Druk blandt unge er ikke gymnasiernes skyld
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard / TV2 Nord
Rektor på Nørresundby Gymnasium & HF Søren Hindsholm holder stadig en introfest for de nye elever, hvor der kan købes alkohol.
Nordjyske gymnasier og handelsskoler følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger forskelligt.
Danske unge drikker som et hul i jorden. Vi har hørt det tusindvis af gange, hvordan den danske drukkultur specielt blandt unge er en trussel mod folkesundheden. Derfor er Sundhedsstyrelsen sammen med de danske gymnasier og erhvervsskoler kommet med fire anbefalinger op til det nye skoleår.
Alkoholfri uddannelsesstart
Dialog om skolens regler
Alkoholfrie studieture
Alkoholfrie arrangementer
I Nordjylland er der forskel på, hvor de enkelte uddannelsesinstitutioner griber de fem anbefalinger an. Nogle skoler følger dem alle til punkt og prikke, mens andre forsøger at opfylde dem bedst muligt. Eksempelvis det med at vente med arrangementer med alkohol til slutningen af september. Til den sidste gruppe høre Nørresundby Gymnasium og HF, der allerede om nogle uger holder fest for førsteårseleverne med både mad og alkohol
- Jeg siger ikke, at det er nogen nem beslutning, for jeg synes også at danske unge, de drikker mere, end de skulle, men vi lever i virkelighedens verden. Det valg vi har er om vi vil lave nogle fester, hvor de lærer hinanden at kende, og hvor de omgås alkohol på en fornuftigt måde, eller om vi lukker ned for alkohol. Så kommer der ikke ret mange til festerne, og de går ud og drikker andre steder, forklarer rektor Søren Hindsholm fra Nørresundby Gymnasium & HF, når han svarer på spørgsmålet, om hvorfor de ikke opfylder Sundhedsstyrelsens anbefaling om en alkoholfri studiestart.
På Aalborg Handelsskoler griber de det lidt anderledes an. De nye elever kommer til at vente med bajere og breezere. Handelsskolens første fest med alkohol er udskudt til slutningen af september.
- Vi har taget det meget seriøst. Vi synes at Sundhedsstyrelsen er en myndighed, som ved meget om alkohol og sundhed. Vi ved meget om læring og om dannelse, så når Sundhedstyrelsen kommer og fortæller os noget, så lytter vi selvfølgelig, siger direktør Rikke Christoffersen.
Den nye linie uden introfest med alkohol og Sundhedsstyrelsens anbefalinger fik en blandet modtagelse på handelskolen på Saxogade, der i dag havde første skoledag.
- Det er måske lidt træls, for jeg havde måske set lidt frem til den her fest. Det hjælper måske lidt mere på sammenholdet her i starten, påpeger Niklas Nyborg fra 1.E.
Han bliver bakket op af sin nye klassekammerat:
- Det er jo nok lidt træls, men det må man nok vænne sig til. Det er nok en fair nok regel, og jeg synes, det er fint at prøve, siger Daniel Lauesen.
Spørg man på tredje årgang, så kan de godt forstå anbefalingerne, men flere syens også, at alkoholen er uundværlig.
- Selvom det er usundt, hvilket man ikke kan komme uden om,, så er det stadig en nødvendig del af dansk ungdomskultur, føler jeg, fortæller Kian Aria Harati fra 3.E.
På Nørresundby Gymnasium mener rektor Søren Hindsholm slet ikke, at gymnasierne har skylden for drukproblemerne. Den ligger i stedet hjemme hos forældrene og i butikkerne, hvor de unge kan købe øl allerede fra 16 års alderen.
- Vi er en meget lille del af problemet. Problemet er, at nogle unge begynder at drikke rigtig meget allerede i folkeskolen, og ved fester, som de laver ud fra efterskolen. Så kommer de her bagefter, og nogen fortsætter med at drikke meget i private sammenhænge. Det er ikke ved gymnasiefesterne, at det er voldsomt, slutter Søren Hindsholm.
Nørresundby Gymnasium & HF har skolestart onsdag den 16. august. Første introfest for de nye elever er i slutningen af august.