Efter Eriks død fandt Flemming kærligheden igen


Hvordan finder man kærligheden igen efter 35 års ægteskab? Efter minister Flemming Møller Mortensens mand Erik døde, gik der ikke længe, før han faldt pladask for SOSU-lederen Morten. Sammen fortsætter de livet på Aalborg Kloster som forstandere - det liv, Erik og Flemming begyndte på i 2018.

Denne fortælling er skrevet på baggrund af programmet “Et nyt klosterliv”, som du kan se nederst i artiklen.

I et værelse på Aalborg Kloster er forstanderparret Erik Elgaard Sørensen og Flemming Møller Mortensen sammen i tæt omfavnelse. Det er natten til mandag 7. oktober 2019.

Erik har længe været syg med prostatakræft, og den seneste tid er kræften blevet aggressiv.

Nu er tiden kommet. Det ved de begge. Erik har haft et stort ønske om at dø hjemme på klosteret med Flemming ved sin side, og de har kind mod kind, da Erik trækker vejret for sidste gang.

Uden smerter og efter et værdigt sygdomsforløb dør Erik Elgaard Sørensen. 

Tilbage sidder hans mand gennem 35 år, det nordjyske folketingsmedlem og minister Flemming Møller Mortensen.

Inden Eriks død har de haft en vigtig samtale, hvor Erik havde to budskaber.

- Han sagde: ”Flemming, vi har om nogen bevist over for hinanden, at vi er til tosomhed. Det må du virkelig love mig, at det er det, du lever livet videre på”, siger Flemming Møller Mortensen.

- Det andet, han sagde, var: ”Du må love mig, Flemming, at du aldrig glemmer mig.”

Livet er for de levende


Flemming Møller Mortensen og Erik Elgaard Sørensen mødte hinanden på parkeringspladsen ved Sygehus Syd i Aalborg, hvor de begge arbejdede som sygeplejersker.

Erik var den første mand i Flemmings liv, og de fik 35 år sammen. 

I 2018 blev de forstanderpar på Aalborg Kloster, men de nåede kun at være klosterforstandere i et år, inden Erik døde.

Flemming Møller Mortensen og Erik Elgaard Sørensen. Erik var forskningsleder og professor i klinisk sygepleje.
Flemming Møller Mortensen og Erik Elgaard Sørensen. Erik var forskningsleder og professor i klinisk sygepleje.
Foto: Daniel Mikkelsen

- Det der hjalp mig allermest var, at Erik og jeg havde en fælles erkendelse af, at livet ikke for enhver pris er bedre end døden, siger Flemming Møller Mortensen, der er socialdemokratisk minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde.

Erik havde et ønske om, at Flemming skulle finde kærligheden igen. Det havde han gjort klart under de samtaler, parret havde om døden.

Det betød også, at 58-årige Flemming Møller Mortensen blot nogle måneder efter Erik Elgaard Sørensens død begyndte at tænke på, at ”livet er for de levende”, som han siger.

Så da Flemming faldt over et billede på Facebook af en mand, der fangede hans interesse, tog han chancen. Manden på billedet var 45-årige Morten Thygesen.

Det var dette billede, Flemming så på Facebook. Morten Thygesen står længst til venstre.
Det var dette billede, Flemming så på Facebook. Morten Thygesen står længst til venstre.
Foto: Daniel Mikkelsen

- Der greb det mig. Jeg tænkte, at jeg skulle skrive til Morten. Jeg tænkte: ”det er bare helt rigtigt,” siger Flemming Møller Mortensen.

Klosterliv

En uge efter kom der svar. Og så var samtalen i gang. Morten Thygesen kendte godt til Flemming, der på det tidspunkt var gruppeformand og statsrevisor for Socialdemokratiet, men de to havde aldrig mødt hinanden før.

Det ændrede sig en uge efter, hvor de mødtes for første gang på en date hos Morten i København.

