Har du undret dig? Derfor er der flere solsikker på markerne
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard / TV2 Nord
I Nordjylland er der i år dobbelt så mange hektar landbrugsjord med blomster, som der var sidste år.
Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at der er sket en femdobling af arealet med blomster på danske brakmarker siden 2016.
De vækker opsigt med deres kraftige stængler med store blade og karakteristiske gule blomster, og i de seneste år er de blevet mere udbredte i det nordjyske landskab.
Flere landmænd vælger nemlig at så solsikker på deres brakmarker.
- Økonomisk og miljømæssigt giver det ingen mening at avle korn her. Der er kun det halve udbytte på denne mark i forhold til på andre marker, fortæller Philip Kjær, som er ansat på et landbrug ved Vadum, der har tusindvis af solsikker på en mark ved Thisted Landevej.
Et tilskud til at etablere blomstermarker frem for traditionelle kornmarker har derfor fået flere landmænd til at vælge denne løsning.
- Der er lidt mere arbejde ved det, men vi synes, resultatet er skønnere, fordi det er rarere at kigge på end en vissen græsmark, siger Philip Kjær.
Solsikkerne bliver ikke høstet, så de er primært sået for at fremme biodiversiteten. Det fortæller planteavlskonsulent Emil Christensen fra Agri Nord/LandboNord.
- Der skal være nogle forskellige blomster på markerne. Lige nu blomstrer solsikkerne, og senere kommer kløveren, så der er hele tiden noget, der er frugtbart og interessant for insekterne, siger planteavlskonsulenten.
Det er en del af EU's landbrugsstøtte, som Danmark har valgt at øremærke til initiativer som blomstermarker.