DSU´er: Sundhedssystemet er bare ikke super sexet
De nordjyske unges interesse for især lokalpolitik er skræmmende lav, og det kan udvikle sig til et demokratisk problem, hvis der ikke sker en ændring
Det er svært at få unge til at interessere sig for lokalpolitik - i stedet kaster flere sin interesse ind på debatter og demonstrationer via Facebook.
Hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i Aalborg kender man alt til udfordringen med at få unge til at interessere sig for politik. Derfor var det også et af de helt centrale emner, da regionsrådskandidat og partifælle Malene Busk gæstede de unge socialdemokraters debataften.
- Hvordan gør man regionsrådsvalg spændende for unge mennesker?, lød spørgsmålet fra Malene Busk til de unge DSU'ere.
En arbejdsgruppe bestående af otte af aftenens 20 fremmødte medlemmer af ungdomspartiet fik herefter til opgave at komme med bud på, hvordan den udfordring, Malene Busk italesatte, kunne løses.
- Sundhedssystemet er bare ikke super sexet, konstaterer Bolette Kramer Aagaard, der er næstformand i DSU Nordjylland.
Hun blev bakket op af flere af sine unge partifæller, som også havde svært ved at sætte ord på, hvad der kunne være spændende ved et valg til regionsrådet. Tendensen er tydelig - ikke kun i DSU, men i alle andre ungdomspartier. Det er svært at lokke unge til, som interesserer sig for lokalpolitik.
Når der er godt en procent, der er medlem af en ungdomspolitisk organisation, så kan vi næsten ikke komme længere ned
Johannes Andersen, lektor
Det er i dag kun 1,1 procent af den danske befolkning, der er medlem af en ungdomspolitisk organisation. De danske ungdomspartier oplevede sidste år en fremgang i medlemstallet, men stigningen kom efter en ti-årig periode, hvor færre og færre unge har engageret sig i det politiske arbejde.
- Når der er godt en procent, der er medlem af en ungdomspolitisk organisation, så kan vi næsten ikke komme længere ned, siger lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, som blandt andet forsker i unge og politik.
Johannes Andersen mener, at de unges ringe interesse for politik skyldes, at de i stedet engagerer sig i andre fællesskaber, der modsat eksempelvis politiske partier i højere grad er koncentreret om den unge selv.
Det betyder, at hvor unge måske tidligere meldte sig ind i de politiske partier, vælger mange nu i stedet at støtte op om demonstrationer og deltage i debatter på Facebook. De unges politiske engagement er med andre ord blevet mindre organiseret og mindre bindende.
- Mange af mine venner og veninder synes godt nok, at politik er noget kedeligt noget, siger DSU'eren Charlotte Bang Thomsen, som også deltager i gruppearbejdet, der gerne skulle munde ud i nogle løsninger, som Malene Busk kan arbejde videre med frem mod regionsrådsvalget næste efterår.
Der er mange input i debatten, men den gyldne opskrift på, hvordan politikerne kan fange de unges interesse bliver ikke skrevet. De 20 DSU'ere, der er mødt frem, er ikke som mange af deres venner og bekendte. De interesserer sig for politik - dog hovedsageligt den landsdækkende af slagsen - men hvordan de får flere af deres jævnaldrende til også at involvere sig i det politiske arbejde har de ikke svaret på.