- Kort efter vores umiddelbare hilsen i døren gik Flemming forbi mig og ind i lejligheden. Det var meget tydeligt for mig, at han lige skulle ind og tjekke ud, om han kunne se sig selv i det, siger Morten Thygesen.

Klosterliv
Foto: Privatfoto

Lejligheden blev hurtigt godkendt af æstetikeren Flemming, og daten gik godt. På vej ud ad døren kom Morten med en bemærkning, der stadig får Flemming til at grine.

Hør bemærkningen her.

- Jeg sagde til ham, at jeg altid havde syntes, at det var lidt sexet med en rund mave, siger Morten Thygesen med et smil. 

En "dejlig svigersøn” og en himmelsk hentydning


Når Morten og Flemming taler om deres forhold, nævner de igen og igen, hvordan det nogle gange føles som om, det er skæbnen, der har bragt dem sammen.

For eksempel havde Mortens forældre fem år tidligere mødt Flemming Møller Mortensen, da de var med den nordjyske del af Garderforeningen på besøg hos Flemming på Christiansborg.

- Der havde en af min mors veninder sagt, at Flemming ville være en dejlig svigersøn at få, siger Morten Thygesen.

Begge Mortens forældre var med på besøg hos Flemming Møller Mortensen på Christiansborg med Garderforeningen, og her er de på Flemmings kontor.
Begge Mortens forældre var med på besøg hos Flemming Møller Mortensen på Christiansborg med Garderforeningen, og her er de på Flemmings kontor.
Foto: Privatfoto

Det klareste budskab kom dog, da Morten vrikkede om på foden og lagde et billede på Facebook, hvor han lå med en ærtepose på anklen. I kommentarsporet skrev en englehealer til ham og spurgte, om hun måtte heale ham på afstand.

- Jeg tænkte, at alt det positive, hun kunne give mig i forhold til at få skaden repareret, ville være dejligt, siger Morten Thygesen.

Klosterliv
Foto: Privatfoto

Efterfølgende modtog han ti lydfiler og to billeder af tarotkort, og hurtigt opdagede Morten, at healingen ikke længere handlede så meget om den ømme fod.

- Det handlede om, at jeg skulle møde manden i mit liv, siger Morten, som i situationen ikke tillagde det så meget betydning.

Det ændrede sig dog, da Flemming Møller Mortensen på parrets anden date så de to tarotkort. På det ene kort kan man se to mænd, der går på en strand.

På det andet tarotkort kan man se ærkeenglen Gabriel.

2361B960-9842-4075-A788-4BC071FDA8B1

Netop ærkeenglen Gabriel hænger - som den eneste – hos Flemming i Klosterkirken på Aalborg Kloster. Figuren peger i retning af forstanderlejligheden. Symbolikken var for Flemming og Morten ikke til at overse.

Klosterliv
Foto: Daniel Mikkelsen

- Da jeg hørte om hvor tilfældigt, det var, så kan man sige, at ærkeenglen Gabriel fik en helt særlig betydning, siger Flemming Møller Mortensen. 

Et tilbud fra Mette Frederiksen, man (næsten) ikke kan sige nej til


At være klosterforstander er en titel, som Flemming Møller Mortensen har båret med både stolthed og ydmyghed. 

Lønnen for jobbet er en 260 kvadratmeter stor forstanderlejlighed, og Flemming og nu afdøde Erik Elgaard Sørensen faldt hurtigt til på Aalborg Kloster.

TV2 Nord har tidligere mødt Erik Elgaard Sørensen og Flemming Møller Mortensen i “Klosterliv”, som du kan se her:

Flemming Møller Mortensen og Erik Elgaard Sørensen giver et indblik i livet på Aalborg Kloster.

Derfor havde Flemming Møller Mortensen også et krav, da statsminister Mette Frederiksen ringede og tilbød ham at blive minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde.

