Ekspert vurderer: Her får du mest sundhed på farten
Fra franske hotdogs til cæsarsalat. Der er mange muligheder for at fange frokost på farten. Men nogle valg er klart sundere end andre.
Er man ikke så heldig at have en frokostordning på arbejde - eller arbejder man en del ude af huset - kan frokosten nemt blive et måltid, der skal klares på farten.
Og her er det langtfra ligegyldigt, hvilket take-away tilbud man tyr til, forklarer klinisk diætist Lone Rosenkilde.
- Frokosten er et vigtigt måltid. Det er det, vi spiser i de timer, hvor vi skal være allermest arbejdsdygtige og på. Og bliver frokosten gang på gang et usundt valg, så påvirker det også den samlede sundhed, siger hun.
Dermed ikke sagt, at korthuset vælter, fordi man en enkelt dag får lidt for lidt af det grønne og lidt for meget fedt. Men bliver det en tendens, er det altså uhensigtsmæssigt.
Heldigvis er der meget at hente ved at følge nogle simple råd.
- Det handler meget om sammensætningen af måltidet. Der skal gerne være noget grønt, noget protein og noget fuldkorn. Og det kan man sagtens få, også selvom man køber frokosten ude, siger Lone Rosenkilde.
En uhensigtsmæssig klassiker
Sted: Føtex, 15 kroner
Type af frokost: Fransk hotdog
Den franske hotdog er nok et go-to for mange, hvis sulten skal stilles på farten. Men det er ikke et valg, som diætisten vil anbefale.
- Der mangler alt det grønne, og der mangler fuldkorn. Der er protein i form af kød, men her er der tale om kød med meget fedt, så der er plads til forbedring, siger Lone Rosenkilde.
Så selvom den franske hotdog umiddelbart stiller sulten, tilfredsstiller den altså ikke kroppens behov - og mætheden hænger heller ikke ved, vurderer Lone Rosenkilde.
- For mange velvoksne mænd vil en hotdog formentlig ikke være nok. Og fordi der mangler det grønne og fuldkornet, giver den ikke en langvarig mæthed. Derfor vil mange nok føle et behov for mere at spise nogle timer efter, siger Lone Rosenkilde.
Tyr man til hotdoggen, har hun et godt råd.
- Hav noget gnavegrønt ved siden af. Det kan være små gulerødder eller andet, som man kan købe vaskede og spise lige fra posen.
Sådan tester vi
TV2 Nord har i samarbejde med diætisten udvalgt en række forskellige frokostmuligheder, som afspejler forskellige aspekter af, hvad man skal være opmærksom på. Hver ting er et eksempel på en frokostmulighed, som man kan finde forskellige steder. Det er altså ikke den specifikke hotdog eller salat, men koncepterne, der er i fokus.
Brødet kan snyde
Sted: Nadias Sandwich, 52 kroner
Type af frokost: Fuldkornssandwich
Sandwichen er også lidt af en klassiker, når frokostsulten melder sig. Og det kan faktisk være et rigtig fint bud på en alsidig frokost. Så længe man har blik for faldgruberne.
- Jeg vil altid anbefale, at man vælger fuldkornsbrød. Fuldkorn er med til at forebygge en række sygdomme, og det er det sundeste valg. Men det kan være svært at spotte, hvad fuldkornsbrødet egentlig er, siger Lone Rosenkilde.
For at der reelt er tale om fuldkorn, skal brødet være bagt med 50 procent fuldkornsmel. Men det er altså ikke altid, at fuldkornsbollen eller det grove stykke lever op til det. Heller ikke, hvis det ser sådan ud.
- Man kan nemt komme til at gå efter det mørke brød, fordi man tænker, at det er sundest. Men det behøver altså ikke være fuldkorn, der giver den mørke farve, siger diætisten, og anbefaler, at man spørger stederne. De skal nemlig kunne oplyse, hvad brødet er bagt på.
Man kan vælge den ene dressing fra, for tit behøver man den ikke
Lone Rosenkilde
- Derudover er det vigtigt, at der er godt med grønt i en sandwich, og så kan man vælge den ene dressing fra, hvis man vil oppe sundheden. Tit er brødet smurt med enten mayonnaise, hummus eller andet, og så kommer der dressing i derudover. Det behøver man måske ikke, siger Lone Rosenkilde.
Med de rette valg er sandwichen et godt bud på en god frokost til en fair pris.
