LIGE NU:

Drop in kræftscreening skal få flere kvinder på briksen

Det kan få afgørende betydning, hvis man opdager forstadier til livmoderhalskræft i tide. Nu åbner nordjyske sygehuse igen op for screening uden tidsbestilling.

En ud af fire nordjyske kvinder bliver ikke tjekket regelmæssigt for livmoderhalskræft, og det vil Region Nordjylland lave om på.

Derfor holder gynækologisk ambulatorium på Sygehus Nord i Aalborg og Regionshospital Nordjylland i Hjørring nu åben klinik en gang om ugen, hvor man kan møde op og blive screenet uden tidsbestilling.

- Det er vigtigt at blive tjekket, for jo tidligere man opdager forstadier til livmoderhalskræft, jo bedre, siger Mona Buksti, der er projektkoordinator for Åben Klinik.

En undersøgelse har vist, at der er tre grunde til, at nogle kvinder ikke bliver screenet.

Først og fremmest er der dem, der ikke får det gjort, fordi det er besværligt at få bestilt tid og komme afsted. Så er der dem, der ikke er komfortable med at skulle undersøges af den samme læge, som de går til, når de er forkølede. Og endelig er der dem, som ikke føler, at undersøgelsen er relevant for dem.

- Nu afprøver vi, hvad det har af betydning, når kvinderne kan komme efter normal arbejdstid uden at skulle bestille tid til det, siger Mona Buksti.

100 kvinder er blevet tjekket ved Åben Klinik

Det er anden gang, regionen forsøger sig med åben klinik. Første gang var over en periode på to måneder i foråret, hvor omkring 100 kvinder kiggede forbi.

- Vi håber, at der kommer flere her i efteråret. Dem, der deltog i foråret, har været positive over det, siger Mona Buksti.

Drop in screeningen foregår som en almindelig underlivsundersøgelse, og for at man kan deltage skal det være mindst tre år siden, man sidst er blevet screenet. Screeningen henvender sig til kvinder i alderen 23-65 år.

Der er Åben Klinik på Aalborg Sygehus Nord tirsdage fra klokken 16-19 og på Regionshospital Nordjylland i Hjørring torsdage fra klokken 16-19 frem til udgangen af november.

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

PH 070521 Tvang i psykiatrien Still

play Marina var psykiatrisk patient: - Tvang reddede mit liv

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

Til forsiden

Til forsiden