LIGE NU:

Bogbus fylder 50 år: Erna har været med de sidste 30

Bogbusser i Aalborg Kommune har nu kørt rundt i landdistrikterne i 50 år, og det bliver de nok ved med at gøre i mange år endnu, for gæsterne er vilde med bøger. Vi stod på bogbussen i Sulsted.

Bogbussen svinger ind på parkeringspladsen ved skolen i Sulsted. Indeni venter Erna Grønlund som har været med i næsten 30 år.

- Fordi jeg kan ikke lade være. Der har været mulighed for at lade være, men jeg gjorde alt for stadigvæk at være en del af det her med at køre bogbus, siger bibliotekar fra Aalborg Bibliotekerne, Erna Grønlund, til TV2 Nord.

Et lille beskedent bord med kaffe, kager og chokolade og selvfølgelig rutebiler markerer jubilæet, men de fleste af gæsterne er her for bøgernes skyld.

- Jeg læser omkring 500 til 1.000 sider om ugen. Så er man jo nødt til at gå til den nærmeste, fordi jeg har ingen bil, og så er der langt til Nørresundby, siger pensionist, Ulla Svanborg, fra Sulsted til TV2 Nord.

Bogbussen bliver stadig brugt

Det er overvejende den ældre generation, der bruger bogbussen, og så børn.

- Der er nogle gode bøger her. Man kan vælge mellem nogle forskellige findebøger og gode bøger, så man kan læse om noget forskelligt, siger 6-årige Frederik Klitgaard Nielsen fra Sulsted.

Der har været forandringer i de 50 år, der er gået. Der er kommet selvbetjening til og bussen har fået en afdeling med de nyeste titler, og det er populært.

- Det er ikke mange uger siden, der stod en ny bog lige her på hylden, og hvor den første gæst der kom ind her i Sulsted så bogen, og gik lige hen og tog den. ”Yes, det var lige den, jeg skulle have”, siger bibliotekar Erna Grønlund fra Aalborg Bibliotekerne.

Fremkomsten af internettet har heller ikke overflødiggjort bogbussen. Kun givet den en ekstra funktion som bogkurer.

- Jeg holder øje og reserverer dem på nettet. Så kommer de hertil hvor jeg henter dem og afleverer dem igen. Det er det nemmeste for mig i stedet for, at jeg skulle ind til byen og hente dem, pensionist Gundhild Nielsen fra Sulsted.

For knap et par år siden blev et par af bogbussernes stoppesteder skåret væk, men der er ingen aktuelle planer, der truer dem.

VIDEO: Kom med en tur på bogbussen.