Grønt i mange nuancer
Sted: Freddy Green, 89 kroner som take-away
Type af frokost: Cæsarsalat
Der findes et hav af salater, man kan fange på farten. Fra pastasalater i supermarkedet til de grønne alternativer uden pasta, bulgur eller spelt.
- De rene salater kan være det bedste valg, fordi mange pastasalater er lavet på hvid pasta. Men man skal være opmærksom på, at der er nok af det grove grønt i salaten. Gerne noget kål og gulerødder, siger Lone Rosenkilde.
Hvis salaten primært består af iceberg eller romainesalat holder mætheden nemlig ikke så længe.
- Hvis man kan finde en salat, hvor der så også er noget sprødt i form af lidt fuldkornscrutoner eller mandler, og noget grønt der er tilberedt eller syltet, så er det rigtig godt, siger Lone Rosenkilde.
Kan man kun finde pastasalater, kan det også være okay, hvis fordelingen mellem pasta og grønt er i orden, og der er en god proteinkilde som fisk eller kylling.
- Ligesom med sandwichen er det vigtigt at være opmærksom på mængden af dressing. For meget dressing kan være det, der gør, at for stor en del af energien kommer fra fedt, og det er uhensigtsmæssigt, siger Lone Rosenkilde.
En fyldig salat, der ikke svømmer i dressing, er et godt bud på en god frokost. Men det kræver, at den byder på mere end et hakket salathoved med lidt agurkestykker.
Det er det rundt om, der tæller
Sted: Espresso House, 44 kroner
Type af frokost: Croissant med fyld
Noget fyld af kalkun eller skinke med ost mellem to stykker brød er nok en kending for de fleste. Og det er der faktisk ikke noget galt med i sig selv.
- Kombinationen af skinke eller kalkun og noget ost er faktisk fin. Det er gode proteinkilder. Men man skal være opmærksom på, hvad fyldet ligger imellem og gerne kombinere det med noget grønt, siger Lone Rosenkilde.
Jo mere kedeligt et måltid er i smag og indtryk, jo hurtigere vil vi få lyst til at ty til noget andet
Lone Rosenkilde
En croissant er eksempelvis et dårligt valg.
- Der er ingen fibre og vi kommer også til at mangle noget at tygge på, som vi ville have i et fuldkornsbrød. Det at tygge maden og have noget modstand er faktisk en vigtig pointe for et godt måltid, siger Lone Rosenkilde.
Hun vil desuden opfordre til, at hvis man får en form for toast eller lignende, at man krydrer den med lidt grønt ved siden af.
- Pålæg og ost i neutralt brød er ikke en stor smagseksplosion, og det vil påvirke vores lyst til at spise kort tid efter. Jo mere kedeligt et måltid er i smag og indtryk, jo hurtigere vil vi få lyst til at ty til noget andet for at tilfredsstille et behov, som frokosten ikke stillede i sig selv, siger hun og påpeger, at man på den måde lidt kommer til at fylde sig med søde og usunde sager.
Croissanten er ikke et eksempel på en nærende frokost. Men fyldet kan være fint i en anden indpakning.
Fuld plade på sundhed
Sted: Caspars, 95 kroner for en lille
Type af frokost: Poke Bowl
Lone Rosenkilde var ikke meget i tvivl. Den varierede bowle med fisk som proteinkilde, gode fedtstoffer fra avocado og nødder, godt med kål og gulerødder toppet med en lille mængde dressing, var dagens bedste bud på en sund frokost.
- Man kan få en god og nærende frokost mange steder - især hvis man er lidt opmærksom på at tage nogle gode valg og eventuelt spæde frokosten til med lidt ekstra fra grøntafdelingen, som man kan snacke ved siden af. Men vil man have det hele i en, så er poke bowlen et virkelig godt bud.
Hun ville ønske, at risene havde været fuldkorn, og kan man få det, er det at foretrække, forklarer hun.
- De hvide ris giver noget fylde, men det er også det. De brune er sundere. Heldigvis var fordelingen af ris og grønt fin i bøtten her, siger Lone Rosenkilde, og fremhæver desuden edamamebønnerne.
- Vi danskere skal spise mange flere bælgfrugter, og en måde at gøre det, er som her, ved at bruge dem i en god blandet salat.
Poke Bowlen er et eksempel på en frokost, der mætter maven, sanserne og opfylder kroppens behov. Det havde dog været endnu bedre med farvede ris.