LIGE NU:

Corona-nedlukning får studerende til at føle sig ensomme

41 procent af de nordjyske studerende føler sig ensomme under corona-nedlukning. Uddannelses- og forskningsminster Ane Halsboe Jørgensen var mandag i Aalborg for at tale med de studerende om de problemer, de oplever i studielivet på grund af corona.

Emilie Kjær Hanefelt Dinesen studerer til daglig psykologi på 10. semester på Aalborg Universitet. Derudover arbejder hun som studie- og trivselsvejleder på universitet, og det er jobbet der, der er årsag til, at hun mandag mødtes med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

På grund af corona-nedlukningen skal de studerende ikke møde fysisk frem til undervisning på universitetet, og det får en del af de studerende til at føle sig ensomme.

- Det er meget de nye studerende og også en del tilflyttere, som har haft svært ved at komme i gang med studierne her, fordi der slet ikke er den traditionelle periode i starten af studietiden, hvor man skaber nye fællesskaber, og hvor man har det sjovt sammen og kan finde lidt tryghed, siger Emilie Kjær Hanefeldt Dinesen, der er studie- og trivselsvejleder og psykologistuderende ved Aalborg Universitet.

41 procent føler sig ensomme

I en ny undersøgelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet svarer to tredjedele af de studerende, at corona-situationen har fjernet noget af glæden ved studietilværelsen, og 41 procent af de nordjyske studerende svarer, at de har følt sig ensomme.

- Det sociale har en kæmpe betydning både for det at studere, men også for din motivation generelt i din studietid. At du har nogen, du kan tale med, hvis der er noget, der er svært for eksempel. At du har nogen, du kan gå til, siger Emilie Kjær Hanefeldt Dinesen.

Emilie Kjær Hanefeldt Dinesen
Foto: Vibe Aagaard

På Aalborg Universitet har de studerende været hjemsendt i hovedparten af tiden siden marts sidste år, og de nye trivselstal bekymrer rektor Per Michael Johansen.

- Det er jeg ked af på alle vores studerendes vegne. Normalt er studenterliv et fantastisk liv, hvor man har et stort socialt netværk, og nu hvor landet er lukket ned, har man stort set ikke noget tilbage ud over sin studenterbolig, siger Per Michael Johansen.

quote De er i en frustrerende situation, men forsøger at holde humøret oppe og kæmpe sig igennem, og det virker som om, de prøver at være der for hinanden. Jeg er imponeret over vores studerende og har været det i et år nu.

Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister

På Aalborg Universitet har de forsøgt at få gang i onlinefællesskaber, men det betyder, at de studerende skal bruge endnu længere tid foran skærmen.

- Hvis du så sidder syv til otte timer om dagen og modtager undervisning digitalt eller samarbejder med dine medstuderende digitalt, så er du måske ikke helt vild efter at skulle bruge ekstra digital tid på et socialt arrangement, siger rektor Per Michael Johansen.

Mandag mødtes en gruppe af de studerende på Aalborg Universitet med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), og ministeren er klar over, at corona-pandemien har haft konsekvenser for de studerende.

- De er i en frustrerende situation, men forsøger at holde humøret oppe og kæmpe sig igennem, og det virker som om, de prøver at være der for hinanden. Jeg er imponeret over vores studerende og har været det i et år nu, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Forhandler om genåbning

Det er endnu uvist, hvornår de studerende kan vende tilbage til et mere traditionelt studieliv.

- Det håber jeg, de kan snart. Vi følger hele tiden smitteudviklingen, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Nedlukningen fortsætter indtil videre, men Emilie Kjær Hanefelt Dinesen er trods alt glad for, at de studerende nu er blevet hørt.

- Jeg synes egentlig, at det er fedt at få lov til at sætte ord på og være talerør for de studerende, siger hun.

I de kommende uger forhandler Ane Halsboe-Jørgensen og den øvrige regering med Folketingets partier om, hvad de kan gøre for uddannelserne og de studerendes, og om, hvordan yderligere genåbning af samfundet kan foregå.

060421 FO Hans Andersen og ødelagt klit

play Klitsag afgjort: Kendt erhvervsmand idømt betinget fængsel for hærværk på klitter

Jægerhytten, Nibe Festival

Store festivaler kan ikke gennemføres som planlagt, siger ekspertgruppe

60_percent

play Direktør om indbrud i firmabiler: - Jeg er skidetræt af det

ud ad døren disc golf thumb

play TV: Kom med ”Ud ad døren” til disc golf

060421 FO Hans Andersen og ødelagt klit

play Klitsag afgjort: Kendt erhvervsmand idømt betinget fængsel for hærværk på klitter

Jægerhytten, Nibe Festival

Store festivaler kan ikke gennemføres som planlagt, siger ekspertgruppe

60_percent

play Direktør om indbrud i firmabiler: - Jeg er skidetræt af det

Til forsiden

Til forsiden