Det skal være muligt at undgå kød i madordninger, mener kommune
Foto: TV2 Nord
Aalborg vil ifølge forslaget udarbejde retningslinjer for de kommunale institutioners madordninger og kantiner, “således at borgere, der bruger kommunale kantiner og madordninger altid har mulighed for at vælge et plantebaseret måltid”.
Et bredt flertal i byrådet i Aalborg Kommune har netop vedtaget et forslag, der baner vejen for at give alle borgere mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i alle kommunens køkkener.
Flere og flere borgere ønsker at spise mere plantebaseret mad på grund af klimaet, deres sundhed eller af hensyn til dyrevelfærd.
"Vi mener, at kommunen bør støtte op omkring denne udvikling. Med det dygtige køkkenpersonale, har vi muligheden for at introducere flere mennesker til plantebaserede retter. Det vil også inspirere til ændring af spisevaner i hjemmet."
Sådan står der i begrundelsen for, hvorfor Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre foreslår, at Aalborg Kommune indfører plantebaseret kost i de kommunale institutioners madordninger og kantiner.
Og det har et flertal i Aalborg Byråd nu nikket ja til. Der er tale om minimum et plantebaseret tilvalg pr. måltid på alle kommunale institutioner.
Aalborg vil ifølge forslaget udarbejde retningslinjer for de kommunale institutioners madordninger og kantiner, “således at borgere, der bruger kommunale kantiner og madordninger altid har mulighed for at vælge et plantebaseret måltid”.
Forening: Aalborg viser vejen
Dansk Vegetarisk Forening er bannerfører for det frie grønne valg i alle offentlige køkkener og har gennem flere år kæmpet for at få et nærende, plantebaseret måltid på menuen over hele landet.
DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl er derfor begejstret for, at Aalborg Kommune har vist vejen for resten af landet.
- Alle borgere har en grundlæggende ret til at fravælge animalske produkter i deres mad. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne som minimum giver borgerne det frie valg til at indtage et sundt og klimavenligt, plantebaseret måltid i offentlige køkkener, siger Rune-Christoffer Dragsdahl og fortsætter:
- Der er 180.000 vegetarer og veganere i Danmark, og endnu flere, der ønsker at skære ned på kødet af hensyn til klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd. Derfor er det fantastisk, at de gæve aalborgensere går foran med at sikre det frie grønne valg
Dansk Vegetarisk Forening håber på den baggrund, at flere kommuner vil følge eksemplet fra Aalborg.