Cyberkriminalitet giver travlhed på AAU-center
På Aalborg Universitet har et center for cyberkriminalitet fået særdeles travlt - de seneste år er fokus på emnet nemlig eksploderet.
Cybersikkerhedstruslen er fortsat meget høj – det vurderer Forsvarets Efterretningstjenestes center for cybersikkerhed, der mandag fremlagde den seneste vurdering.
- Cybertruslen er efterhånden blevet en del af hverdagen. Fokus er derfor nu, hvordan vi beskytter os mod den. Et grundelement i en solid beskyttelse er viden om cybertruslen. Alle har en rolle og et ansvar, og det gælder ikke mindst ledelserne i myndigheder og virksomheder i Danmark, som bør sætte sig ind i og også dele erfaringer om cybertruslen”, udtaler chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, i forbindelse med trusselsvurderingen.
Der har været konstant øget aktivitet. Vi får flere og flere henvendelser. De fem-seks år, vi har eksisteret, skal jeg love for, at det nærmest er eksploderet med fokus på området.
Søren Sandfeld Jakobsen, professor, Center for Cyberkriminalitet og Cybersikkerhed ved AAU
I trusselsvurderingen lægges der vægt på, at hackerangreb og lignende rammer alle elementer i samfundet – både myndigheder, virksomheder og borgere.
Center i Aalborg har fået travlt
På Aalborg Universitet finder man nogle af de specialister, der kan mærke det øgede fokus på cybersikkerhed. I 2014 blev Center for Cyberkriminalitet og Cybersikkerhed dannet – og siden da, har man haft nok at se til.
- Der har været konstant øget aktivitet. Vi får flere og flere henvendelser. De fem-seks år, vi har eksisteret, skal jeg love for, at det nærmest er eksploderet med fokus på området, fortæller professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Center for Cyberkriminalitet og Cybersikkerhed til TV2 Nord.
Centeret er en del af juridisk institut ved Aalborg Universitet og arbejder særligt med de lovmæssige aspekter og konsekvenser af cyberkriminalitet.
Ifølge professor Søren Sandfeld Jakobsen er der behov for, at man taler ligeså meget om cyberkriminalitet i Nordjylland som i de store millionbyer verden rundt – cyberkriminalitet rammer alle, lyder det.
- Det er ikke begrænset til de største byer, det er overalt – også i Nordjylland. Tyveri af person og bankoplysninger rammer alle uden geografiske hensyn. Det rammer både private og virksomheder – ofte fra udlandet. Nordjylland oplever det på lige fod med alle andre steder i Danmark, siger Søren Sandfeld Jakobsen, der oplever, at mange bliver overraskede over problemets omfang.
- Mange er usikre på det, men det er jo også en verden, vi ikke er helt fortrolige med generelt. Det er stadig svært at forstå og gå til. Noget så simpelt om et godt password og sikkert netværk kan være et godt sted at starte for mange, siger han.
Ifølge den nationale trusselvurdering har de såkaldte phishing-mails stadig held til at lokke persondata fra borgere i Danmark.