Regnbueflag flået ned i vrede
Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord
Alt for få anmelder hadforbrydelser, og det har en ærgerlig konsekvens, lyder det.
Har du også bemærket, at Buens Bogcafés regnbueflag i Aalborg er væk?
Det findes der en ærgerlig grund til.
Ifølge Buens Bogcafé observerede en forbipasserende nemlig, hvordan en råbende mand rev flaget ned i vrede sidste mandag.
- Det er da bare lidt irriterende. Det er træls, lyder det - dog med et smil på læben - fra medejer af Buens Bogcafé, Kristine Højen.
Se hele indslaget herunder:
Vold, trusler og hadefulde ytringer
Caféejerne tager nemlig let på hændelsen i bogcaféen, men desværre er oplevelser som denne også en del af virkeligheden for Queer-miljøet, som er seksuelle minoriteter og kønsminoriteter, i Aalborg.
Det fortæller frivilligforeningen Lev og Lad Leve, som arbejder for at stoppe hadforbrydelser mod LGBT+-personer.
De har netop gang i en kampagne, der sætter fokus på behovet for en LBGT+-handleplan for Aalborg Kommune, og har i den forbindelse indsamlet eksempler på LGBT+-personers oplevelser i Aalborg.
- Det er tydeligt at se, at det desværre ikke er enkeltstående, hvad der er sket på Buens Bogcafé, men at der er andre queerpersoner, som også udsættes for vold, trusler og hadefulde ytringer, lyder det fra Michael Bjerring, som er talsperson for Lev og Lad Leve.
Hvad er en hadforbrydelse?
En hadforbrydelse er, når en kriminel handling eller en hadefuld ytring er motiveret af had til en særlig gruppe.
Her er tre eksempler på sager, hvor personer er blevet dømt for at have begået en hadforbrydelse:
Eksempel 1
En gerningsperson havde spyttet og slået en homoseksuel mand i ansigtet med et knytnæveslag efter, at gerningspersonen havde set manden få et kys på kinden af sin mandlige kæreste. Gerningspersonen havde flere gange sagt "disgusting", og der havde ikke forinden episoden været nogen kontakt mellem gerningspersonen og manden. Den dømte blev straffet med 80 dages fængsel for vold under henvisning til strafskærpelsen i straffelovens § 81, nr. 6.
Eksempel 2
Gerningspersonen havde på offentlig gade råbt til en tilfældig kvinde af anden etnisk herkomst end dansk: "Rejs hjem, hvor du kommer fra. Unge indvandrere voldtager og voldtager." Gerningspersonen blev idømt 20 dagbøder á 100 kr. for overtrædelse af straffelovens § 266 b (racismeparagraffen).
Eksempel 3
En dørmand havde nægtet en person adgang til et diskotek pga. dennes etniske oprindelse. Dørmanden blev idømt en bøde på 1.000 kr. for overtrædelse af lov om forbud mod forskelsbehandling.
Kilde: Frivilligforeningen Lev og Lad Leve og politi.dk
Et stort mørketal
I 2023 registrerede Nordjyllands Politi 29 hadforbrydelser.
Men politiet tror, at der er et stort mørketal.
- Vi har en formodning om, at der er mange, som af forskellige årsager ikke får det anmeldt og kommer ind til os, fortæller politiinspektør ved Nordjyllands Politi, Claus Danø, som understreger, at de ikke tager let på hadforbrydelserne:
- Vi tager det altid alvorligt, når det har med det her at gøre, for man skal kunne føle sig tryg uanset køn og religion, eller hvad det må være. Så derfor skal vi have det ind.
Også Lev og Lad Leve kender til mange flere hændelser, end der er tal for.
- Der er rigtig mange, som ikke anmelder det, og det kan enten være fordi de ikke kender deres rettigheder, oplever det så ofte, at de ikke kan overskue det, eller også har de ikke tillid til politiet, lyder det fra talsperson Michael Bjerring.
Det betyder faktisk noget at anmelde det, for det gør det tydeligere i statistikkerne både overfor politiet og senere hen for politikkerne, hvad omfanget af problemet er
Michael Bjerring, talsperson, Lev og Lad Leve
- Glimmerfesten stopper ikke
Når tallene ikke afspejler virkeligheden, kan det være sværere at kræve handling på området.
- Det betyder faktisk noget at anmelde det, for det gør det tydeligere i statistikkerne både overfor politiet og senere hen for politikkerne, hvad omfanget af problemet er, forklarer Michael Bjerring.
Derudover er det afgørende også at få den kriminelle handling registreret som en hadforbrydelse i anmeldelsen.
Og politiet har også et ansvar for at sikre sig, at det bliver gjort.
- De skal komme ind og fortælle, hvad der er foregået, og så kan vi vurdere på baggrund af vores erfaringer, om det er en "almindelig" forbrydelse eller en hadforbrydelse, fortæller politiinspektøren.
Netop det sørgede Buens Bogcafé for at gøre til trods for, at de selv tager let på hændelsen.
- Det er ikke sådan, at vi går utrygge på arbejde og grunden til, at vi har anmeldt det her, er også for statistikken og for at sige: Hey, det her skal anmeldes, for det er ikke i orden, lyder det fra Kristine Højen.
Af samme grund er regnbueflaget heller ikke hejst for sidste gang i Aalborg.
- Et af vores slogans er, at vi er her også i morgen, og vi holder også åbent i morgen, så glitterfesten stopper ikke endnu, griner bogcaféejeren.