Efter voldsom kritik: Fælles skoleledelser droppes i Aalborg Kommune

Forligskredsen retter ind og lader de små skoler bevare egne ledelser.

Der var lagt op til besparelser i millionklassen på skoleområdet i Aalborg Kommune. Metoden dertil skulle være at sammenlægge en række skoleledelser på mindre skoler. 

Men efter månedsvis af heftige protester fra forældre og skolebestyrelser er processen i dag fejet af bordet, og forligskredsen retter ind. 

- Budgetforligspartierne har lyttet til kritikken, og har derfor valgt at stoppe processen med at introducere tvungen fællesledelse mellem skolerne i Aalborg Kommune, lyder det nu i forligsteksten. 

Forligspartiernes beslutning:

Budgetforligspartierne har her til morgen afholdt møde om fællesledelse mellem store og små skoler i Aalborg Kommune.

 

Der har været meget kritik af beslutningen om at spare penge ved, at introducere fællesledelse mellem skolerne. Mange har også været bekymret for, at fællesledelse på skolerne reelt betød lukninger af de små skoler. Det vil forligspartierne gerne understrege aldrig har været tanken.

 

Budgetforligspartierne har lyttet til kritikken, og har derfor valgt at stoppe processen med at introducere tvungen fællesledelse mellem skolerne i Aalborg Kommune. Besparelsen der skal findes i 2021 på ledelse i skoleforvaltningen udmøntes således at der spares 1,5 mio. kr. på skoleledelse generelt som aftalt i skoleudvalget og 0,5 mio. kr. på ledelse i skoleforvaltningen.

 

Afslutningsvis, har budgetforligspartierne konstateret at der i processen om fællesskoleledelse har været mange konstruktive dialoger med skolerne om hvordan man kan styrke og udvikle kvaliteten på de små skoler. Den dialog vil budgetforligspartierne gerne fortsætte i den kommende tid, og er åbne over for konstruktive forslag til hvordan vi gennem godt samarbejde og fokus på kerneopgaven i folkeskolen kan styrke kvaliteten på folkeskolerne i Aalborg Kommune.

Enhedslisten i Aalborg Byråd har været blandt fortalerne for at lægge skoleledelser sammen. I efteråret meldte gruppeformand Per Clausen ud, at man var parat til at halvere antallet af skoleledere i kommunen. 

- Enhedslisten vil slanke ledelseslaget på Aalborg skoler og bruge de sparede midler her til at give et løft til undervisningen. Aalborg Kommune har mange skoler og dem ønsker vi bevaret, men hver skole behøver ikke at have sin egen skoleleder, sagde Per Clausen til TV2 Nord i oktober, mens budgetforhandlingerne var i gang. 

I dag lyder det noget anderledes: 

- Jeg havde håbet på, at vi i en dialog med skolebestyrelserne kunne have nået frem til en model, som alle kunne leve med, og derfor har vi da også løbende tilpasset modellen i forhold til de ønsker, som er kommet frem. Alligevel må vi i dag konstatere, at modstanden mod forslaget stadig er massiv. Derfor er tiden inde til at droppe forslaget om fælles skoleledelse på de små skoler og vende processen på hovedet, siger Per Clausen efter planerne er skrottet. 

Planerne om samlede skoleledelser fik forældre til at lave protestskrivelser og underskriftsindsamlinger mod de fem modeller, som skoleudvalget havde lagt på bordet. 

I oktober gav Claus Nielsen, formand for Skole & Forældre i Aalborg, forslaget følgende ord med på vejen: 

Også fra skolebestyrelsen på Grindsted Skole var man ikke positivt stemt overfor forslaget.  

- Hvis man kigger på den vision Aalborg Kommune har for skoler og udvikling af lokalsamfund, så er det her jo dybt godnat. Det strider mod alt sund fornuft. De siger, det er for at skabe en stærkere ledelse, og så fjerner man 2-3 millioner kroner årligt. Jeg kan slet ikke se, hvordan man får en bedre ledelse ud af det. Det bliver svært for os fra bestyrelsen i de små byer at komme ind i en større by. Det er forældrene i bestyrelsen i de store byer, der har flertallet. Så bliver det svært at trumfe noget igennem til de små skoler. Det tager noget fra demokratiet, at slå ledelserne sammen, sagde Carsten Christensen, der er forælder og medlem af skolebestyrelsen på Grindsted Skole til TV2 Nord i slutningen af april. 

Kritikken har altså ikke prellet af på borgmester eller skoleudvalget. 

Er det her et udtryk for, at hvis man råber højt nok, så får man også sin vilje?

Vi har demokrati, og nogen sager kører igennem til trods for modstand, men vi skal også lytte. Her er der blevet råbt højt og længe, og det har været forældre, medarbejder og hele landsbyer der har været utilfredse, og summen af de forskellig ting, har fået os til at stoppe op. Man kan jo godt blive klogere, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen. 

Sammenlægningerne kommer altså ikke til ske med dagens beslutning, men der skal fortsat spares på området. 

Besparelsen, der skal findes i 2021 på ledelse i skoleforvaltningen, udmøntes således, at der spares 1,5 millioner kroner på skoleledelse generelt som aftalt i skoleudvalget og 0,5 millioner kroner på ledelse i skoleforvaltningen.

- Det er nu engang sådan, at når man vil lave om på nogle ting, og hvis noget skal blive en succes, så er det en fordel, at dem, der skal arbejde med de nye tiltag, synes, det er en god idé. Det har folk ikke syntes i det her tilfælde, og vi har mødt stor modstand - og det har vi lyttet til, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen. 

Med to millioner fundet i besparelser, er der kun lagt op til, at der skal findes en million kroner på 2022-budgettet, og dem, oplyser borgmester Thomas Kastrup-Larsen i dag til TV2 Nord, finder man ved besparelser på skoleledelse generelt. 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland