Bæredytigt landbrug vinder frem

02:22

Flere nordjyske landmænd har fokus på at blive mere bæredygtige.

Foto: Pressefoto

1 af 2

Flere nordjyske landbrug gør en stor indsats for at blive bæredygtige. Landmændene udnytter deres ressourcer bedre. Og det sker ikke kun af et godt hjerte. Der er også helt kontante fordele.

Landmand Jørgen Nødgaard Hansen fra Gistrup tog en stor beslutning, da han for godt et år siden valgte at drive et mere bæredygtigt landbrug.

-  Ja, man kan godt blive stolt, siger han.

Han har en hønsefarm med 18.000 høns, og da han skulle vælge en mere bæredygtig fremtid, var det ikke uden bekymringer, men nødvendigt.

- Vi er et lille landbrug . Vi er nødt til at gøre noget anden end de store landbug for at overleve.

Omstillingen betyder, at Jørgen Nødgaard Hansen nu kører sit landbrug med omtanke for naturen - lige fra Klima og Vandforbrug - til dyrevelfærd og økonomisk levedygtighed.

Inden omstillingen mugede landmanden ud ved hønsene en gang om året. Derved fordampede gyllen til markerne ud i atmosfæren. Nu muger han ud tre gange om ugen. Det giver ham 20 procent mere gylle - gylle han ellers ville have købt. Samtidig har han købt et etageanlæg til sine høns, så de ikke længere kun går på jorden. Det har skåret dødeligheden ned fra 9 til 4 procent.

- Hønsene har det rigtig godt med det ehr system. De er flotte og de er fuldfjerede, siger Jørgen Nødgaard Hansen.

Og flere landmænd vil i de kommende år vælge at drive deres landbrug i en mere bæredygtig retning, spår Agri Nord.

- Det kommer til at brede sig mere og mere, og de bliver noget, som forbrugerne også vil wefterspørge, forklarer Thor Bjørn Kjeldbjerg, der er bæredygtighedskonsulent ved Agri Nord.

3 millioner kroner har Jørgen Nødgaard Hansen investeret i at omstille sin farm til at være mere bæredygtig, men det er penge, han regner med at få igen.

Omkring 12 landmænd i Nordjylland har lige nu ekstra stor fokus på at blive mere bæredygtige.

Forsiden lige nu