Nyt tilbud for børn og unge: - De må komme og gå, som det passer dem
Foto: Simon Hougaard
10-årige Mynthe Cecilie Kjær Larsen er en af de lokale, som har været med de to første uger, tilbuddet har været åbent. Foto: Simon Hougaard
Der sker ikke altid så meget i de små nordjyske byer. Men nu har man startet et nyt tilbud for de lokale børn og unge, og det har indtil videre været en succes.
Selvom det er en meget lille nordjysk by, så skal der være noget at lave for børn og unge.
I hvert fald så længe den frivillige ildsjæl Mette Nødskov har noget at sige.
- De kan spille, de kan lege med perler, de kan sidde med deres telefoner, de kan male, de kan sidde og grine af mig. De bestemmer selv.
Ved den lille by Ellidshøj mellem Svenstrup og Støvring har Mette Nødskov nemlig været med til at starte et nyt projekt - et nyt aktivt værested i stil med en ungdomsklub for de lokale børn fra 4. til 9. klasse hver tirsdag.
Det nye tilbud, som åbnede sidste uge, har ikke faste skemaer for, hvad der skal foregå, men lader det være et fristed, hvor det i høj grad er op til børnene at beslutte, hvad de vil bruge de tre ugentlige timer på.
- De må komme og gå, som det passer dem. Der er ingen registreringspligt, lyder det fra Mette Nødskov.
Den lokale skole i Ellidshøj strækker sig kun til 6. klasse. Det betyder, at de ældre elever tilbringer meget af deres dag udenbys og måske væk fra de tidligere klassekammerater og lokale venner.
Mette Nødskov håber, at det aktive værested kan være med til, at de lokale børn og unge udvikler et tilhørsforhold til det lokale område.
- Vi har nogle skoler, der ligger omkring vores by, og vores skole har ikke så mange klassetrin, så de er ude af byen alle børnene, så når de kommer herhjem, skal de have noget at samles om og være sammen med dem, de bor med. Og det kan de her, fortæller Mette Nødskov.
Se indslaget herunder:
Fællesskaber, hvor der ikke sker så meget
Aalborg Kommune har over de sidste cirka tre et halvt år lavet nogle pilotprojekter under navnet "Aktive hverdagssteder". Projekterne havde fokus bevægelse blandt børn og unge i landdistrikterne.
Projektet, der var støttet af Novo Nordisk Fonden, har givet god læring, men kommunen er altså ikke færdig i landdistrikterne. Tilbuddet i Ellidshøj er en del af et nyt toårigt kommunalt landdistriktsprojekt med fokus på børn og unge.
- Det er i bund og grund at skabe nogle gode fællesskaber i de områder, hvor der ikke sker så meget for de unge.
Sådan lyder det fra Mark Kirk Dahl, som er projektleder hos Aalborg kommune. Han fortsætter.
- Vi kan ikke bare starte et nyt fodboldhold eller håndboldhold, men så kan vi prøve noget andet, hvor vi kan inddrage de lokale.
Frivillig fremtid: - Der er altid hjælp at hente.
Det aktive værested i Ellidshøj får over de næste to år finansieret, at en kommunalt ansat møder op og hygger med hver uge.
Mod slutningen af den toårige periode vil projektet blive evalueret, og de lokale frivillige skal gerne alene stå for driften.
- Vi vil gerne have, at de er så selvkørende som muligt. Så nu har de en prøveperiode på to år, hvor vi giver den gas sammen, fortæller projektleder Mark Kirk Dahl.
Ifølge Mette Nødskov bliver det dog ikke et problem at køre videre alene, for i den lille by er folk vant til at hjælpe hinanden.
- Jeg har en fuld forventning om, at det aktive værested også er der om to år. Der er altid hjælp at hente.