- Jeg sagde, at det ville jeg virkelig gerne. Så sagde hun, at jeg skulle af med Aalborg Kloster. Så sagde jeg: “Mette, det ved du godt, at jeg ikke kan. Jeg har mistet så meget identitet, efter Erik døde. Jeg vil ikke af med klosteret også” siger Flemming Møller Mortensen.

quote Jeg blev en person, der skulle være med til at løfte de opgaver, der er i klosteret

Morten Thygesen

Løsningen blev, at klosterets bestyrelsesformand tiltrådte som vikar for Flemming, der imens søgte dispensation til fortsat at være klosterforstander samtidig med ministergerningen.

Det tog et år, før afgørelsen kom, og den var af nedslående karakter.

Men så ville skæbnen - apropos forrige afsnit – at Morten Thygesen kom ind i billedet.

Klosterliv
Foto: Privatfoto

Parret sad i køkkenet i lejligheden på Aalborg Kloster, da Morten spurgte Flemming, om der var noget, han kunne hjælpe med i forbindelse med klosteret.

Læreruddannede Morten havde kort inden samtalen forladt jobbet som SOSU-leder på Sjælland til fordel for et liv med Flemming på Aalborg Kloster og et job som viceskoleleder på Farsø Skole.

Morten Thygesens forslag om at blive tænkt ind i klosteret kom som sendt fra himlen, og kort efter blev han konstitueret som forstander på Aalborg Kloster. 

Dermed kunne parret blive boende på klosteret.

Klosterliv
Foto: Daniel Mikkelsen

- Nu var jeg ikke bare din kæreste og en beboer i klosteret. Jeg blev en person, der skulle være med til at løfte de opgaver, der er i klosteret, siger Morten Thygesen med et smil til Flemming.

- Det var en enorm lykke for mig og for os. Det var virkelig fantastisk, siger Flemming Møller Mortensen. 

Til døden os skiller


Selvom Morten Thygesen nu har taget over efter Erik Elgaard Sørensen, er Erik på ingen måde glemt.

Tværtimod. Der er fortsat billeder fremme af Flemming og Erik i lejligheden, og sådan vil det blive ved med at være.

Flemming Møller Mortensen og Erik Elgaard Sørensen.
Flemming Møller Mortensen og Erik Elgaard Sørensen.
Foto: Daniel Mikkelsen

Det har Morten det fint med.

- Når man træder ind i en persons liv, som har haft en historik med en anden person, så tror jeg, at det er vigtigt, at man sørger for at give plads til den person, der har været - og også stadigvæk er, siger Morten Thygesen.

Flemming Møller Mortensen er lykkelig over at have fundet sit livs kærlighed for anden gang. Så lykkelig, at han i et spontant øjeblik nytårsaften gik på knæ.

Øjeblikket hvor Flemming spørger Morten, om han vil gifte sig med ham.
Øjeblikket hvor Flemming spørger Morten, om han vil gifte sig med ham.
Foto: Privatfoto

- Erik var den første mand i mit liv, og efter hans død gik der en kort periode, og så mødte Morten og jeg hinanden. Han var den første jeg kiggede på, den første, jeg blev forelsket i, siger Flemming Møller Mortensen og bliver rørt.

- Jeg bliver meget bevæget, for der er ikke noget større end kærlighed. Det er det, der binder al glæde, fornuft og mening med livet sammen, siger Flemming Møller Mortensen.

I 35 år var Flemming Møller Mortensen sammen med Erik Elgaard Sørensen - indtil døden skilte dem ad.

21. maj 2022 siger han ja til at elske og ære Morten Thygesen i medgang og modgang til døden dem skiller.

Se begge afsnit af “Et nyt klosterliv” lige her: 

Et nyt klosterliv - Når kærligheden igen banker! (S1:E1)
Et nyt klosterliv - Mit livs krise (S1:E2)

"Et nyt klosterliv" er tilrettelagt af Zita Hvid og optaget og redigeret af Daniel Mikkelsen.

Denne webdok er udarbejdet af Josefine Blicher Brader.