LIGE NU:

Christian hjælper unge med at finde en vej - og hans projekt har vokseværk

33-årige Christian Helweg startede for fem år siden Råt&Godt, der hjælper unge mellem 18 og 33 med at finde en vej i livet. Nu er han nomineret til Årets Nordjyde.

Klik på en af de nominerede for at se deres portræt


Uddannelsespapirerne vidner om, at Christian Helweg havde sat en kurs mod økonomi og ledelse, men fremtiden kan ingen styre.

Så selvom det kan virke overraskende, at den 33-årige Christian for fem år siden skulle starte op som socialøkonomisk iværksætter, er det alligevel som om, det var det, der var meningen hele tiden.

Projektet, som Christian startede op, hedder Råt&Godt. Her hjælper han unge mellem 18 og 33 år med at få retning i livet. Christian Helweg beskriver selv Råt&Godts arbejde på denne måde:

- De her små succesoplevelser, der bliver bygget på lidt efter lidt - og som ender med, at de kommer ud i job og beskæftigelse, får et liv, der er værd at stå op til, og som giver mening, samtidig med at de bidrager til samfundet.

Og det er det arbejde, der nu betyder, at han er nomineret til Årets Nordjyde.

Sådan stemmer du på Christian

Stædig som få

Det er hårdt arbejde at lykkes med den mission som Råt&Godt er på - og derfor er den enorme stædighed, som Christian Helweg er blevet udstyret med, en stor fordel.

- Jeg er ikke så god til at få et nej - og jeg er heller ikke god til, hvis jeg har sat mig noget for, at det så ikke lykkes, forklarer Christian Helweg.

- Om det så er at bygge noget eller, da jeg var barn, lave 200 jongleringer, inden jeg skulle ind og spise. Aftensmaden blev tit kold, inden jeg nåede ind, for jeg skulle bare lykkes med det her, siger han videre, mens flere eksempler presser sig på:

- Eller grave et kæmpe hul til en fiskedam eller hjælpe en ung, jeg har sat mig for, skal lykkes - så bliver jeg ved, til det lykkes. Og hvis de synes, jeg bliver irriterende, inden det lykkes, så må de synes det. Så længe det lykkes.

 
 
Foto: Daniel Mikkelsen

- Det er jo en oase han har skabt

Winnie Johansen arbejdede for nogle år siden sammen med Christian på et botilbud i Svenstrup. Siden har hun fulgt ham og Råt&Godt på de sociale medier. Hun har indstillet ham til Årets Nordjyde for det store arbejde for de unge.

- Jeg synes, man skal hylde hans initiativ - at han sætter ting i gang. Det er jo på mange måder en oase, han har skabt. Både for de mennesker han hjælper og for dem, der kommer ind og kigger på alt det, de laver.

Og vores tre dommere, der valgte, at Christian Helweg skulle være en af de fem nominerede, er enige.

- Det er en ung fyr, der er startet helt fra scratch og laver alle mulige kunstneriske ting med unge mennesker. Jeg synes, han er mega spændende, lyder det fra Mads Justesen, mens Sisse Fisker følger op:

- Han virker som en mand, der er fuld af ideer - så jo mere opmærksomhed han kan få, og hvis han kan blive hyldet her, så tror jeg bare, han sætter gang i endnu mere.

Vi overraskede Christian Helweg med nyheden om, at han er nomineret til Årets Nordjyde, på en restaurant i Aalborg.
Vi overraskede Christian Helweg med nyheden om, at han er nomineret til Årets Nordjyde, på en restaurant i Aalborg.
Foto: Daniel Mikkelsen

Drømmer om spisested i midtbyen

Og det er lige præcis det, Christian Helweg drømmer om. I dag består Råt&Godt af et værksted, en materialebank og en udstilling, hvor man kan på på jagt efter de helt særlige ting, som de unge producerer. En vild udvikling med tanke på, at det kun er fem år siden, den socialøkonomiske virksomhed startede op i en rå industribygning.

Mottoet er, at både mennesker og ting fortjener en chance til, og i dag lykkes det at få 85 procent af de unge, der kommer omkring Råt&Godt, videre ud i beskæftigelse.

- Den her trang og lyst til at gøre en forskel eller være der for andre er det, der gør, at jeg har startede projektet op. Jeg kunne se, der var et behov for nogen, der havde brug for mig.

Næste skridt på Råt&Godts rejse bliver måske noget helt nyt i midten af Aalborg.

- Jeg har en lille drøm om at få et spisested inde midt i centrum, som fungerer som et sundt og bæredygtigt takeaway- eller spisested, som vi selv indretter med det, vi laver, og som også fungerer som butik, hvor man kan købe vores ting. Så kombinerer vi det kreative med noget sund mad, men stadig med det bæredygtige og sociale perspektiv.

 
 
Foto: Daniel Mikkelsen
290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden