Dyrepasser om isbjørneunger: - De næste tre dage bliver afgørende for overlevelse

Livet som nyfødt isbjørneunge er ikke uden risici. De første tre dage er afgørende for overlevelse. Heldigvis er der gode tegn fra de tre nye isbjørneunger i Aalborg Zoo.

Natten til torsdag skete det endeligt. Tre små, hvide bamser kom til verden i den særligt indrettede fødehule i Aalborg Zoos isbjørneanlæg. 

Moren, Malik, blev mor for tredje gang. Sidste gang kom der også tre unger, men kun to overlevede. 

- Det er jo gået fantastisk. Nu er hun jo ikke førstegangsmor. Sidste gang fik hun også tre unger, hvoraf de to overlevende. Nu krydser vi fingre for at alle tre unger overlever. Hun er jo mere rutineret nu, siger Frank Thomsen, som er dyrepasser i Aalborg Zoo.

Gode tegn fra fødehulen

Malik har i forvejen to unger, der bor i isbjørneanlægget i Aalborg Zoo, og hendes erfaring som forælder ser ud til at være vigtig.

- Det ser ud til at gå fantastisk. Hun gør alle de ting, en mor skal. Hun får dem puttet godt til, og der er også ro derinde fra. Det er et godt tegn på, at der bliver spist. Så lige nu se det fantastisk ud, fortæller Frank Thomsen. 

 

De næste dage bliver afgørende

Når ungerne skriger i isbjørnehulen, er det for at gøre opmærksom på sig selv. Mor vejer 230-250 kilo, og de små unger vejer 500 gram. Dermed er der en risiko for, at isbjørnemor kan komme til at klemme de små unger. Skrigene er med til at fortælle moren, at hun skal passe på. 

VIDEO: Se ungerne ligge alene, mens mor strækker benene

- De næste tre dage er spændende i forhold til, om mor fodrer dem. Hun skal behandle dem ordenligt og passe på ikke at klemme dem, forklarer Frank Thomsen fra Aalborg Zoo. 

- Vi tager ikke ungerne fra deres mor

Når alle tre unger forhåbentligt har vokset sig store og stærke, skal de - ligesom andre dyr i Aalborg Zoo - indgå i det internationale samarbejde, EAZA. 

 

- Det er jo ikke en handelsvare det her. Det er ikke dyr, vi tjener på. De er jo en udgift de næste tre år med mad, vacciner og så videre, siger Frank Thomsen og fortsætter:

- Så vi gør jo det her, fordi vi er en del af et større samarbejde for at være med til at redde truede dyr.

Aalborg Zoo tager aldrig ungerne fra deres mødre, før moren viser, at hun ikke gider ungerne mere. 

- Når hun ikke gider dem mere, så er det slut.


Seneste nyt

fra Nordjylland