Bevilling til nordjysk projekt skal hjælpe pårørende til demensramte

Det skal være nemmere for pårørende til demente at række hånden ud og bede om hjælp. Derfor har Sundhedsstyrelsen bevilliget 840.000 kroner til et nordjysk projekt.

Mange pårørende til demensramte ender selv med at gå ned med flaget. Det vil man gøre noget ved i Aalborg. Her har Aalborgprovstiers menighedspleje, Røde Kors Aalborg og Ældresagen Aalborg netop fået bevilliget 840.000 kroner til at udvikle en app til mobilen, som blandt andet skal gøre det lettere for de pårørende at bede frivillige om hjælp for selv at få et pusterum.

FAKTA

  • Sundhedsstyrelsen har bevilliget 840.208 kroner til projektet “Frikvarter til pårørende”. 

  • 400.000 kroner til at finansiere appen samt til markedsføring skal stadig indsamles til projektet. 

  • Flere end 80.000 danskere har en demenssygdom, og godt 400.000 danskere er pårørende til en person med demens.

Faktisk viser en undersøgelse fra Alzheimerforeningen at tre ud af fire pårørende til en demenspatient oplever, at presset påvirker deres helbred negativt. Flere end halvdelen har problemer med søvn, og næsten en tredjedel lider af angst eller depression.

- I perioder var jeg fuldstændig udbrændt og græd meget. Jeg så ikke mine venner, jeg fik ikke dyrket motion. Alt handlede om at passe besøg hos min mand, fortæller Eva Hultengren. Hendes afdøde mand led af demens.

Eva Hultenkvist er selv psykolog og har i sit virke hjulpet mange klienter gennem sorg og kriser, men mand blev ramt af svær demens, mistede hun selv grebet om sin tilværelse.

Idéen får ros

- Vi har simpelthen behov for at kunne tiltrække nye generationer af frivillige, der vil ind og understøtte demente, siger Niels Christiansen, formand for Dansk Røde Kors i Aalborg.

Bevillingen fra Sundhedsstyrelsen skal gå til en app, der skal give inspiration til aktiviteter med demente, og hvor man kan få info om, hvor man eksempelvis kan hente en Rickshaw cykel eller et brætspil.

Eva Hultenkvist roser idéen, der skal skabe flere aktiviteter for demensramte. Hun ville ønske, at der havde været mere af den slags, da hun selv passede sin demente mand. For hun har mange gange haft brug for at blive aflastet.

- I så lang tid slider det på en. Det er ikke bare det med ens krop; at man hele tiden er på og hele tiden skal rejse sig. Det er også ens hoved. Man er konstant på med at prøve at finde op og ned i det her, som er så svært at finde ud af, fortæller hun.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland