Da politiet så papiret om det mosgrønne badeværelse, rullede borgmesterens hoved


Marius Andersen bliver overrasket, da han som den første borgmester i danmarkshistorien kommer på anklagebænken for bestikkelse.

Stream "Aalborg-skandalen" nederst i denne fortælling - eller se med på TV2 Nord Salto 23. og 27. februar klokken 19.55.

Året er 1981. Vicepolitimester ved Aalborg Politi, Svend Aage Jensby, er udenbys og modtager denne aften et opkald fra sin kone på hotelværelset.

- Der er én, der har ringet, der har noget om borgmesteren, lyder det i røret.

Opkaldet kommer midt i en omfattende skandale i Aalborg Kommune. 

Et par måneder forinden har politiet sigtet en rådmand for at have modtaget bestikkelse i form af rejser og gaver fra entreprenør Martin Pedersen, kommunens største eksterne leverandør.

§144

Den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international og offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil seks år.

Straffeloven

Politiet har fået mange anonyme henvendelser om den socialdemokratiske borgmester, Marius Andersen, men har ikke kunnet finde beviser for, at han også skulle have modtaget bestikkelse.

Og det er, selvom han ses privat med entreprenøren og hans familie.

- Jeg vidste, at Martin Pedersen og Marius Andersens familier var tæt forbundne privat. Så det kunne ikke passe, at entreprenøren ikke havde foræret borgmesteren nogle ting, siger Lars Brix, som var journalist på politiredaktionen hos Aalborg Stiftstidende dengang.

Det var før, papiret om det mosgrønne badeværelse landede på politiets bord.

Den populære bykonge


Før bestikkelsessagen ramte, kunne Marius Andersen bryste sig af at være en vellidt borgmester. 

- Han var et utroligt menneske. Mange af de gode ting, der er sket i Aalborg, er hans fortjeneste - universitetet for eksempel, fortæller Lars Brix.

Ved kommunalvalget i 1978 sikrede han Socialdemokratiet et absolut flertal med 17 ud af 31 mandater, og han nåede at sidde på borgmesterposten i 11 år.

-  Hvis han skulle gå fra den ene ende af byen til den anden, kunne det tage en time eller to, fordi alle ville snakke med ham, og han ville snakke med alle, siger Lars Brix.

Marius Andersen vælges til borgmester og bæres i guldstol af sine socialdemokratiske partifæller i 1970.
Marius Andersen vælges til borgmester og bæres i guldstol af sine socialdemokratiske partifæller i 1970.
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Han blev ofte omtalt som bus-Marius, fordi han inden sin tid som politiker var buskontrollør, og da han blev valgt ind i byrådet som 29-årig, var det som partiets yngste medlem.

Over årene dannede han et tæt bånd med "den godmodige bamse" Martin Pedersen.

- Borgmesteren var lidt naiv på nogle punkter, hvis man kan bruge det ord positivt, siger Lars Brix.

- Han var dygtig og gjorde alt for Aalborg, men jeg tror ikke, at der var nogle klokker, der ringede hos ham. Det her var jo hans gode ven, han havde kendt i 20-30 år og haft familiære forbindelser med - ikke entreprenøren og direktøren for Heinrich Thomsen A/S, fortsætter han. 

Lars Brix beskriver Martin Pedersen som en "flink fyr" og en "stor, godmodig bamse" på trods af de ulovligheder, han senere blev dømt for.
Lars Brix beskriver Martin Pedersen som en "flink fyr" og en "stor, godmodig bamse" på trods af de ulovligheder, han senere blev dømt for.
Foto: Det Nordjyske Mediehus

Fra at være kendt for at sætte Aalborg på landkortet for noget positivt, bliver borgmesteren en del af danmarkshistorien på den negative måde.

- Det er den første sag, hvor man snakker om bestikkelse af politikere. Derfor bliver Aalborg-skandalen brugt som referencepunkt den dag i dag, siger Lars Brix.

quote Der er noget i gære ved kommunen

Skandalen begynder at rulle i februar 1981. 

Journalist Lars Brix og hans kollega Erik Boll møder tidligt ind på arbejdet, fordi der dagen forinden har været lukket byrådsmøde, hvor borgmesteren har orienteret om en sag i fjernvarmeforsyningen. 

I noget tid har der svirret rygter om, at politiet er ved at undersøge noget i kommunen.

- Der er noget i gære, lyder det fra kollegaen. 

Han får ret. 

Ved en gennemgang af regnskabsmaterialet i Martin Pedersens virksomhed, finder det lokale skattevæsen i deres vanlige femårs-gennemgang noget uventet. 

Artikel i Aalborg Stiftstidende af Erik Bull, da sagen begynder at rulle.
Artikel i Aalborg Stiftstidende af Erik Bull, da sagen begynder at rulle.

- Her fandt man ud af, at rådmanden, overingeniøren og andre ansatte ved kommunen havde modtaget fisketure, dyre vine og jagtture i udlandet fra firmaet, siger Svend Aage Jensby.

Der er udførlige lister over, hvad hver enkelt person har fået. Og det er her, vicepolitimesteren kommer ind i billedet.

quote Skam jer, fy for pokker!

Marius Andersen, borgmester

- Der stod det klart for mig, at det var rivende galt for så vidt angår de offentlige ansatte, siger Svend Aage Jensby, der blev anklager i sagen.

9. februar 1981 bliver Martin Pedersen anholdt og sigtet for bedrageri og grov skattesvindel.

- Så begyndte vi for alvor at skrive om det. Og så fik vi et hav af tips fra folk, siger Lars Brix.

Sådan foregår bestikkelsen

Entreprenøren, firmaet Heinrich Thomsen A/S med Martin Pedersen som direktør, har sin hovedopgave for varmeforsyningen. De kommunalt ansatte, blandt andet kommunens ingeniører, skal godkende alle de regninger, han fremsætter for Aalborg Kommune.

Det er de selvsamme ansatte, der modtager gaver fra Martin Pedersen. Dermed ser man en direkte sammenhæng mellem ydelserne og de offentligt ansattes opgaver.

Bilag viser desuden, at Martin Pedersen kontakter andre entreprenør-firmaer, når der er licitationer på et stykke arbejde i kommunen. Så bliver i de forening enige om, hvis tur det er til at få et stykke arbejde.

Heinrich Thomsen A/S overfakturerer og får dermed en langt højere avance, end der er normalt i entreprenørbranchen.

De næste, der ryger, er fire ingeniører fra fjernvarmeforsyningen sammen med den ansvarlige rådmand, Holger P. Nielsen.

- Der gik ikke mange dage, før Holger P. Nielsen pludselig blev syg, og vi tænkte: "Hov, det var da et mærkeligt tidspunkt, det sker". Og da han så udtrådte af byrådet ret hurtigt efter, kunne vi godt fornemme, at det var ved at udvikle sig, siger Lars Brix.

Holger P. Nielsen var den gamle fællesstillidsmand nede på værftet, som var gået ind i politik og blev rådmand. - Han var sur og gal over denne her sag og mente ikke, han havde gjort noget forkert, siger Lars Brix.
Holger P. Nielsen var den gamle fællesstillidsmand nede på værftet, som var gået ind i politik og blev rådmand. - Han var sur og gal over denne her sag og mente ikke, han havde gjort noget forkert, siger Lars Brix.
Foto: Det Nordjyske Mediehus

Rådmanden og ingeniørerne bliver sigtet for at have modtaget bestikkelse.

Skandalen ryster borgmester Marius Andersen, der nu vil indføre faste gaveregler i forvaltningen.

"Skam jer, fy for pokker! Jeg ved, hvem I er", lyder de hårde ord fra borgmesteren ifølge en artikel i Aalborg Stiftstidende, da det ruller på sit højeste.

- Han fastholdt jo, at man skulle til bunds i den her sag. Så kommunen spillede med åbne kort, siger Lars Brix.

På det tidspunkt er Marius Andersen ikke selv en del af korruptionssagen. 

- Men jeg var sikker på, at det ville komme, siger Lars Brix.

Papiret om det mosgrønne badeværelse


Og så er vi tilbage til det anonyme tip, Svend Aage Jensbys kone ringer om, da han er udenbys en oktoberaften samme år. 

Hun giver ham et telefonnummer på tipperen. Vicepolitimesteren aftaler med personen, at de skal mødes næste dag på politigården.

- Der starter kilden med at sige: "Kan jeg være sikker på, at det aldrig kommer frem, hvem jeg er?"

- Den garanti kan jeg give dig, svarer Svend Aage Jensby.

Ingen, ikke engang hans kolleger, har nogensinde kendt til identiteten på personen.

- Derefter smækker kilden et stykke arbejdspapir frem fra en vvs-mand, der havde leveret et badeværelse til Marius Andersen i 1975, fortæller Svend Aage Jensby.

quote Det vi allesammen husker, var det mosgrønne badeværelse. Og det var ikke betalt. Der var ingen faktura, kvittering eller noget som helst

Lars Brix

På papiret står borgmesterens navn og adresse på Gemmavej. Men det er streget over, og så står der ”rørarbejde på Ny Kærvej".

Vicepolitimesteren ringer til den revisor i Århus, de bruger i bestikkelsessagen, for at finde ud af, om udgiften på de omkring 9000 kroner til badeværelset står i storentreprenøren Martin Pedersens firmaregnskab. 

- Det gik der vel en times tid med at finde. Så var vi i hvert fald klar over, at den udgift ikke var betalt af borgmesteren, men af entreprenøren, siger Svend Aage Jensby.

Det bliver vendepunktet for borgmesterens karriere. Badeværelset er nemlig kun et af flere forhold, han ender med at komme i retten for.

- Det, vi allesammen husker, var det mosgrønne badeværelse. Og det var ikke betalt. Der var ingen faktura, kvittering eller noget som helst, husker Lars Brix.

- Det er ligesom til at tage og føle på, at her havde han fået noget forærende af sin gode ven. Men den gode ven var altså også én, der handlede med kommunen. 

Marius Andersen bliver tiltalt for at have modtaget bestikkelse for samlet 150.000 kroner.

Artikel i Aalborg Stiftstidende om borgmesterens badebassin. Det forhold frafaldt dog.
Artikel i Aalborg Stiftstidende om borgmesterens badebassin. Det forhold frafaldt dog.

Listen tæller også et havesæt.

- Marius og hans kone var på besøg hos Martin. Så siger Marius' kone: "Nej, det er sådan nogle havemøbler, jeg gerne vil have derhjemme", hvortil entreprenøren svarer, "I kan få dem her, vi skal have nogle nye alligevel", fortæller Lars Brix. 

Noget tid efter bliver der leveret et splinternyt havesæt hjemme ved borgmesteren.

- Jeg tror ikke selv, han var klar over, om det var brugte eller nye havemøbler, han modtog. Men de var købt af firmaet. Det er det, der understreger, at det er bestikkelse, siger Lars Brix.

Dommen


Det kommer bag på borgmesteren, da politiet kaster lyset på ham.

- Han var forbavset, da han pludselig blev afhørt og sigtet, siger Lars Brix.

Det sker 23. oktober. Måneden efter har Marius Andersens partifæller væltet ham og fjernet ham fra partiets liste til kommunalvalget.

Efter over et årti på tronen er det slut med at være bykonge.

quote Jeg er meget overrasket over tiltalens omfang, og der er mange ting i den, jeg ikke forstår

Marius Andersen

At selv borgmesteren har nydt godt af Martin Pedersens gaver forundrer Svend Aage Jensby, der som politimester kender Marius Andersen.

- Det var lidt en overraskelse for mig, at han som borgmester ikke havde mere fast karakter til at frasige sig sådan noget i enhver form, siger han.

- Men jeg var ikke i tvivl om, at den var gal. 

PH MA Aalborg Skandalen - Det mosgrønne badeværelse S1E2 Still

Sigtelsen afholder ikke Marius Andersen fra at oprette partiet Aalborg-listen og stille op til kommunalvalget. 

- Befolkningen blev ret hurtigt delt i to omkring sagen. For Marius var jo folkekær. Så der var mange, der ikke troede på det, siger Lars Brix.

Derfor får den nu tidligere borgmester 13.000 personlige stemmer ved valget.

20031118-083346-6-4321x3058ma
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Retssagen forløber i sommeren 1982. Og Marius Andersen siger ifølge Aalborg Stiftstidende:

"Jeg er meget overrasket over tiltalens omfang, og der er mange ting i den, jeg ikke forstår."

- Det, at han ikke holder øje med, om han betaler de 9000 kroner, badeværelset kostede, fordi det var hans kone Anna, der ordnede det, kan jeg godt forestille mig, siger Lars Brix om den forklaring, borgmesteren kom med i retten.

- Men sagen er bare, at det ikke var betalt, og så bliver man dømt for det.

Svend Aage Jensby er kold overfor borgmesterens begrundelse for sine forsømmelser.

- Så meget styr på tingene må man sgu selv have, at man fører kontrol med, om der er betalt, siger han.

Marius Andersen bliver idømt seks måneders ubetinget fængsel for at have modtaget bestikkelse for 60.000 kroner. 

Han modtager dommen øjeblikkeligt.

- Det skabte stor forundring. Hans forsvarer forsøgte at overtale ham til at anke dommen til landsretten. Jeg er overbevist om, at han kunne være sluppet med en kortere straf, siger Lars Brix.

- Men det ville han ikke. Han ville have det her overstået, og så skulle livet gå videre, fortsætter han.

Marius Andersen afsoner fire måneder af sin dom i Hjørring Arrest. De to sidste måneder af dommen bliver han prøveløsladt.

- Jeg synes, han tog det som et mandfolk. Der var ikke noget piveri, som vi oplevede det med nogle af de andre i sagen, siger Svend Aage Jensby.

Til skræk og advarsel


Marius Andersen vil ikke tale med pressen om sagen efterfølgende.

- Han var knækket af den både fysisk og psykisk. Han var blevet en utrolig gammel mand på grund af den sag. Vi kunne godt tale om sagen på tomandshånd lige så stille, men ikke til referat, siger Lars Brix.

De andre dømte

Rådmand Holger P. Nielsen bliver idømt ni måneders ubetinget fængsel for tjenesteforseelse og at have modtaget bestikkelse for i alt 125.000 kroner.

Chefingeniøren fra Aalborg Kommune bliver idømt et års ubetinget fængsel for at have modtaget bestikkelse for i alt 178.000 kroner.

Tre andre ansatte i Aalborg Kommune får alle kortere domme på mellem 60 og 90 dages betinget fængsel for bestikkelse i mindre grad.

Entreprenør Martin Pedersen bliver idømt fire års fængsel samt en bøde på tre millioner kroner for groft skattesving, dokumentfalsk og momssvindel for mere end 2,5 millioner kroner.
Han trækker sig tilbage og sælger Heinrich Thomsen A/S.

Da en tv-journalist otte år efter skandalen spørger Marius Andersen til det mosgrønne badeværelse, svarer han også afvisende:

"Det taler jeg ikke om mere."

"Tror du selv, du bliver husket for dit mosgrønne badeværelse?," spørger journalisten.

"Der er folk, der husker godt, og andre ikke. Det lader jeg dem om," svarer han.

Svend Aage Jensby, som senere blev forsvarsminister, er stolt af at have ført sagen, der fik afgørende betydning for eftertiden.

- Det rent præventive i sagen tror jeg stadigvæk på, siger han.

- Jeg synes, det vil være godt for offentligt ansatte, hvis det bliver gjort klart for dem, hvor lidt der skal til, og hvor meget tillid samfundet har til, at de udfører deres opgaver sagligt og fornuftigt uden at lade sig påvirke af begunstigelser. 

Sagen er et rap over nallerne, som også Lars Brix håber kan mærkes i dag:

- Politikere og embedsmænd har lært, at de skal passe på, hvad de gør, og hvad de modtager, siger han og slutter:

- Vi hører jo stadig for det mosgrønne badeværelse i Aalborg.

Se "Aalborg-skandalen" lige her - eller se med på TV2 Nord Salto 23. og 27. februar klokken 19.55.

Tilrettelægger: Michael Schmidt-Olsen

Fotograf: Daniel Schultz Madsen

Redaktør: Ingrid Buch

Webdok: Mie Leonora Heiberg