Churchill-klubben får eget museum

I dag tirsdag 4. maj, på årsdagen for befrielsen, indvies i Aalborg Kloster en ny udstilling om klubben og dens medlemmer.

Nu får Danmarks første modstandsgruppe under Anden Verdenskrig, Churchill-klubben, sin egen permanente udstilling i bygningerne, hvor det hele begyndte.

I dag tirsdag 4. maj, på årsdagen for befrielsen, indvies i Aalborg Kloster en ny udstilling om klubben og dens medlemmer.

Her fortælles i lyd, tekst (på dansk og engelsk) og talrige fotos samt med en række originale effekter om klubbens arbejde og den betydning, klubben fik - men også om de konsekvenser, drengenes indsats efterfølgende fik for dem.

- Mange besøgende, både danske og udenlandske, har efterspurgt mere information om Churchill-klubben. Vi er glade for, at historien nu kan fortælles lige hér, hvor klubben blev stiftet i december 1941, siger Søren Wormslev, der er konstitueret forstander i Aalborg Kloster.

Det eneste medlem af Churchill-klubben, der stadig lever, er 94-årige Helge Milo fra Kokkedal.
Det eneste medlem af Churchill-klubben, der stadig lever, er 94-årige Helge Milo fra Kokkedal.
Foto: Bruno Stagsted

Det er en donation fra Ejendomsmæglernes Fond, der har gjort det muligt at opbygge den ny udstilling, der er tilrettelagt af journalist Uffe Westerberg i samarbejde med blandt andre Nordjyllands Historiske Museum.

Hør Uffe Westerberg fortælle om udstillingen

"Nogen måtte gøre noget"

Jens og Knud Pedersen, to af de otte teenagedrenge, der etablerede klubben, boede i klostrets præstebolig med deres forældre. Drengene stiftede klubben i frustration over den officielle danske politik, der på dette tidspunkt var, at danskerne ikke skulle gøre modstand mod besættelsesmagten.

"Nogen måtte gøre noget," lød senere en af drengenes begrundelser for etableringen af klubben, opkaldt efter den daværende britiske premierminister, der som en af de første tog kampen op mod Hitler-Tyskland. Initiativet - og modet hos Aalborg-drengene - inspirerede senere i krigen mange andre til at gå til modstand.

Drengene forøvede rundt om i Aalborg-området hærværk mod tysk udstyr og stjal våben og andet fra tyske soldaters jakker, når soldaterne besøgte de nærliggende konditorier. Egentlige sabotageaktioner mod tysk materiel blev det også til, inden klubbens medlemmer blev arresteret af dansk politi i maj 1942 og idømt fængselsstraffe.

Genopdaget gemmested

De fleste af de våben og andet, som drengene stjal fra tyskerne, blev gemt i klostret. Noget lå i et hulrum under gulvet i netop det rum i den ældste del af klostret, hvor udstillingen nu er opbygget, kaldet kæmnerstuen. Gemmestedet blev genopdaget i forbindelse med en renovering af klostret sidste år. Nu kan man i hullet - som en del af den nye udstilling - se eksempler på, hvad drengene i sin tid stjal og gemte under gulvet i de flere hundrede år gamle klosterbygninger.

Det eneste medlem af Churchill-klubben, der stadig lever, 94-årige Helge Milo fra Kokkedal, deltager i indvielsen, der på grund af corona-restriktioner afvikles med ganske få deltagere. Andre kan i de kommende måneder, takket været den fortsatte genåbning, se den ny udstilling i forbindelse med rundvisninger i Aalborg Kloster.

050421 Helge Milo
Foto: Bruno Stagsted

Aalborg Guideforening afvikler igen i sommer et stort antal kloster-rundvisninger, hvori den nye Churchill-klub-udstilling fra i år også indgår som en del af turen.

Derudover tilbyder klostret i de kommende måneder i anledning af den nye udstilling en række speciel-rundvisninger, hvor det er Churchill-klubben og dens virke, der er i fokus. På disse rundvisninger besøges også dele af klostret, som normalt ikke indgår i rundvisninger, men som har en særlig tilknytning til historien om klubben.


Seneste nyt

fra Nordjylland