Aalborg Teater ramt af cyberangreb: - Vi blev bestormet af pirater
Enkelte faldt i fælden da cyberkriminelle bombarderede kommentarspor på Aalborg Teaters Facebookside med links til falske betalingssider. Heldigvis var premiereforestillingen alligevel en succes.
Aalborg Teater havde lørdag aften premiereforestilling på Herman Bangs "Tine" som blev sendt live på nettet. Det var en stor succes – men i de sidste timer op til tæppet skulle gå, blev teatrets facebookside angrebet af cyberkriminelle. En lille håndfuld af personer gik i hackernes fælde og har givet deres kontooplysninger.
Den form for cyberkriminalitet er stigende – og Aalborg Teater er ikke de eneste, der er blevet udsat for det.
- Vi oplevede på vores Facebookside, at vi blev bestormet af pirater.
Thomas Villefrance, PR-chef, Aalborg Teater
Det startede ellers godt.
- Da vi havde flest seere, havde vi 13.200 seere, og som aftenen gik stabiliserede det sig til 7.000 skærme, der så med, fortæller PR-chef ved Aalborg Teater, Thomas Villefrance. Han anslår at omtrent to personer har set med ved hver skærm - og dermed løber antallet at publikummer op i 14.000.
Bestormet af internet-pirater
Hos Aalborg Teater var de overvældede over den store interesse. Men så fik teatrets online-medarbejder travlt.
- Vi oplevede på vores Facebookside, at vi blev bestormet af pirater - eller folk, der ville noget ondt, forklarer PR-chefen.
I kommentarsporet flød det over med links fra falske facebookprofiler, der ville lokke brugerne ind på et side, hvor de skulle indtaste deres kontooplysninger for at deltage i den gratis forestilling. Omtrent 100 falske profiler sendte med få minutter mellemrum en ny kommentar.
- Pludselig lå der 1.800 kommentarer, som ledte folk over på falske betalingssider, forklarer Thomas Villefrance.
Det er den form for hacking, man kalder for fishing. Det tog online-medarbejderen flere timer at få bugt med de mange kommentarer fra falske profiler, og først da han fik udelukket brugere med udenlandske IP-adresser lykkedes det.
- Det var rimelig skræmmende, at det kan gå så hurtigt og så voldsomt og med den intensitet, siger han.
Hjælper med politianmeldelse
Teatret er ikke det eneste kulturtilbud, der er blevet ramt af hackere under coronapandemien.
- Der var nogen, der forsøgte at videresælge eller sælge imaginære billetter til internationale forestillinger, fortæller administrerende direktør ved Aalborg Kongres & Kultur Center til TV2 Nord.
Derfor har AKKC sat hårdt ind for at forebygge den slags hacking i fremtiden.
- Hvis man har købt en falsk billet – og det er heldigvis ved at være et stykke tid siden, at nogen har gjort det – så har vi hjulpet med politianmeldelse og hele processen. Men vi har også været i tæt dialog med google, med EU og kulturministeriet i at få stoppet de her ting, siger han.
Corona får os til at klikke mere på world wide web
Og det kan faktisk være, at coronapandemien gør det lettere for de kriminelle. Det mener en ekspert i cybersikkerhed.
- Der er ikke så mange officielle statistikker og mange cyberangreb bliver ikke anmeldt. Serfor ved vi ikke, hvor meget kriminaliteten egentlig rykker sig på området. Jeg tror også, at et element i det er, at flere angreb lykkes fordi corona faktisk er en ret effektiv måde at få os til at klikke på flere links på, siger Jens Myrup Pedersen, der er professer i cybersikkerhed ved Aarhus Universitet.
På trods af problemerne under Aalborg Teaters forestilling i lørdags, har det ikke dæmpet entusiasmen for at sende teaterstykker live ud til befolkningen.
- Vi er ikke skræmt væk, vi er ved at planlægge om vi kan streame nogle andre forestillinger live.
Allerede næste lørdag planlægger Aalborg Teater at gå i luften med en ny forestilling. Denne gang er det planen fra start at lukke brugere med IP-adresser i udlandet ude af kommentarsporet. Først fra i morgen kan man læse mere om forestillingen på Aalborg Teater.