens ældste kat, der er fundet i jorden ved det nye universitetshospital. Sammen med en lang række andre interessante fund gør det området så interessant, at arkæologer og museumsfolk vil finkæmme et kæmpe område. 

Det betyder, at Region Nordjylland i den kommende uge efter alt at dømme bevilger yderligere 6,6 millioner kroner til udgravning. Dermed nærmer de samlede omkostninger til udgravninger på sygehusgrunden næsten 17 millioner kroner. 

Men stedet er også helt specielt, lyder det. 

Torben Sarauw, museumsinspektør og ph.d. ved Nordjyllands Historiske Museum Foto: Mick Knive Anderson

- På normale bopladser finder vi aldrig dyreknogler. Her har vi tusindvis af dyre- og menneskeknoglerm, som sammen med rester af over 53 bygninger - er så velbevarede, at vi kan analysere på dem og gøre os klogere på livet i Nordjylland omkring Jesu fødsel, siger Torben Sarauw, museumsinspektør og ph.d. ved Nordjyllands Historiske Museum. 

Der er allerede blevet udgravet i området for to år siden, og på grund af kridtlagene i jorden, er fundene særdeles velbevarede., ligesom der findes et stort knoglemateriale, sten- og træbyggede kældre, en smedje, et brolagt vejforløb og en fægyde fra jernalderen. 

Men selvom området er interessant, forventer man ikke at finde hverken guld eller sølv-skatte. Forskeren vil også hellere finde noget helt andet. 

- Det er er selvfølgelig lidt noget mærkeligt at gå og håbe på. Men en brandtomt med de indebrændte dyr - det ville være noget af en sensation, siger Torben Sarauw. 

Man forventer, at undersøgelserne kan foretages i perioden fra 1. april til 1. november, og de kommer ikke til at forsinke sygehusbyggeriet.